Peste 150.000 de imigranţi au fost salvaţi, iar 330 de traficanţi de persoane au fost arestaţi după un an de intervenţii în operaţiunea "Mare Nostrum", concepută de guvernul italian pentru patrularea Mării Mediterane, după ce fenomenul imigraţiei s-a intensificat şi ca urmare a naufragiilor din 3 şi 11 octombrie 2013 de lângă insula Lampedusa, soldate cu cel puţin 500 de victime, transmite EFE.
Operaţiunea a costat statul italian 9 milioane de euro pe lună, drept care guvernul condus de Matteo Renzi a cerut ajutorul Uniunii Europene. În cele 365 de zile ale operaţiunii "Mare Nostrum", au fost mobilizate 32 de ambarcaţiuni militare, 2 submarine, mai multe elicoptere şi avioane şi au fost implicaţi zilnic 900 de militari, a anunţat astăzi marina militară din Italia. De la debutul operaţiunii, au fost efectuate 60 de transferuri cu elicopterul către spitale ale unor imigranţi care necesitau îngrijiri medicale urgente.
Şi personal medical de la Ministerul Sănătăţii a fost detaşat la bordul fiecărei ambarcaţiuni, ca să ofere ajutor imigranţilor, alături de angajaţi ai Departamentului pentru imigraţie, ai poliţiei de frontieră, precum şi alături de sute de voluntari care lucrează pentru Fundaţia Rava, Ordinul de Malta, Crucea Roşie şi organizaţia "Salvaţi copiii".