MASA ROTUNDĂ CÂT DE ECO SUNT PROGRAMELE CASA VERDE ŞI CASA VERDE PLUS / MARIUS BARNA, ADEPLAST: "Diferenţa între vata bazaltică şi polistiren nu justifică discrepanţa de preţ"

A.A.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 10 august 2016

"Diferenţa între vata bazaltică şi polistiren nu justifică discrepanţa de preţ"

Circa 80% din termoizolaţiile efectuate la nivel european sunt realizate cu polistiren expandat, a precizat Marius Barna, director tehnic în cadrul AdePlast, susţinând că acest material ar trebui să fie eligibil în cadrul programului Casa Verde 2016.

Potrivit domniei sale, polistirenul are un raport calitate/preţ optimal: 22 euro/metrul cub, faţă de 46 de euro pe metrul cub, la vata bazaltică.

"Am vrea să ştim de ce nu putem să fim incluşi în acest program - Casa Verde/Casa Verde Plus?", a întrebat domnul Barna.

Acesta a subliniat că una dintre problemele ridicate în cazul termoizolării cu polistiren a fost rezistenţa la foc. Însă, conform domniei sale, AdePlast a obţinut o certificare europeană pentru rezistenţa la foc, la un institut din Ungaria.

"Testele efectuate au ieşit îmbucurătoare. Certificarea este la 45 de minute, noi am trecut de 65 de minute (n.r. la rezistenţa la foc). Am demonstrat că putem face corect o izolare termică folosind polistiren. Aplicat corect, cu materiale de bună calitate, putem să obţinem certificare europeană", a declarat Marius Barna.

În opinia reprezentantului AdePlast, eliminarea polistirenului din categoria materialelor eligibile (cânepă, lână, vată minerală bazaltică, plută, perlit, celuloză) este discriminatorie şi lipsită de orice fundament ştiinţific şi practic.

Conform prezentării domniei sale, polistirenul expandat răspunde obiectivului programului guvernamental: creşterea numărului de locuinţe certificate energetic cu cel puţin o clasă superioară faţă de cea existentă şi obiectului programului - efectuarea de lucrări destinate eficienţei energetice prin finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu: "Fiecare din materialele de termoizolaţie raspunde obiectivului programului şi are propria sa utilizare.

Menţinerea în categoria materialelor eligibile a vatei bazaltice pentru care nu există capacităţi de producţie în România concomitent cu eliminarea polistirenului poate conduce la o creştere artificială a preţurilor vatei bazaltice, indusă de cererea care va lua naştere ca urmare a implementării programului, coroborată cu existenţa unor limitări ale capacităţilor de producţie europene, inflexibilitatea, viteza redusă şi timpul mare de luare a deciziilor de către multinaţionalele prezente pe piaţă".

În România, este o singură fabrică de vată bazaltică, care funcţionează cu sincope foarte mari, a spus domnul Marius Barna, adăugând: "La nivel naţional, capacitatea fabricilor producătoare de polistiren este de aproximativ 8 milioane de metri cubi. Cum asiguri cantitatea aceasta cu vată? Din import? În jurul României sunt suficiente fabrici. Dar aducem din import, când sunt atâţia producători aici care susţin atâţia angajaţi.

Dacă transferăm cele 8 milioane de metri cubi pe an producătorilor de vată, ar însemna intrarea în România undeva la 185 de tiruri pe zi, iar, în sezon de vârf, ajungem la 250 de tiruri de vată pe zi. Îi vedeţi capabili să facă aşa ceva? Şi la ce preţ? Credeţi că România are capacitate de cumpărare?".

Conform AdePlast, vata bazaltică este singurul material considerat eligibil pentru care există producţie la scară industrială în Uniunea Europeană: "Restul materialelor incluse în ghid în categoria materialelor eligibile (cânepă, lână, vată, plută, perlit, celuloza) sunt produse de nişă şi nu există capacitate de producţie care să satisfacă cererea care va rezulta din implementarea unui program guvernamental de anvergură.

În România, există un singur producător, cu o capacitate de producţie care reprezintă 10% din piaţa României, dar, din păcate, produsul nu este compatibil cu termosistemul. În consecinţă, piaţa este una exclusiv dominată de importuri.

Păstrarea acestui material concomitent cu eliminarea polistirenului ar crea avantaje nete importatorilor de vată bazaltică şi chiar riscul ca fondurile alocate să nu poată fi cheltuite, din cauza dificultăţilor logistice pe care le presupune importul de vată bazaltică şi absenţei producţiei care să acopere cererea în perioadele de sezon".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Acest individ abereaza. Ce 8 mil mc?

    1. Mai citeste o data articolul.

      In Romania exista capacitati de productie la polistiren expandat de 8 milioane de metri cubi.Firma pentru care lucreaza detine peste 30 % din piata de polistiren la cantitati vandute.Iar capacitatea instalata la AdePlast este de 2.350.000 metri cubi. 

      Deci anonimule stai cumintel !

      Marcel Barbut 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb