Mark Rutte: "Europa ar trebui să înceteze să se mai plângă de Donald Trump"

S.B.
Internaţional / 17 februarie

Mark Rutte: "Europa ar trebui să înceteze să se mai plângă de Donald Trump"

Premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte, favorit pentru a fi următorul secretar general al NATO, a declarat sâmbătă că Europa ar trebui să înceteze să se mai plângă de Donald Trump şi să se concentreze în schimb asupra a ceea ce ar putea face pentru Ucraina, informează news.ro.

Fostul preşedinte al SUA Donald Trump a stârnit indignare în Europa spunând că, dacă va fi reales în noiembrie, nu i-ar apăra de aliaţii NATO care nu vor cheltui suficient pentru apărare.

"Ar trebui să încetăm să ne mai văităm şi să plângem şi să bombănim despre Trump", a spus Rutte la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

El a adăugat: "Depinde de americani. Nu sunt american, nu pot vota în SUA. Trebuie să lucrăm cu oricine se află pe ringul de dans".

Rutte a spus că Europa ar trebui, în orice caz, să cheltuie mai mult pentru apărare şi să intensifice producţia de muniţii, nu doar pentru că Trump s-ar putea întoarce. El a spus că Europa trebuie să-şi sporească sprijinul pentru Ucraina, deoarece este în interesul ei.

Rutte, care şi-a anunţat în mod neaşteptat plecarea din politica olandeză în iulie, a spus că nu ştie dacă este considerat un favorit pentru conducerea NATO şi nu ar începe o campanie personală.

"Şi toate acele plânsete şi vaiete despre Trump. Aud asta în mod constant în ultimele două zile. Să nu mai facem asta", a spus Rutte, adăugând că, după ce a discutat cu politicienii americani la Munchen, a fost "prudent optimist" că un ajutor militar american, pachetul care s-a blocat, ar trece în cele din urmă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este în funcţie din 2014 şi urmează să demisioneze în octombrie 2024.

Mandatul său a fost prelungit în iulie pentru a patra oară, deoarece cei 31 de membri ai alianţei au optat să rămână cu un lider cu experienţă, mai degrabă decât să încerce să cadă de acord asupra unui succesor, cu războiul Rusiei din Ucraina care face ravagii în pragul NATO.

Înainte ca NATO să decidă să rămână cu Stoltenberg, diplomaţii au spus că Rutte ar fi fost un candidat puternic pentru a-l succeda, dar olandezul a insistat că nu era disponibil la acel moment.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu poti vota in SUA dar poti influenta votul din SUA.SUA este a doua patrie a europenilor .

    1. Si după ce vine Trump presedinte, sa influenteze si el alegerile din Europa. Asta e democratia si respectul față de alegerea celuilalt pe care democtatul fariseu o poate intelege. Europa , mai ales cea de nord, se bate cu pumnul în piept că mănâncă democrație la micul dejun și cu nici 100 de ani în urmă se pmorau ca chiorii. Cu 150 de ani in urmă cărau sclavi.

    Serios ??!!

    dar pana acum Trump, 

    era coruptul si infractorul pe care asteapta puscaria,

    sau acuzele democratilor era minciuna pura ? 

    1. se refera la plangerea de ne contributie la armament ca procent din pib.

      s c c r e t 

    Nu era Iohaniss favorit pentru Nato?

    Si de fapt ,nu e numai vointa d Trump la mijloc ,chiar Biden a continuat in plan politic unele initiative precedente . Daca americanii il vor ,il vor vota . Problema e ca e acuzat in 4 procese , deci e intr o lupta anti sistem care ar face foarte grea preluarea guvernarii in caz ca ar castiga alegerile . Dar e posibil sa i fie invalidata candidatura ,asa ca europenii nu trebuie sa conteze pe Trump presedinte .

    Europa nu poate sa se organizeze ca sa se apere (sau sa se pregateasca de aparare) singura ?? Eu cred ca e cel mai bun moment ca Europa sa preia si sa si organizeze singura apararea ,atatea armate nu sunt chiar lipsite de forta . Si asta ar crea mai putina dependenta de politica americana plus ca acum vedem ca teatrul de actiune al armatei americane s a extins foarte mult geografic ,in ciuda promisiunilor din campanie ca soldatii americani nu vor mai fi trimisi sa lupte in exterior . Ca doar nu e numai literal ,no boots on foreign land !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb