Peste 1.000 de salariaţi de la "Carom" Oneşti au mărşăluit, ieri, începînd cu ora 8.00, pe un traseu care a trecut prin faţa tuturor instituţiilor publice importante din municipiu şi s-a încheiat în jurul orei 13.00 cu un miting organizat pe platoul din preajma Casei de cultură a sindicatelor, informează Rompres.
Protestatarii, al căror număr a crescut cu mai bine de 700 de persoane, prin ralierea, de-a lungul traseului, a unor membri ai familiilor lor, pensionari, precum şi salariaţi de la alte trei importante societăţi de pe platforma chimică a oraşului - RAFO, Chimcomplex şi UTON - speră că vor sensibiliza autorităţile şi nu vor fi disponibilizaţi "după cîteva zeci de ani de muncă" în singura firmă de producere a cauciucului sintetic din România.
"Carom" Oneşti, ce s-a constituit într-una dintre bazele indus-triei petrochimice româneşti, a avut de-a lungul celor peste patru decenii de activitate, afirmă Vasilică Udrea, lider de sindicat, "performanţe economice importante în domeniu".
Atît marşul, cît şi mitingul s-au desfăşurat fără incidente, în zonă fiind dislocate importante forţe de jandarmi şi poliţie. Liderii participanţilor au reafirmat, în cursul mitingului, că vor continua acţiunile şi în zilele următoare, considerînd măsura luată de guvern, miercuri - alocarea ca ajutor social a 1,7 miliarde de lei, sumă ce urmează să fie distribuită prin intermediul primăriilor din localităţile de domiciliu ale salariaţilor "Carom", drept "un paleativ înşelător". Mai ales că lichidatorul financiar, Andrei Marghescu le spusese cu o zi în urmă că nu se poate depăşi termenul legal prevăzut de Legea 24, act legis-lativ ce reglementează falimentul, şi va recurge la disponibilizarea primului lot de 659 de salariaţi chiar înaintea Paştelui. Ca urmare, 380 dintre salariaţii firmei, înscrişi pe lista depusă la conducerea firmei şi la sindicat, ar urma să intre, de astăzi, în greva foamei, la locul de muncă.
Problemele de la SC "Carom" SA Oneşti au început în prima parte a anului 2005, cînd Minis-terul de Finanţe a dispus blocarea conturilor din cauza datoriilor imense, evaluate atunci la peste 8.000 de miliarde de lei vechi, acumulate de firmă. În noiembrie anul trecut, singurul producător din ţară de cauciuc sintetic a fost declarat în stare de faliment de o instanţă judecătorească, dar acţiunile de protest au început doar în urmă cu două săptămîni, salariaţii avînd promisiunea lichidatorului financiar, precum şi a autorităţilor că îşi vor putea continua activitatea prin găsirea unui procesator pentru care ei să presteze servicii în baza unui certificat de antrepozit fiscal. "Carom" ar avea nevoie de aproximativ 380 de milioane de dolari pentru evitarea falimentului, infuzie de capital pe care "Balkan Petroleum", proprietar al firmei, nu şi-a asumat-o. Negocierile purtate cu firma "Calder-A", cea care în prezent îşi adjudecă rolul de acţionar majoritar la Rafo şi care doreşte procesarea la "Carom" a unui produs organic ce contribuie la optimizarea cifrei octanice a benzinelor, trenează, la fel ca şi cele aflate în derulare cu firma elveţiană "Chemlube", ce doreşte să proceseze la Oneşti cauciuc sintetic, dar pare cantonată - afirmă surse din "Carom"- într-o "doză de neîncredere" legată, tocmai de lipsa antrepozitului fiscal.