Mariana Gheorghe, optimistă că valoarea Petrom va creşte

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 februarie 2014

Mariana Gheorghe, optimistă că valoarea Petrom va creşte

Preţul acţiunilor Petrom nu reflectă valoarea reală a productorului de ţiţei şi gaze, potrivit unor opinii din piaţa de capital, dar şi din sectorul energetic.

Întrebată cum comentează capitalizarea bursieră a Petrom, Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, ne-a declarat: "Valoarea de piaţă a unei companii este dată de datele fundamentale financiare, de free-float şi de lichiditatea pieţei pe care este listată. Datele noastre financiare pot justifica o valoare mai mare a acţiunilor, dar până anul trecut am avut un impact negativ din cauza free-float-ului mic, de circa 6%, dar şi din cauza unei lichidităţi reduse a Bursei de Valori Bucureşti. Astfel, nu a existat interes la tranzacţionare din partea marilor investitori. În 2013 însă, free-float-ul companiei a crescut cu 50%, iar lichiditatea Bursei s-a îmbunătăţit. Sper ca acest trend să continue şi în acest an, cu impact pozitiv asupra capitalizării bursiere a companiei".

Domnia sa a precizat că lichiditatea BVB a fost impulsionată de listările de anul trecut, care au atras pe bursa autohtonă mai mulţi investitori mari. O parte dintre aceştia au tranzacţionat şi acţiuni Petrom.

Directorul general al Petrom ne-a spus că noul record de creştere al profitului net realizat în 2013 (a urcat cu 22%, la 4,8 miliarde lei) se datorează unei pierderi financiare mai mici decât în 2012, reducerii costurilor, creşterii producţiei de hidrocarburi.

Doamna Gheorghe ne-a precizat: "Petrom face investiţii mari pe termen lung şi avem o optimizare a distribuirii profitului între plata dividendelor şi asigurarea surselor de finanţare pentru investiţii. Managementul Petrom va face o propunere pentru distribuirea de dividende şi, ca de obicei, acţionarii vor decide proporţia echilibrată. Pentru 2014 vrem să investim peste un miliard de euro, majoritatea acestor fonduri fiind direcţionate în sectorul de explorare şi producţie".

Oficialul Petrom susţine că investitorii pe termen lung analizează cu atenţie şi profitul operaţional, ca să vadă eficienţa managementului şi al activităţii companiei.

Mariana Gheorghe ne-a mai declarat că operatorii din sectorul petrolier au demarat discuţiile cu autorităţile noastre pentru noului sistem de redevenţe: "Nu avem deocamdată o ofertă concretă din partea statului. Au avut loc doar discuţii şi analize comparative. Autorităţile trebuie să-şi clarifice mai întâi ce strategie adoptă pentru sectorul energetic. Orice decizie de fiscalitate crescută afectează cash-flow-ul şi capacitatea investiţională a companiilor. Industria petrolieră necesită sume foarte mari pentru descoperirea de noi zăcăminte, dar este şi un mare contributor la bugetul de stat".

Compania poartă un dialog constructiv cu autorităţile pe fiscalizarea sectorului petrolier, iar Mariana Gheorghe consideră că viitorul sistem de impozitare trebuie să fie echitabil şi rezonabil atât pentru stat, cât şi pentru operatorii din domeniu.

Potrivit datelor furnizate, Petrom a investit 10 miliarde de euro în perioada 2005-2013 şi a avut o contribuţie de 16 miliarde de euro la bugetul de stat în perioada menţionată.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Randament dividend brut 2012-6%, rata distribuire 41%. Daca o comparam bunaoara cu SIF-urile e scumpa...

    1. Petro își menține dapacitatea de a plăti dividende si in viitor prin faptul ca distribuie doar 40-45% din profit. In timp ce SIF- urile și FP mai puțin Sif 5 merg in lichidare. Prețul se datorează presiunii la vânzare exercitata de FP, unde niște manageri fictivi împreuna cu șacalii de la Eliot depun eforturi pentru devalizarea fondului. In 2013 FP a vândut 1.21% din SNP si tot in 2013 Franklin Templeton a cumpărat 1.1% . Faceți singuri socoteala de ce este prețul acțiunii atât de scăzut.

      Asa-i in tara lui Andrei unde prin bun simt si responsabilitate Petrom plateste redevente minime, transfera la greu profit cate Austria, tine pretul la pompa ca in Germania si asteapta ca Romania sa cresca prin bun simt si responsabilitate . Templeton admnistreaza foarte prost si ilogic FP. Ce e bun pentru fondurile FT nu e bun pentru FP !

      Daca CNVM ar fi pus un admnistrator special pana se rezolva problema cu AGA pentru a intra in legalitate admnistratorul ar mai durat atat procesele cu Sfaraiala ?

      Cred ca Sfaraiala este avocatul lui FT si Eliot . 

    Sitmata doamna Director Gheorghe,

    antecomentatorii mei au inceput o polemica in a intelege daca este scumpa sau ieftina actiunea firmei dumneavoastra. Eu as cataloga valoarea prin alte puncte de vedere. In primul rand este faptul cum este prezentata in presa si faptul ca intotdeauna faceti evidententa la necesitatea unui regim fiscal adecvat pentru continuarea investitiilor. Totusi ceea ce firme mari precum Reuters Bloomberg, Handelsblatt, Wallstreetjournal, FAZ, Boersen-Express, Wirtschaftsblatt, Standard, SZ , Stoxx, Blackrock , Franklin Templeton comenteaza despre performantele dumneavoastra ma duc in zbor la comparatia cu Porsche , care intr-un an se jena sa spuna ca a facut prea mult castig. Apoi faptul cum tratati pe micii reporteri care nu dispun de good willul unui Reuters si pur si simplu nu raspundeti la un email de inregistrare la conferinta dvs. raspunzand totusi a doua zi la rugamintea pe fax , dar scuzandu-va ca nu puteti pune la dispozitie o linie telefonica deoarece ar fi supraaglomerate au si ele importanta lor. Sunt foarte interesat de raportul ziarului Börsen-Zeitung pentru a intelege opinia celui mai avizat in materie, care sper ca a reusit sa obtina un firicel telefonic lla conferinta dvs... 

    Valoarea profitului din 2013 e aproximativ egala cu valoarea investitiilor din 2014. Petrom declara atata profit cat e necesar pentru acoperirea propriilor investitii. Cand nu vor mai fi investitii de facut , se vor prelua costuri din OMV si se vor declara pierderi

    Este evidenta preocuparea companiei de a nu lasa profit in Romania. Dividendele au fost mereu mici , sponsorizarile facute - modeste in raport cu profitul, etc.Aceste lucruri sunt percepute in mod corect de investitorii de la BVB si sunt explicatia capitalizarii actuale a Petrom. 

    Hai sa facem un calcul:

    10.000 actiuni SNP la pret mediu de 0.46 inseamna a investi 4.600 ron. Dividend anul trecut 0.028/actiune. Asta inseamna un dividend de 235 ron. Cu alte cuvinte un randament de 5%. 

    Cu 4.600 ron poti cumpara 54 actiuni CNTE care iti aduc un dividend de 511 ron, Un randament neasteptat de 11%. 

    In concluzie, investitorii nu se uita doar la nume, ci sunt interesati de randament.  

    1. Ceea ce ai pomenit tu, e AmortiZmentu` Investitiei = Plasamentului ! 

      Randamentu` este basca AmortiZmentului, adica un plus obtinut prin diferenta = cresterea Valorii la = de = pe Piata ! 

    .... la "bursa", asa dupa cum ne-a dez_valuit foarte curand Isarescu insusi: 

    1) "imperiul traderilor", adica ORGANIZATIA JOCURILOR DE NOROC BURSIER este: atat CEREREA, cat si OFERTA, respectiv CONTRA_PARTEA pentru AMBELE; 

    2) in timp ce Gamblericii pe Cerere si/sau cei de pe Oferta sunt dupa caz: 

    2.1) striviti; 

    si/sau 

    2.2) trasi 

    pe "ROATA" NOROCULUI 

    mai ceva decat Horea, Closca, si Crisan la Bobalna, la 1784 ! 

    mai ceva  

    1. ......... de "jetoane" 

      - adica de lichiditate pentru pariuri - 

      a Casieriei Cazinoului BVB ......... golire pe care Ursache a avizat-o ! 

      Asa ca tocmai de-aia valoarea bursiera a simbolurilor-surogatelor de active o sa continue ca sa scada, pentru ca: 

      traderii au SFETERISIT toata lichiditatea = contra_valoarea in bani a jetoanelor-pipsilor cu care s-a pariat.  

      ............ numai cai trebuie sa mai re_vina si organizatorii "pietii" cu: 

      MESELE - tarabele - DE JOC ......... indiferent ca se va juca: 

      OVER or UNDER THE COUNTER !!  

      1) Facatorii de Curs = Market Makerii; 

      2) duc si CEREREA si OFERTA doar in DIRECTIA precum si in RITMUL in care vor ei; 

      3) in loc sa le lase FLOTAREA - volatilitatea - LIBERA !

      ....... numai printr-un ZID = "WALL .......... STREET" .......... adica printr-o BARIERA pe care, daca organizatoru` jocului "pietii" nu vrea ca s-o ridice: 

      atat CEREREA, cat si OFERTA, raman pe dinafara "pietii" = adica ne_satisfacute !  

      .... n-ar mai putea exista in vecii vecilor: 

      PONTURILE "BROKERILOR" ! 

    Escrocherie =TRISARE, adica: 

    Existenta a mai mult de 52 de carti  

    - bagate pe sub maneca, palmate si/sau dosite, etc. - 

    in pachetul de carti joc ! 

    1. ..... pentru ca oricat de prost ar parea, fie si foarte tarziu, paznicul tot se va trezi din somnul mintii. 

      ..... pentru a lasa impresia - iluzia - ca ati mai fi inca ACTIVI ??? 

      ..... pentru a lasa impresia - iluzia - ca ati mai fi inca ACTIVI ??? 

    ..si vulpea zicea ca strugurii sunt acrii. In loc sa incercati sa faceti ceva si voi preferati sa comentati ca idiotii. daca maine apare o hiperinflatie poti sa-ti arunci hartiile la gunoi,in timp ce bunurile, cum ar fi petrolul se vor corela cu inflatia si astfel banii sunt protejati. daca fondul de suveranitate al Norvegiei cumpara actiuni petrom ar trebui sa va dea de gandit.... actiunile sunt inca ieftine..

    1. Iar bunurile, asa cum iti spuneam: 

      1) daca nema hiperinflatie = canci bani in "piata"; 

      2) atunci geaba mai chichirezi-corelezi tu bunurile. 

      asadar inflatia ce face dumneai in sistemul de contabilitate RAS si in cel IFRS? Daca aveti doua raportari pe care il alegeti domnule Aldart, desi ele prin vointa diviinitatii reprezentate la varf de domnul Rusanu va spun ca sunt in ESENTA IDENTICE daca luati in calcul capitalul social. Apropo stiti cat este impozitarea firmelor care actioneaza sub jurisidictia norvegiana in domeniul hidrocarburilor ? SEVENTY EIGHT PER CENT :-)

      Nu doar pe criza financiara = pe sec de lichiditate....... 

      ci, cu atat mai mult daca mai apare si vreo hiperinflatie ! 

      Stabilitatea preturilor e porcarie ...... si deflatia e chiar marsavie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb