Mărturiile podgoriilor tradiţionale

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 14 septembrie 2010

Mărturiile podgoriilor tradiţionale
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    În podgoriile tradiţionale ale României au fost cons-truite, încă de la înfiinţarea lor, nişte spaţii de depozitare numite hrube - vinotecile, ca atare - în care exis-tă, pentru fiecare podgorie cu renume din ţară, aşa numitul "pedigreu" al podgoriei respective, ne-a povestit Daniel Ionescu, cercetător ştiinţific principal în economia agrară: "De exemplu, podgoria "Murfatlar" are un pedigreu de vinuri din 1913. Adică, din fiecare recoltă, începând din 1913 încoace, o parte din vinul de mare calitate care s-a produs în cadrul podgoriei a fost depozitat. Este ilegal ca aceste vinuri să fie vândute. Prin aceste vinuri, podgoria respectivă demonstrează că are în spate o justificare de continuitate a calităţii".

    Asemenea vinoteci mai există şi în Jidvei, în Valea Călugărească, în podgoriile Moldovei, care sunt renumite. În aceste vinoteci există un pedigreu de vinuri pentru soiuri de struguri care au dispărut. "Gordanul", de exemplu, este un soi care a dispărut, ne-a subliniat Daniel Ionescu, adăugând că se găsea în Drăgăşani, în Valea Călugărească şi Cotnari: "Pot fi numite colecţii - mărturii ale calităţii vinului în timp ale podgoriilor respective".

    Vinurile din vinotecile respective sunt continuu observate şi condiţionate, pentru ca oricând să poată fi băubile. Depunerile dintr-o sticlă pot fi înlăturate într-un anume fel. Vinul dintr-o sticlă cu depuneri pe fund se filtrează, de exemplu, în lipsa aerului, aceasta fiind o filtrare biologică. "Astfel, porozitatea filtrului care se interpune între vinul nefiltrat şi vinul care iese prin filtrare este atât de mică, încât nu permite nici măcar unei celule de drojdie să treacă. Trece doar lichidul aşa cum este el, în absenţa aerului, adică îşi menţine calităţile din sticlă fără niciun fel de intervenţie a unui agent care poate să modifice calitatea. Printr-un astfel de proces, din trei sticle pot fi făcute doar două, iar vinul este garantat 30 de ani", ne-a spus domnul Ionescu.

    Există vinuri din 1900 care, ca urmare a faptului că procesul a fost de foarte bună calitate şi sticlele au fost menţinute într-o foarte bună atmosferă, în hrubă, sunt perfecte. La acelea nu se umblă, dar sunt observate. Aceste vinuri fabuloase pot ajunge şi la 10.000 de euro, conchide domnul Ionescu. Sunt şi vinuri care au probleme, cazuri în care enologii vin cu analize enologice şi lucrează vinul, întrucât "ţara noas-tră avea, din 1994-1995 tehnologie pentru secolul 21, validă astăzi".

    În timp, calitatea vinurilor scade, ne-a mai explicat domnia sa, "nu pentru că nu ar fi la fel de bine produse sau că nu ar fi fost clima bună, ci pentru că solul, ca atare, virgin, are în el metale rare, grele. Acestea - zincul, magneziul, cobaltul, nikelul, arsenul, stibiul etc. - trecând prin roca mamă şi găsindu-se în sol, sunt preluate în acelaşi timp cu seva şi se găsesc în vin, conferindu-i acestuia o anume calitate. Odată cu micşorarea cantităţii de metale grele şi odată cu reducerea cantităţii humusului din sol, calitatea vinului scade, indiferent de restul condiţiilor şi de producător. Nativ, el nu are extractul sec de calitate corespunzător cu originea. Vinurile de pe timpul lui Ştefan cel Mare nu mai sunt aceleaşi din punct de vedere calitativ. Extractul lor sec a scăzut din punct de vedere structural. Buchetul (toate calităţile olfactive şi gustative ale vinului) este uşor diminuat şi va fi diminuat continuu, atât timp cât nu se reface solul. De aceea, există întotdeauna, pe baza unui pedigreu de vinuri, posibilitatea de a găsi un sol şi o climă corespunzătoare pentru a transmuta plantaţia şi pentru a reface calitatea vinului în aceleaşi condiţii şi în acelaşi ambient". Acesta este, însă, un proces laborios şi costă.

    "Cotnari" se mândreşte cu 15 hrube construite sub pământ, la o adâncime de opt metri, unde temperatura este constantă natural tot timpul anului. Fiecare dintre ele au o capacitate de 2 milioane de litri, în care imensele butoaie de stejar domină totul în jur şi îşi liniştesc vinul tânăr şi neastâmpărat. "Grasa de Cotnari" din 1956 este cel mai vechi vin din vinotecă, făcând, alături de alte câteva sute de sticle, obiectul licitaţiilor. Preţul de pornire al unei astfel de sticle este de 600 de euro, fără TVA. Acest vin a fost propus pentru a fi păs-trat în tezaurul Băncii Naţionale a României.

    Culesul viilor la "Cotnari" este în toi

    Darul lui Dyonysos

    Domeniile "Ştirbey" excelează prin calitate, nu prin cantitate

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb