MARIA MÂNECUŢĂ, ANRE: "Lipsa transportului pe BRUA va necesita o majorare a tarifului de transport al Transgaz"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii / 22 iulie 2020

"Lipsa transportului pe BRUA va necesita o majorare a tarifului de transport al Transgaz"

Efectul pandemiei se va vedea în anii viitori şi în facturile de energie electrică, spune reprezentantul ANRE

Transgaz (TGN) va finaliza anul acesta segmentul românesc al gazoductului BRUA însă compania nu va avea ce gaze să transporte, iar asta va însemna că investiţia va trebui recunoscută de către Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în tariful de transport perceput de compania de stat, a declarat, ieri, Maria Mânecuţă, director pentru tarife de reţea energie electrică şi gaze naturale la ANRE, în cadrul unei conferinţe.

Aceasta a afirmat: "Anul acesta vom avea o premieră în sensul că segmentul românesc al conductei BRUA va fi finalizat. Dar dacă noi nu am rezolvat problema exploatării de gaze din Marea Neagră eu personal mă gândesc ce vom transporta prin această conductă de gaze având în vedere că în paralel se dezvoltă prin Bulgaria o conductă de gaze către partea vestică - pe traseul Rusia-Turcia-Bulgaria-Serbia-Slovenia-Italia - şi ca atare începând de anul viitor în tarifele de transport vom vedea că Transgazul trebuie să înceapă să-şi recupereze partea de bani pe care a investit-o, iar asta va însemna o creştere probabil a acestui tarif (de transport - n.r.) în condiţiile în care nu vom avea trafic de gaze. (...) Eu sper foarte mult să se găsească şi un trafic de gaze astfel încât povara acestei investiţii să nu fie trecută numai în sarcina consumatorilor români ci să o folosească şi furnizori externi care să poată să aducă bani prin utilizarea acestei reţele".

Transgaz va trebui practic să organizeze o licitaţie pentru rezervare de capacitate pentru segmentul românesc al BRUA, ceea ce va arăta interesul companiilor de a folosi gazoductul. Lipsa interesului va însemna că inves­tiţia va fi suportată iniţial într-o pro­porţie mai mare în tariful de transport.

Toate investiţiile din sectorul energetic se suportă în tarif, spune Mânecuţă, însă tot ea adaugă că costul segmentului românesc al gazoductului nu va fi suportat imediat de consumatori, ci va fi întins pe o perioadă de 40 de ani.

"Este o conductă de interes comun, este un angajament ferm al statului român pentru a dezvolta această conductă. Ori toate investiţiile se suportă în tarif. Asta este... (...) Costurile pe care le transferăm în tarife pentru această conductă de 480 de milioane de euro (un sfert acoperită de finanţare de la Comisia Europeană - n.r.) se vor împărţi pe 40 de ani, nu înseamnă că vom plăti de mâine cele 480 de milioane. Sigur că la un moment dat conducta va transporta (gaze)", a mai afirmat Maria Mânecuţă, la conferinţa Focus Energetic.

Totodată, potrivit reprezentantului ANRE, efectul pandemiei se va vedea în anii viitori şi în facturile de energie electrică. Impactul în preţul final către populaţie nu e mare, spune Mânecuţă, însă "nota de plată o vom plăti în viitor".

"În ceea ce priveşte pandemia şi situaţia prin care trecem azi, operatorii ne-au şi informat asupra măsurilor şi nicio măsură nu se ia fără să însemne traducere în bani. Ca atare, este de aşteptat un impact asupra tarifelor din anii viitori, nu din acest an. Se va întâmpla. Conform regulilor, companiile de distribuţie finanţează aceste costuri din cash-ul lor propriu, dar să nu uităm că nimic nu e gratis pe lume. Eu am văzut în presă unele valori vehiculate de operatori. În tarifele aprobate de ANRE, de regulă, costurile acestea de sănătate şi de securitatea muncii şi igienă reprezentau sub 0,5% (din cheltuielile totale - n.r.). Acum mă aştept să fie un procent mult mai ridicat, cam 2%. Operatorii au anunţat la ANRE costuri noi, dar nu au prezentat încă documentaţia concretă", a mai declarat Mânecuţă.

ANRE va verifica orice astfel de cost prezentat de companiile din energie, din punct de vedere al corectitudinii cifrelor, iar operatorii vor veni cu documente să arate că aceste costuri au fost făcute în condiţii de necesitate şi eficienţă, potrivit oficialului ANRE.

"Vă daţi seama că impactul în preţul final către populaţie nu e mare, pentru că tarifele de transport şi distribuţie în reţele reprezintă 30%, deci 2% reprezintă sub 0,5%. Dar gândiţi-vă că toate companiile energetice (inclusiv furnizorii şi producătorii) au astfel de cos­turi şi probabil că impactul pandemiei în ceea ce priveşte sectorul energetic, nota de plată se va plăti ulterior. Noi nu o plătim acum, pentru că în acest moment există pe piaţa angro de energie reduceri de costuri, datorate scăderii de consum, iar producătorii au acceptat reducerea profitabilităţii lor. Investiţiile în mod normal în producerea de energie se fac dacă piaţa oferă bani pentru finanţarea acestora, pe temen lung. Or faptul că acum este o contracţie a sectorului de producţie, pe termen mediu, efectele asupra investiţiilor se vor vedea mai târziu", a afirmat Maria Mânecuţă, adăugând că aceste costuri vor fi cel mai probabil recunoscute în tarife începând cu 2022.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Corporațiile ar trebui sa suporte din profitul propriu, realizat pe spinarea consumatorilor, costurile crizei, nu sa le pună tot în carca consumatorilor prin majorări de tarife.

    Investițiile se fac din profitul pe care deja îl obții, nu majorand încă o dată preturile că să-ți scoți pârleala. 

    Majorând preturile se cheamă că n-ai investit nimic, că faci investiția din banii oamenilor ceea ce este, desigur, o escrocherie  

    Vrei să investești din banii oamenilor, atunci fa nene, emisiune publică de acțiuni.

    Ce escroci nenorociți, bai nene... 

    1. Exact. Cine profita de pe urma conductei? Răspuns: Transgaz pe spinarea fraierilor. Pe cine deservește BRUA? Răspuns: Ungaria și Austria in primul rand și centrul Europei? Pe banii cui? Raspuns: pe banii noștri, ne anunță Transgaz că vor creste tarifele. Aloooo, suntem întregi la minte??? Cine pierde? Răspuns: că de obicei, prostimea. Parca am juca într-un film cu prosti și am ajuns sa ne placa acest rol, la nebunie.

      DE LA '''''''' PERESTROIKA ''''''' INCOACE , NU SE MAI INTELEG !!! COMUNISTII RUSI , CARE AL PREAMERESC , PE TOVARASUL LENIN !!! COMUNISTII UCRAINIENI , CARE AL PREAMARESC , PE TOVARASUL HRUSCIOV !!! SI COMUNISTII ROMANI , PRO-CEAUSISTI , SI DUPA AIA , PRO-FSN , PDSR , SI ACTUAL , PSD !!! LA UN MOMENT DAT , AU FOST TOTI , O APA SI-UN PAMANT , ADICA O ADUNATURA DE JIGODII !!! ZECI DE MILIOANE DE OAMENI , AU MURIT OMORATI DE EI , S-AU DIN CAUZA LOR !!! IN SFARSIT !!! RELATIILE BUNE DINTRE '''''' FRATI '''''', S-AU STRICAT DIN CAUZA COMUNISTILOR ROMANI , CARE INCEPAND DIN ANUL 1989 , S-AU DAT PE FATA , DE PARTEA AMERICANILOR , DANDU-LE CU TIFLA , FOSTILOR FRATI , DE LA MOSCOVA !!! DE-A LUNGUL TIMPULUI , I-AU SFIDAT PE RUSI , IN FEL SI CHIP , CHIAR INSULTANDU-I , DE CATE ORI AVEAU OCAZIA !!! FACANDU-SE PRES , IN FATA AMERICANILOR , I-AU ENERVAT URAT PE FRATII MAI MARI , DE LA KERMLIN , CARE , LA UN MOMENT DAT , CERTANDU-SE SI CU FRATII DE LA KIEV , CARE LE FURAU IN FIECARE IARNA , DIN CONDUCTE , GAZE CARE TREBUIAU DE FAPT , SA AJUNGA IN ROMANIA , AU HOTARAT CA , PE CHELTUIALA LOR , SA CONSTRUIASCA O NOUA CONDUCTA DE GAZE , VIA TURCIA - BULGARIA , etc , SA SCAPE ODATA DE SABOTORII UCRAINIENI !!! SI , ODATA CU EI , SI DE NESUFERITII ROMANI , PE CARE , PE BUNA DREPTATE , RUSII NE CONSIDERA NISTE '''''' CURVE '''''' !!! EU PERSONAL , NICI NU LE-O IAU , IN NUME DE RAU !!! PREA S-A RASUCIT ROMANIA , DE VREO 80 - 100 DE ANI INCOACE , IN TOATE PARTILE !!! PAI , CE FACI ??? ESTI CU MINE , S-AU CU DUSMANUL MEU ??? NE-AM FACUT DUSMANI , SI DIN GERMANIA , SI DIN RUSIA !!! CA RUSUL , NU TE UITA , NENE !!! CU EL , NU TE JOCI ??? STIE SA TE ASTEPTE LA COTITURA !!! NE-AM FACUT DUSMANI , SI DIN UNGURI , CARE AU LUPTAT ALATURI DE GERMANI , PANA LA 17 MAI 1945 !!! ASTA E CONSECINTA INCOMPETENTEI ROMANIEI , SI IN MOMENTUL DE FATA !!! ACUM LE PUN BETE IN ROATE , AMERICANILOR DE LA ''''''' EXON MOBILE '''''' !!! DE CE ??? VOR , ''''''' SPAGA ''''''', PENTRU APROBAREA CA EI SA SCOATA , CU BANII LOR , SI PE CHELTUIALA LOR , GAZE DIN PERIMETRUL ROMANESC !!! CARE SA AJUNGA , SI IN ROMANIA !!! CARE V-A FI REZULTATUL ??? NIMIC BUN PENTRU ROMANIA , SI PENTRU ROMANI !!! BUN , DOAR PENTRU EI !!! PENTRU COMUNISTII ROMANI !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb