Preşedintele Klaus Iohannis începe luni o vizită oficială în Coreea de Sud, cu o depunere de coroane şi o vizită în Zona Demilitarizată, marţi având programată primirea la preşedintele Yoon Suk-yeol, întrevederea cu premierul Han Duck-soo şi o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai mediului de afaceri, miercuri urmând să viziteze complexul de producţie Doosan Enerbility, conform news.ro. Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedinte fac parte ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi secretarul de stat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Ca şi în cazul altor vizite externe ale preşedintelui, site-ul specializat în ştiri din domeniul aviaţiei Boarding Pass a anunţat încă de duminică faptul că avionul privat de tip Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg, cu care şeful statului merge în Coreea de Sud, a decolat de la aeroportul din Sibiu la ora 12:30, zborul până la Seul urmând să dureze aproximativ 12 ore. Avionul este acelaşi cu care preşedintele IohAnnis a mai zburat în anul 2023 în deplasările oficiale din Emiratele Arabe Unite (martie 2023), dar şi în "turneul african" din Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal (noiembrie 2023).
Conform Administraţiei Prezidenţiale, Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.
"Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum şi multitudinea domeniilor în care există potenţial şi interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seoul, prima la nivel de şef de stat din ultimii 16 ani. În acest context, va fi adoptată la cel mai înalt nivel "Declaraţia Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România - Republica Coreea", un document care va stabili direcţiile principale de cooperare vizate de ambele părţi pentru următorii 10 ani", a informat Preşedinţia.
Vizita în Coreea de Sud începe luni cu ceremonia depunerii unei coroane de flori la Cimitirul Naţional din Seoul şi cu un tur informativ al Panmunjom (Joint Security Area) din Zona Demilitarizată.
Marţi, preşedintele Klaus Iohannis va fi primit de preşedintele Yoon Suk Yeol, temele de discuîie urmând să fie consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatică şi în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional şi global, precum şi impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerţului şi a investiţiilor în domeniul energiei verzi şi nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului şi gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătăţii, al educaţiei sau alte noi domenii.
"Va fi evidenţiată şi legătura specială pe care schimburile interumane şi culturale, care se bucură de o creştere remarcabilă în ultimii ani, o reprezintă pentru cele două state", a precizat Administraîia Prezidenţială.
La finalul discuţiilor, vor fi semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relaţiei bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior, cooperarea în situaţii de urgenţă şi managementul dezastrelor, cooperarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului şi sportului.
Tot marţi, preşedintele Iohannis se va întâlni cu prim-ministrul Han Duck-soo, prilej pentru a puncta principalele obiective ale relaţiei economice bilaterale şi pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seoul, 25 martie 2024).
Programul zilei de marţi se va încheia cu întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai mediului de afaceri şi cu vizita la expoziţia de artă tradiţională românească, organizată în cooperare cu Muzeul Ţăranului Român
Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis va vizita Complexul de producţie Doosan Enerbility, Changwon (Busan), unde va avea discuţii cu principalii factori de conducere referitoare la noile provocări şi oportunităţi în domeniul energiei regenerabile şi al reactoarelor modulare mici (SMR)",conform anunţului Administraţiei Prezidenţiale.
Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedine la Seoul fac ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi secretarul de stat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2024, 08:30)
Marele esuat!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2024, 08:40)
Se plimba peste tot,nu vrea sa rateze nimic!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2024, 09:35)
ce-ai vrea propagandistule , sa-i cheme pe toti la ordin la Bucuresti ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2024, 09:57)
Ciolannis iar cheltuieste bani de protocol,
degeaba
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2024, 10:24)
nu inteleg prostia oamenilor care il comenteaza ca "se plimba" prin diferite tari, in cazul in care nu stiti ce are de facut un presedinte: este imaginea externa a tarii+sa mentina relatii bune cu celelalte tari.
Nu inteleg ce va asteptati sa faca un presedinte?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2024, 10:49)
La cat de proasta e imaginea interna, degeaba il fardezi cand il pui in fereastra!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2024, 17:13)
prostia e prostie , nu poate fi intelesa si explicata , multi sint platiti sa o spuna si nu-i intereseaza ce scriu .
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2024, 11:49)
Nu se plimba nicaieri! Asta e treaba lui! Si acum are treaba, ne cumpara obuziere si bine face!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2024, 12:41)
A mers să cumpere arme!