Parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei au pentru această vacanţă un obiectiv clar, racolarea unor colegi pentru a reconfigura majorităţile în Camera Deputaţilor şi Senat în această toamnă.
Vacanţa parlamentară este prilejul oportun pentru ca în colegiile din toată ţara să se ducă o asiduă muncă de lămurire în favoarea traseismului politic. Pentru arcul guvernamental, revizuirea Constituţiei reprezintă marea provocare a viitoarei sesiuni parlamentare. Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat că actuala coaliţie guvernamentală trebuie să găsească soluţii prin care să treacă proiectul de revizuire a Constituţiei prin Parlament, în condiţiile în care este nevoie de un număr de voturi mai mare decât cel pe care-l însumează actuala majoritate parlamentară: "Este o procedură complicată, vorbim de un număr important de voturi pe care trebuie să îl adunăm în Parlament, număr de voturi care depăşeşte capacitatea de vot în interiorul Parlamentului a coaliţiei guvernamentale. De aceea e important să discutăm, să încercăm prin demersurile noastre să găsim soluţii care pot fi, cu ghilimelele de rigoare, negociate, care să ne aducă în situaţia de a avea un proiect care să treacă de Parlament. Sunt câteva exigenţe care în mod evident nu pot fi discutate, cum ar fi votul popular". Anastase a punctat că proiectul de revizuire a Constituţiei nu aduce schimbări fundamentale, întrucât nu modifică raporturile dintre cele trei puteri în stat, ci doar aduce unele "clarificări" în ceea ce priveşte aceste raporturi. Preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că momente precum cel în care preşedintele a fost suspendat de Parlament iar cetăţenii nu au confirmat prin vot această decizie demonstrează că actuala Constituţie "şi-a depăşit limitele".
Pentru opoziţie, obiectivul rămâne acelaşi din ultimii doi ani: trecerea unei moţiuni de cenzură care să ducă automat la căderea Guvernului Boc.
Argumentele opoziţiei în ceea ce priveşte racolarea se bazează în primul rând pe rezultatele sondajelor care indică scoruri tot mai mici în ceea ce priveşte procentele PDL. În aceste condiţii, mulţi din actualii parlamentari se tem că nu vor mai prinde un loc eligibil şi speră să reuşească să schimbe "barca" în ultimul moment. În această primăvară, preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţa că nu şi-a propus să racoleze parlamentari de la putere, ci doar să reuşească să-i convingă pe aceştia să voteze o eventuală moţiune de cenzură. În fond, indiferent de felul în care e prezentată acţiunea, scopul rămâne acelaşi.