Marea Britanie dezvăluie un plan de uniune vamală temporară cu UE

Cristina Radu
Internaţional / 15 august 2017

David Davis (Sursa foto: Wikipedia)

David Davis (Sursa foto: Wikipedia)

Marea Britanie va încerca să menţină accesul la uniunea vamală timp de mai mulţi ani după Brexit. Guvernul a dezvăluit intenţia de a continua cu regimul vamal actual pentru cel puţin trei ani după ce ţara va părăsi UE în 2019, potrivit Evening Standard.

Marea Britanie va prezenta propunerile sale ambiţioase pentru o perioadă de tranziţie limitată în timp. Secretarul Brexit, David Davis, crede că perioada de tranziţie va conduce la un "cel mai liber comerţ liber lipsit de fricţiuni" cu Europa.

Se speră că măsura temporară va face faţă haosului de frontieră şi va linişti afacerile britanice îngrijorate de efectele ieşirii din UE. Criticii au numit propunerile "o fantezie" şi au spus că vor face puţine pentru a oferi certitudinea pe care au cerut-o firmele.

Măsura, anunţată într-un document publicat marţi, este o victorie pentru cei care pledează pentru o tranziţie lină, mai degrabă decât pentru o "margine stâncoasă".

Secretarul a spus că noile acorduri vamale ale Marii Britanii "vor trebui să faciliteze comerţul liber cu mărfuri între Anglia şi UE". Acesta a arătat: "Acesta ar fi un indicator puternic pentru toate afacerile şi cetăţenii noştri că politicienii de ambele părţi sunt serioşi în a găsi un rezultat constructiv care să funcţioneze pentru toţi cei implicaţi.

Davis a spus că Guvernul va încerca să negocieze o perioadă interimară cu UE pentru a evita întreruperea inutilă: "Dorinţa unită de a evita întreruperile inutile sau o ieşire dezordonată pentru Regatul Unit din UE este o bază solidă pentru negocieri".

O opţiune propusă de Davis pentru noi aranjamente ar pune ţara să organizeze o frontieră vamală cu o administraţie simplificată "în cea mai mare măsură posibilă".

Deşi negocierile despre un nou sistem nu sunt programate să înceapă în curând, guvernul a statuat că, stabilind scopurile sale, a arătat "dorinţa Marii Britanii de a se asigura că ieşirea din Uniunea Europeană este bună, ordonată şi de succes". Propunerile de noi acorduri vamale care să permită comerţul cu UE sunt prezentate în prima serie a "documentelor viitoare de parteneriat" care sunt publicate de Guvern. Miniştrii au fost avertizaţi despre tensiunea la care porturile pot fi supuse, dacă se confruntă cu o creştere a birocraţiei din cauza bunurilor care intră şi ies din ţară.

Sir Keir Starmer, secretarul din umbră al Brexit, a numit propunerile "incoerente şi inadecvate" ca răspuns la motivele de certitudine din partea firmelor britanice. Acesta a spus: "Cabinetul rămâne împărţit pe chestiuni cheie şi nu poate decide între două opţiuni foarte diferite, dar la fel de inaccesibile. Prima propunere sugerează că o nouă frontieră vamală cu UE poate fi introdusă fără a perturba comerţul; a doua sugerează că un nou parteneriat vamal fără frontiere poate fi stabilit, în timp ce Anglia semnează şi tranzacţii comerciale externe. Aceste propuneri fantastice şi contradictorii nu oferă orientări pentru negociatori sau certitudine pentru companii".

Declaraţia vine după ce secretarul de comerţ internaţional Liam Fox şi cancelarul Philip Hammond au spus că ţara va ieşi din piaţa unică şi din uniunea vamală 2019.

Fostul cancelar laburist Chris Leslie a afirmat: "Se pare că noua poziţie unificată din Cabinet este de a readuce guvernul pe teritoriul pe care acesta urmează să fie mâncat". Acesta a spus: "Este o fantezie să pretindem că putem avea comerţul cel mai liber şi mai lipsit de fricţiuni cu cel mai mare partener al nostru, atunci când guvernul îşi păstrează intenţia de a scoate Marea Britanie din uniunea vamală".

Tom Brake, purtătorul de cuvânt al Brexit al liberal-democraţilor, a declarat că "Brexit-ul extrem al guvernului va ajunge să o facă pe Marea Britanie şi mai săracă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb