Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), cu sprijinul Băncii Mondiale (WB), a organizat seminarul on-line "Un sistem de monitorizare şi evaluare bazat pe rezultate", cu participarea reprezentanţilor Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, transmite un comunicat de presă.
Au fost prezentate concluziile şi recomandările Raportului privind analiza instituţională, procedurală şi legislativă. Documentul, elaborat sub coordonarea MIPE, cu sprijinul echipei Băncii Mondiale, vizează sistemul de monitorizare şi evaluare aferent actualei perioade de programare (2014 - 2020).
Discuţiile s-au concentrat asupra modului în care, pornind de la lecţiile învăţate în trecut, România poate construi un sistem de monitorizare şi evaluare superior pentru noua perioadă de programare (2021-2027), cea de-a treia pentru ţara noastră de la aderarea în Uniunea Europeană.
Seminarul a debutat cu intervenţia lui Marius Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care a vorbit despre importanţa operaţionalizării viitorului sistem de monitorizare şi evaluare într-o nouă perspectivă: aceea bazată pe rezultate. Pentru perioada de programare 2021-2027, ne dorim o orientare spre rezultate concrete pentru toate Programele Operaţionale, adică pe ceea ce se vede la nivelul cetăţenilor şi al comunităţilor, nu neapărat în statistici financiare sau raportări interne.
Oficialul MIPE a punctat şi impactul simplificării la nivelul beneficiarilor de fonduri nerambursabile, vorbind despre o nouă politică pentru 2021-2027 - una a simplificării maxime din perspectiva costurilor şi a procedurilor. Vrem să punem punct birocraţiei excesive, care inhibă şi determină beneficiarul să se îndrepte spre alte surse de finanţare din cauza procesului birocratic greoi de accesare a fondurilor nerambursabile, a subliniat secretarul de stat Vasiliu, amintind totodată şi despre marea provocare pe care o are capacitatea administrativă a României din perspectiva implementării. Perioada de programare 2021 - 2027 se suprapune cu implementarea altor două mecanisme de finanţare, respectiv finalizarea implementării 2014-2020 şi operaţionalizarea Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă 2021-2026. Această suprapunere a 3 Programe reprezintă o preocupare şi o provocare pentru capacitatea administrativă a României, fapt care reiese şi din discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene. Suntem convinşi, însă, că simplificarea reprezintă răspunsul şi din acest punct de vedere, a mai adăugat oficialul MIPE.
Tatiana Proskuryakova, country manager pentru România şi Ungaria din partea Băncii Mondiale, a vorbit despre progresele României de la aderarea în Uniunea Europeană, însă a subliniat şi decalajele care încă mai persistă între ţara noastră şi alte state membre, precum şi în interior, la diferite niveluri teritoriale sau în rândul persoanelor defavorizate.
Raportul privind analiza instituţională, procedurală şi legislativă, proiectat de reprezentanţii Băncii Mondiale - Victor Sulla (Task Team Leader) şi Maddalena Honorati (Co-Task Team Leader) în cadrul videoconferinţei, identifică şi propune soluţii precum:
- simplificare, lucru care va permite alocarea de timp suplimentar pentru implementarea noii abordări, în defavoarea orientării către proceduri;
- raţionalizarea şi interoperabilitatea SMIS cu alte sisteme şi baze de date, cum ar fi cele ale ONRC, Inspecţiei Muncii, ANOFM sau Ministerului Educaţiei;
- conştientizare şi formare profesională la toate nivelurile, inclusiv pentru şefii Autorităţilor de Management şi beneficiari;
- structuri dedicate monitorizării şi evaluării bazate pe rezultate şi aducerea lor foarte aproape de nivelul decizional.
Din partea Comisiei Europene au luat cuvântul Mihai Panaite (ofiţer de evaluare în cadrul DG REGIO) şi Terry Ward (team leader European Commission Help-Desk), care au prezentat documentul Politica de Coeziune - Monitorizare şi Evaluare în 2021-2027, respectiv Rezumatul evaluării programelor Politicii de Coeziune din România din 2015 până în februarie 2021.
Tot în cadrul seminarului, reprezentanţii MIPE au prezentat Planul de acţiune pentru îmbunătăţirea capacităţii de monitorizare şi evaluare a României pentru Programele finanţate din fonduri europene în perioada 2021-2027.