Compania Marine Resources Exploration International SRL, deţinută de Dinu Patriciu, va investi 30 milioane dolari, în 2009, în studii de fezabilitate şi în tehnologie, a declarat marţi omul de afaceri.
"Este o investiţie riscantă. Vom mai aloca 30 milioane dolari, pentru investiţii, pe lângă cele 20 de milioane deja investite. Abia peste trei ani, vom putea avea rezultatele la cercetările care se fac acum în perimetrul Delta. Am putea ajunge la investiţii totale de câteva sute de milioane doari, până atunci", a spus Dinu Patriciu, citat de NewsIn.
Acesta a mai spus că, în Marea Neagră, mai există cantităţi importante de nămol sapropelic, dar că acestea se află în perimetre care nu aparţin României. Până acum, s-au investit peste 20 milioane de dolari în proiectele de cercetare a resurselor potenţiale, iar aceşti bani au venit de la Rompetrol Holding, au afirmat reprezentanţii companiei.
Potrivit unui comunicat al Marine Resources Exploration International SRL (Marexin SRL), emis la sfârşitul lunii iunie, "conform prevederilor legale, taxa pe activitatea de explorare în România este de 1.000 de lei pe km pătrat, astfel încât Marine Resources Exploration International SRL a plătit până în prezent sumele de 3.705.047 lei aferentă anului 2008 şi 8.892.114 lei aferentă anului 2009".
Marine Resources Exploration International BV, din Olanda, a fost înfiinţată în 2007, iar subsidiara sa din România, Marine Resources Exploration International SRL, a fost deschisă în iunie 2008.
Marexin SRL deţine licenţă de explorare din iulie 2008, emisă de ANRM, special atribuită pentru explorarea nămolului sapropelic.
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a concesionat, anul trecut, firmei Marine Resources Exploration International SRL, care face parte din Rompetrol Holding SA, 9000 de kilometri pătraţi în Marea Neagră, pentru explorarea resurselor de nămol sapropelic, potrivit NewsIn. Firmei care a câştigat licitaţia, Marine Resources Exploration International SRL, i s-a concesionat o suprafaţă de 9000 km pătraţi, dintre care 3800 km pătraţi se aflau în zona de litigiu internaţional cu Ucraina.