Marea Britanie a lansat un recurs împotriva excluderii sale din programele europene de cercetare ştiinţifică, folosind o prevedere a acordului post-Brexit, au declarat astăzi surse concordante, relatează AFP, conform Agerpres.
Este vorba despre prima acţiune de acest fel lansată împotriva blocului european după ieşirea Marii Britanii din UE.
Guvernul britanic a declarant ieri seara că a activat o prevedere "inclusă în acordul comercial şi de cooperare între Marea Britanie şi UE pentru a soluţiona dezacordurile" dintre ele.
Decizia a fost luată din cauza "întârzierilor persistente" în accesarea programelor ştiinţifice ale UE, a precizat guvernul într-un comunicat.
Marea Britanie a menţionat că a negociat în 2020 accesul la "Horizon Europe", programul de cercetare şi inovare al Uniunii Europene, însă că blocul european "refuză în continuare să finalizeze" includerea sa în acest program.
"Horizon Europe" finanţează cercetarea, autoritatea de reglementare nucleară Euratom şi serviciul european privind schimbările climatice Copernicus.
"UE încalcă în mod clar acordul nostru, încercând în mod continuu să dea un rol politic cooperării ştiinţifice vitale şi refuzând să acorde acces la aceste programe importante", a declarat ministrul de Externe britanic, Liz Truss.
Comisia Europeană a confirmat astăzi dimineaţă că a primit o scrisoare de la guvernul britanic pe acest subiect.
"Comisia confirmă primirea solicitării de consultări din partea Marii Britanii şi va acţiona în conformitate cu regulile aplicabile, stabilite în acordul" post-Brexit, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Daniel Ferrie.
Cu toate acestea, el a subliniat cu o zi înainte că acest dosar întâmpină "dificultăţi grave", remarcând că acordul comercial nu obligă UE să asocieze Marea Britanie la astfel de programe.