Marea revoluţie anti-comunistă din decembrie

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 21 decembrie 2012

Cornel Codiţă

Istoria colectivă a societăţii româneşti se mişcă, în continuare, sub impactul şi impulsul evenimentelor din Decembrie 1989. De la fracturile structurale ale lumii noastre politice şi pînă la modul în care suntem priviţi şi trataţi din afară, totul este doar spaţiul creat de consecinţele acelor evenimente. Un spaţiu care continuă să se modifice, să se onduleze, să se întoarcă asupra lui însuşi, precum un şarpe care îşi înghite coada sau, mai complex, precum acea suprafaţă specială, cu doar o singură parte şi o singură componentă de graniţă, descoperită de geniul matematic al lui August Ferdinand Möbius, pe la 1858.

Prea multe au rămas necunoscutele acelor evenimente, iar trecerea anilor nu pare să ajute la clarificarea lor, ori a noastră. Cert este, însă, că ele au fost rezultatul adunării temporare, a intersectării şi a risipirii unor fluvii de energie, aspiraţii, valori, speranţe şi vieţi umane care au produs un impact uriaş, sub a cărui forţă nu doar s-a prăbuşit un regim, convins că stăpîneşte pentru vecie Puterea, ci mult mai mult, au fost create elementele de bază şi structurile primare în care să se poată exprima o altă lume. Rîurile au curs împreună, măcar o perioadă, dar au refuzat, atunci ca şi astăzi, să se adune în aceeaşi mare. Dintre ele, componenta anti-comunistă este, de departe, cea mai puţin cercetată şi tot pe atît de puţin înţeleasă.

Să observăm, pentru început, că manifestarea ei în spaţiul social al României ne apropie, paradoxal, mai mult de Rusia decît de Occidentul Europei! În Polonia, acolo unde se află originea schimbărilor care vor ajunge în România abia în Decembrie 1989, comuniştii primesc un loc la masa negocierilor politice care vor decide etapele drumului spre viitorul non-comunist al Poloniei! Ceea ce contestă opoziţia, mai ales cea întruchipată de mişcarea lui Walesa, este doar monopolul comuniştilor asupra puterii şi îndrituirea lor de a se exprima politic în numele clasei muncitoare, ori al întregii societăţi! Comuniştii cu adevărat excluşi din noul proces, care va crea bazele unei democraţii atît de diferite de cea care avea să se nască cu forcepsul în România, sunt doar cei care reprezentau varianta hard a puterii sovietelor de la Moscova; toţi cei care au servit soluţia pusă în operă de generalul Iaruzelski, în 1981, în timpul dictaturii politico-militare. În schimb, la Moscova, înlăturarea definitivă a lui Gorbaciov din ecuaţia transformărilor de putere are o componentă marcat anti-comunistă, manifestată practic în decizia iniţială a desfiinţării URSS, iar, ulterior, prin acţiunile de forţă ale lui Yelţîn, din 1993, împotriva restauraţiei de tip neo-comunist din Parlamentul democratic ales al Rusiei.

Ceea ce se vede mai greu în România, în structura dimensiunii anti-comuniste a lui Decembrie 1989, este faptul că, de la început, componenta autentică a acestui curent a coexistat cu una falsă, cu un pseudo-anticomunism. Mai precis, a fost parazitată! În lumea biologiei este cazul tipic al unei interacţiuni în care parazitul întîi se inserează în structurile biologice ale gazdei, care-l hrănesc, după care distruge complet acel organism şi îi ia locul! Care era însă rădăcina autentică şi care cea parazitară? Prima a avut două izvoare. Pe de o parte supravieţuitorii şi reprezentanţii, fie din România, fie din afara ei, ai politicii şi ai ideologiilor interbelice, marcate, toate, de o puternică încărcătură ideologică anti-comunistă. Omul simbol a fost, fără nicio umbră de îndoială, sau de contestare, Corneliu Coposu. Cealaltă rădăcină s-a născut în rîndurile unui foarte subţire strat al intelectualităţii vechiului regim care, înainte, dar mai ales în focul evenimentelor din Decembrie, a înţeles şi s-a convins definitiv că viitorul politic al României nu mai poate avea nimic de a face cu comunismul şi ideologia sa. Acest grup s-a exprimat politic în Proclamaţia de la Timişoara. Aplicarea celebrul ei punct 8 presupunea un proces de lustraţie a comuniştilor care ocupaseră poziţii importante de decizie în structurile vechii nomenclaturi şi în instituţiile puterii care tocmai fusese înlăturată. Nici proiectul politic al Seniorului, atît cît a putut fi schiţat, nici demersul mişcării organizate în jurul grupului şi al Proclamaţiei de la Timişoara nu au putut ocupa "heartlandul" politicii româneşti, locul unde s-au luat deciziile care aveau să stabilească direcţiile şi obiectivele de dezvoltare imediată. Fără să fie exclusă definitiv, componenta autentică a mişcării anti-comuniste a evenimentelor din Decembrie avea să fie capturată şi folosită de avatarul ei, parazitar.

Pseudo-mişcarea anti-comunsită, mult mai semnificativă numeric chiar de la început, a fost repede "inventată" şi susţinută din mai multe direcţii. Una este cea a pseudo-disidenţilor vechiului regim, unii dintre ei "legendaţi" şi pregătiţi pentru noile vremuri de instituţii foarte "specializate". Alta este masa semnificativă a oportuniştilor grăbiţi să se afişeze sub faldurile ideologiei anti-comuniste, sperînd că s-au urcat în trenul care-i va duce cel mai repede şi cel mai sigur în poziţiile de decizie ale noii puteri. Al treilea "val" de pseudo-anticomunişti este constituit chiar de o parte a celor care acced în structurile noii puteri post-decembriste. Motivul este unul simplu, dar important: afişarea măcar a unei forme soft de anti-comunism devine un fel de carte de vizită şi de autentificare/recunoaştere în relaţiile cu interlocutori, sponsori politici şi intermediari ai puterilor străine care nu încetează, în tot acest timp şi pînă în ziua de azi, să joace un rol important în selecţia la vîrf a "politicienilor de succes" din România şi în modelarea carierei lor pe termen mediu, dacă nu chiar lung! În sfîrşit, avem "legiunea" pseudo-anticomuniştilor recrutaţi din rîndul celor al căror orizont politic fusese definit, iniţial, de un autentic anti-ceauşism. Potenţele politice ale unei asemenea poziţii aveau să se epuizeze repede, în vîltoarea evenimentelor din Decembrie 1989 şi a confruntărilor politice care au urmat, deci era nevoie de un alt stindard politic. Pentru unii aspiranţi la putere, pseudo anti-comunismul croşetat din firele confuziei cu anti-ceauşismul a fost soluţia de salvare.

Marea Revoluţie anti-comunistă din Decembrie a existat. Obiectivele ei, însă, nu au putut fi realizate. Nici măcar parţial. Au fost doar solemn proclamate ca îndeplinite de falanga pseudo-anticomuniştilor, cam tot aşa cum activiştii de frunte ai defunctului PCR se întreceau să anunţe îndeplinirea cincinalului în patru ani şi jumătate!

Opinia Cititorului ( 12 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Desi par continuatori ai partidului stat,multi politicieni din Romania nu au fost,de fapt,niciodata comunisti convinsi de doctrina marxist leninista.

    Marea revolutie anticomunista din Romania nu a fost facuta de ei,dar ei au fost cei mai bine plasati pentru a prelua fraiele puterii intr-un FSN programat sa faca perestroika.Apoi,tot ei au fost cei care au dimensionat institutiile Romaniei in asa fel incat sa le apere interesele.Faptul ca ei nu sunt in stare sa imagineze si sa construiasca o... 

    Comunismul fiind aceea stare de la inceputul omenirii,cand toti oamenii erau egali,asa cum a vrut creatorul,stare insa rapid stricata de pacatele si rautatea unor oameni condusi probabil de necuratul,stricata atat de rau incat nici venirea lui Iisus nu a putut-o reface,asa cum ar fi dorit creatorul,a fi anticomunist inseamna a fi ori nebun ori posedat de bata-l crucea.

    1. "Comunismul de la începutul omenirii" arăta cam aşa: toţi oamenii erau egali în faţa morţii; din pragul fiecărei peşteri, femele păroase şi aprige (combinaţii între mai cunoscutele Ana Pauker şi Muma lui Ştefan cel Mare) îşi izgoneau bărbaţii-vânători pentru că mamutul scontat era prea mic.

      Ideea de offshore a încolţit atunci, în zorii umanităţii comuniste: obiceiul de ascunde un prizonier de război, după asomare, într-o scorbură, pentru propria ta supravieţuire, s-a perpetuat până în zilele... 

      1. Romania era tara mediu dezvoltata si se traia bine atunci. Nu exista somaj dlor dascali de trei parale!

      2.Dizidenta era tolerata,privita cu ingaduinta, ddesi se stia cine erau dizidentii .Vezi cazul Dinescu 

      3. I nca din 1986 se stia ca tara noastr\a costa prea mult,apud I.Talpes !

      4. Pentru ca a refuzat sa devina instrumentul vestului impotriva fostei Uniuni Sovietivce, N.Ceausescu a fost condamnat de vest inca din 1980,asteptandu-se un moment prielnic ca sa fie dat jos de rusi.... 

      Naom Chimski spunea ca se fac eforturi pentru a transforma Europa Centrala si de Rasarit in lumea a treia: piata de desfacere, forta de munca ieftina si sursa de materii [rime ieftine. Se pare ca eforturile sunt incununate.

      Aveti dreptate,Salomeea. Dar situatia nu este ireversibila. Le dat natarailor care se bat pentru ciolanul puterii doi ani ,cel mult. Fiti convinsa ca avem resurse pentru a ne ridica in picioare si a iesi din cusca gastii merkeliste din UE.Prima reactie va fi votul negativ la referendumul pentru regionalizarea tarii noastre.Chipurile pt accesarea de fonduri UE. Dl V.Ponta si-a dat arama pe fata. Un duplicitarism bizar,probabil de sorginte popeasca- guvr-ist-o hrebenciuca.. Cazul Ion Stan este...

      Gurul viitorului - domnul B.G. are o singura viteza si un singur timp: viitorul peste doi,trei ani neamplinit nicodata si amanat perpetu; cam in genul pseudo....in care dl Codita percepe evenimentele trecute/prezente si viitoare ale societatii romanesti. 

    Asa cum ne-am obisnuit, gindirea lucida strabate de la un capat la altul ca un fir calauzitor. Rememorind toti anii astia care de fapt sumarizeaza pentru mine jumatate din viata imi dau seama ca cel mai imporqant lucru a fost c-am aflat ce s-a intimplat cu adevarat in prima jumatae, cea falsificata si ca nu putem merge mai departe fara o restituire integrala a istoriei, lucru care ar trebui sa devina politica de stat. As vrea sa vad oameni care vorbesc fara echivoc si care au curajul sa lase...

    1. Cititimai atent textul dle anonim. Eu am trait evenimentele si am elemente de comparatie. Dv ce aveti? GUVR-ismul autorului editorialului de fata si a conceptiilor antiromanesti ale Clubului de la Roma?Sau ale Clubului de la Madrid ,din care face parte alogenul Petre Roman ? Sau ale Clubului Pinay ,din care fac parte dnii Mircea Geoana si Iliescu? Am zis doi ani pentru ca actualii castigatori ai alegerilor sunt gata sa faca doua -trei greseli: referendumul pentru regionalizare ,in treacat fie...

      Cititimai atent textul dle anonim. Eu am trait evenimentele si am elemente de comparatie. Dv ce aveti? GUVR-ismul autorului editorialului de fata si a conceptiilor antiromanesti ale Clubului de la Roma?Sau ale Clubului de la Madrid ,din care face parte alogenul Petre Roman ? Sau ale Clubului Pinay ,din care fac parte dnii Mircea Geoana si Iliescu? Am zis doi ani pentru ca actualii castigatori ai alegerilor sunt gata sa faca doua -trei greseli: referendumul pentru regionalizare ,in treacat fie...

      Nici mie nu-mi place ideea de regionalizare. Romania are regiuni geografice: Moldova , Transilvania, Muntenia , Oltenia, Banat, Maramures, Dobrogea. Sint lucruri puternic ancorate in constiinta nationala. Ce credeti c-ar raspunde daca i-am intreba pe cei care-au pierit la Cotul Donului sau la Stalingrad. Sint pline cimitirele din tara asta de tineri care-au pierit inainte de vreme. Multi dintre ei n-au apucat sa stringa o femeie-n brate. Au murit pentru o idee.Tara asta nu ne-a fost facuta...

      Cele 12 bănci ale Rezervei Federale au conturile blocate  

      Am citit un articol preluat de pe AIM si ca prima observatie mi se pare perfect plauzibil, avand in vedere criza financiara actuala. Ce se afla in spate sunt bani falsi creati din nimic si o mare schema Ponzi, in care intra mari bancheri. De ce credeti ca moneda s-a depreciat atat de mult timp, de la crearea Rezervei Federale Americane? Daca vreti sa vedeti ce se afla in spatele scenei, cititi acest articol.  

       

      " În 13... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb