Marile bănci de investiţii anticipează reducerea dobânzii BCE

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 mai 2014

Euro, la cel mai scăzut curs din ultima lună

Băncile majore de investiţi anticipează că Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce dobânda cheie luna viitoare, în condiţiile în care conducerea instituţiei şi-a exprimat recent îngrijorarea faţă de aprecierea monedei.

Analiştii de la bănci precum "Goldman Sachs Group" Inc., "Royal Bank of Scotland Group" Plc, "JPMorgan Chase & Co.", UBS AG, "Nordea Bank" AB, "Danske Bank" A/S, "Commerzbank" AG şi "UniCredit" SpA preconizează că BCE va tăia dobânda la reuniunea de politică monetară din 5 iunie. În prezent, dobânda se află la nivelul minim record de 0,25%.

Estimările băncilor menţionate vin după ce, săptămâna trecută, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că instituţia pe care o conduce ar putea lua în calcul o nouă reducere a dobânzii de politică monetară în luna iunie, după ce va publica propriile previziuni economice. Oficialul BCE a spus: "Consiliul guvernatorilor se simte confortabil să acţioneze în reuniunea viitoare, însă înainte să luăm măsuri vrem să vedem propriile proiecţii economice, pe care le vom lansa la începutul lunii iunie".

Lutz Karpowitz, strateg valutar la "Commerzbank" AG, este de părere că BCE a lăsat uşa deschisă pentru o diminuare a dobânzii, luna viitoare, iar în condiţiile date, deprecierea euro este justificată.

La rândul său, Scott Thiel, analist la "BlackRock", spune că "strategia de comunicare neobişnuită a lui Draghi reprezintă un semnal pentru reducerea dobânzii, poate chiar pentru aplicarea unei dobânzi negative la depozite".

Douglas Borthwick, şef al departamentului de schimb valutar din cadrul "Chapdelaine & Co." New York, a declarat, conform Bloomberg: "Draghi şi-a exprimat temerile referitoare la aprecierea euro şi a afirmat că o atitudine mai relaxată ar putea intra în vigoare în luna iunie".

Euro a scăzut cu 0,6% vineri, pe piaţa din New York, la 1,3758 dolari, iar în intervalul 5-9 mai - cu 0,8%. Săptămâna trecută, moneda unică europeană a coborât până la un curs de 1,3745 dolari, cel mai redus din 8 aprilie.

În ultimele 12 luni, însă, euro s-a apreciat cu 5,2%.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a îndemnat recent Banca Centrală Europeană să reducă la zero dobânda de referinţă şi să o păstreze la acest nivel cel puţin 18 luni, ca să contracareze inflaţia redusă persistentă. OCDE a atras atenţia: "Inflaţia de bază foarte scăzută şi slăbiciunea economică sunt aşteptate să persiste mai multe trimester. În consecinţă, dobânda principală de refinanţare ar trebui redusă la zero şi, eventual, dobânda pentru depozite - la un nivel uşor negativ. Cele două dobânzi ar trebui menţinute la aceste niveluri cel puţin până la sfârşitul lui 2015".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb