MARIANA CÂMPEANU READUCE ÎN DISCUŢIE: Combinat social cu disponibilizaţii de la Mechel Câmpia Turzii

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 17 octombrie 2013

Combinat social cu disponibilizaţii de la Mechel Câmpia Turzii

Olga Chumakova: "Nu ni s-a făcut nicio propunere, dar suntem deschişi oricărui proiect"

La Câmpia Turzii ar putea fi deschis un combinat social cu personalul disponibilizat de la combinatul metalurgic Mechel, în acest sens ţara noastră urmând să primească o sumă de 3,8 milioane euro de la UE, prin Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), potrivit Marianei Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, citată de Agerpres.

Oficialul a subliniat că autorităţile sunt în tratative pentru înfiinţarea acestui combinat social.

Mariana Câmpeanu a subliniat că, la Câmpia Turzii, va funcţiona "cea mai mare întreprindere de economie socială din România", unde vor fi angajaţi şomeri de la combinatul metalurgic din localitate: "Înfiinţarea combinatului social presupune folosirea unei părţi din banii de la FEAG pentru constituirea unei unităţi de producţie în cadrul Mechel, în parteneriat cu o unitate economică, unde să fie angajaţi şomerii rezultaţi din disponibilizări. Trebuie, însă, ca aceşti oameni să formeze o asociaţie care să cumpere, prin ajutorul de la FEAG, utilaje, iar unitatea economică să le asigure, pe bază de contract, desfacerea producţiei şi materia primă. După patru ani, utilajele rămân în proprietatea asociaţiei, aceasta fiind liberă să continue respectiva colaborare pentru desfacere şi materie primă sau să încheie contracte cu alte unităţi economice (...) În perioada imediat următoare, colegii de la Cluj vor merge la Comisia Europeană pentru a definitiva proiectul. Propunerea noastră este să se acorde în jur de 15.000 euro pe fiecare lucrător, pentru cumpărarea de utilaje".

Practic, banii ar urma să fie investiţi în utilaje, iar asociaţii - foşti angajaţi ai Mechel - vor deveni acţionari.

Potrivit lui Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, valoarea proiectului s-ar putea ridica la 3,8 milioane euro, rata ocupării urmând să depăşească 50%. Astfel, din 743 de persoane disponibilizate de la Mechel, 250 vor lucra efectiv în cadrul viitorului combinat social, iar 130 vor avea locuri de muncă la alţi angajatori.

Olga Chumakova, fiica Svetlanei Chumakova şi a lui Victor Chumakov, acţionarii companiei Invest Nikarom, care a cumpărat combinatele Mechel, ne-a spus că, până în prezent, nu a primit nicio propunere pentru o eventuală implicare în acest proiect, menţionând că societatea este interesată de orice iniţiativă de acest gen.

Potrivit reprezentanţilor Invest Nikarom, discuţii pe marginea acestui proiect există de circa un an, însă nu a fost făcut nimic concret până în prezent.

Aceştia ne-au spus că, deşi autorităţile susţin că noul combinat ar urma să fie înfiinţat în cadrul unei unităţi de la Mechel (actuala Industria Sârmei Câmpia Turzii), reprezentanţii Invest Nikarom nu au fost întrebaţi niciodată cu privire la o posibilă colaborare între companie şi stat.

Potrivit ministrului Câmpeanu, ţara noastră a primit deja 2,9 milioane euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare - după ce a plecat Nokia - în cadrul unui proiect în valoare totală de 4,2 milioane euro, finanţat de Comisia Europeană

Domnia sa a mai spus: "Acum suntem în tratative pentru formarea unui combinat social la Mechel din Câmpia Turzii, societate aflată în insolvenţă. Sperăm să primim banii, pentru că FEAG va funcţiona şi în viitor, deşi, la un moment dat, s-a pus problema desfiinţării lui".

Noii acţionari de la Industria Sârmei Câmpia Turzii au reluat producţia, după o staţionare de şase luni.

Sursele citate ne-au spus că, din luna mai, a crescut constant producţia, de la 1.000 de tone la 2.800 de tone de produse din sârmă, estimate pentru septembrie, în prezent capacitatea fiind de 3.800 de tone.

Lucrătorii de la Câmpia Turzii sunt optimişti că, în cel mai scurt timp, vor găsi comenzi suficiente pentru a lucra la potenţialul maxim al sectorului, în prezent, cererea din domeniu fiind redusă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb