Odată cu constituirea coaliţiei majoritare de centru-dreapta în noul Parlament, liderii PSD au fost nevoiţi să recunoască faptul că au pierdut alegerile, deşi au înregistrat cel mai mare scor electoral în urma numărării voturilor valabil exprimate de cetăţeni la alegerile din 6 decembrie. Practic, după ce au văzut că nu pot obţine puterea politică în Parlament, care să aducă şi guvernarea dorită, social-democraţii au declarat, ieri, că intră în opoziţie şi au refuzat să participe la consultările convocate la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea viitorului prim-ministru.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD a spus că social-democraţii nu sunt de acord cu "circul ieftin condus de preşedintele Iohannis", care a ales să sprijine "gaşca pierzătorilor ce au creat o majoritate de conjunctură, acest nou CDR care care nu are legitimitate" în ceea ce priveşte voturile şi opţiunile cetăţenilor.
"PSD este în acest moment în opoziţie. (...) Vom face o opoziţie dură. Vedem că actuala CDR nu are nicio soluţie nici pentru criza sanitară, nici pentru criza economică. Aşteptăm programul de guvernare al noii CDR şi bugetul de stat care cu siguranţă va fi un buget al austerităţii. (...) Referitor la învestirea noului guvern, majoritatea va impune un calendar, dar veţi vedea întrebările şi audierile din comisii din partea parlamentarilor PSD", a spus, ieri, Marcel Ciolacu.
Preşedintele PSD s-a declarat nemulţumit de atitudinea şefului statului care, înainte de constituirea noului Parlament, s-a pronunţat cu privire la coaliţia de centru-dreapta pe care a dorit-o la conducerea ţării.
"Preşedintele Iohannis a fost purtătorul de cuvânt şi vârful de lance al PNL în timpul campaniei electorale. Klaus Iohannis s-a antepronunţat ce coaliţie doreşte să conducă România - coaliţia pierzătorilor - şi să aibă un guvern al său. PSD a încercat creionarea unei majorităţi parlamentare, dar a fost foarte greu să respectăm spiritul Constituţiei, atât timp cât preşedintele Klaus Iohannis nu e garantul Constituţiei, ci e garantul unei formaţiuni politice", a afirmat Marcel Ciolacu.
Liderul social-democrat s-a declarat însă mulţumit de reprezentativitatea pe care PSD o va avea atât în conducerile celor două Camere ale Parlamentului şi în comisiile de specialitate, şi a susţinut că au fost respectate algoritmul şi ponderile cantitative şi calitative ale formaţiunii politice pe care o conduce, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor.
În privinţa viitoarelor proiecte legislative, preşedintele PSD a ţinut să precizeze că parlamentarii social-democraţi vor vota împotriva desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie - subiect care a fost pus ieri pe tapet de Ion Stelian, propunerea USRPLUS pentru şefia Ministerului Justiţiei, care a precizat că secţia specială va fi desfiinţată urgent şi fără o dezbatere publică prea mare.
Marcel Ciolacu a spus că PSD va vota împotriva desfiinţării SIIJ, deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii au susţinut în opiniile şi avizele lor că secţia respectivă - criticată dur în ultimii ani în rapoartele MCV, Greco şi în Opiniile Comisiei de la Veneţia - nu trebuie desfiinţată, ci trebuie modificată organizarea şi funcţionarea acesteia pentru a atinge ţintele propuse în monitorizările pe justiţie făcute de instituţiile europene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2020, 07:52)
SINCER, VA DORESC SUCCES!