MĂSURĂ SURPRINZĂTOARE Rusia a redus dobânda-cheie sub nivelul anterior războiului din Ucraina

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 iulie 2022

Rusia a redus dobânda-cheie sub nivelul anterior războiului din Ucraina

Iranul va elimina treptat dolarul în comerţul cu Rusia Bursa iraniană a lansat tranzacţii cu perechea valutară rial/rublă Kârgâzstanul a trecut la plata în ruble pentru materiile prime achiziţionate din Rusia

Banca centrală a Rusiei a decis, vineri, să micşoreze dobânda- cheie sub nivelul de dinaintea invaziei Ucrainei, relaxând politica monetară mai mult decât aşteptau analiştii, anunţă Bloomberg.

Conducerea Băncii Rusiei a tăiat dobânda la 8%, de la 9,5%, şi a semnalat că va lua în considerare reduceri suplimentare în a doua jumătate a anului. A cincea reducere consecutivă a dobânzii, cea din 22 iulie, a dus la deprecierea rublei cu aproape 2% faţă de dolar.

După decizia menţionată, moneda Rusiei se tranzacţiona la un curs de 58,16 unităţi/dolar, iar mai târziu a ajuns la 57,74 unităţi/dolar. Totodată, rubla s-a depreciat cu 1% faţă de moneda unică europeană, fiind tranzacţionată la un curs de 57,79 unităţi/euro.

Însă, anul acesta, rubla a fost moneda cu cea mai bună evoluţie pe plan global, după o serie de măsuri menite să protejeze sistemul financiar rusesc de efectele sancţiunilor occidentale. Înainte de război, moneda Rusiei se tranzacţiona la aproape 80 de ruble pentru un dolar şi 85 de ruble pentru un euro.

Aprecierea rublei a provocat temeri în rândul oficialilor ruşi, deoarece scad veniturile ţării din exporturile de materii prime.

Săptămâna trecută, banca centrală a Rusiei a anunţat că le va permite băncilor din aşa-numitele "ţări ostile" (n.r. care i-au impus sancţiuni din cauza războiului) să realizeze tranzacţii cu valută pe piaţa forex din Rusia.

Comerţul dintre Iran şi Rusia, decontat în riali şi ruble

Dolarul american va fi eliminat treptat din tranzacţiile economice iraniano-ruse, anunţă agenţia oficială de presă de la Teheran, IRNA, citată de timesnownews.com.

Guvernatorul Băncii Centrale a Iranului (CBI), Ali Salehabadi, a declarat într-un interviu televizat că volumul comerţului dintre Iran şi Rusia - în sumă de patru miliarde de dolari, poate fi efectuat prin rialul iranian şi rubla rusească.

Cele două ţări au semnat un memorandum de înţelegere pentru utilizarea monedelor naţionale în tranzacţiile comerciale.

Într-o întâlnire pe care a avut-o luna aceasta cu preşedintele rus Vladimir Putin, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut abandonarea treptată a dolarului în schimburile bilaterale. Atât Iranul, cât şi Rusia sunt ţări supuse sancţiunilor occidentale.

De menţionat că Iranul a lansat, săptămâna trecută, tranzacţiile cu riali/ruble pe piaţa sa bursieră. În prima zi, 19 iulie, au fost realizate tranzacţii de aproximativ două milioane de ruble, la un curs de 5.390 de riali/rublă, conform IRNA, anunţă aa.com.tr.

Daniyar Amangeldiev, ministrul Economiei din Kârgâzstan: "Toate decontările cu Rusia se fac în ruble"

Kârgâzstanul a trecut pe deplin, recent, la plata în ruble pentru principalele mărfuri cumpărate din Rusia, informează ministrul Economiei şi Comerţului din Kârgâzstan, Daniyar Amangeldiev, citat de Interfax.

Daniyar Amangeldiev a spus, conform news.am: "Singurul grup de mărfuri pentru care făceam decontări în dolari a fost cel compus din combustibil şi lubrifianţi. Din cauza impunerii de sancţiuni şi a deconectarii sistemului SWIFT au apărut probleme cu plăţile. Drept urmare, am luat decizia trecerii la decontările în ruble. Acum, putem afirma că toate decontările cu Rusia se fac în ruble".

Ministrul a adăugat că, după trecerea la plata în ruble, cursul rublei a început să se întărească, ceea ce a avut un impact corespunzător asupra costului combustibilului.

Daniyar Amangeldiev a precizat: "Cursul de schimb al rublei a crescut după ce am trecut la decontarea în moneda Rusiei". În consecinţă, spune oficialul din Kârgâzstan, preţurile combustibililor şi lubrifianţilor au urcat, iar motorina devine din ce în ce mai scumpă chiar în Rusia.

Banca Rusiei: "Nu vom opri circulaţia dolarului în Rusia"

Guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiulina, a declarat vineri că nu se va opri circulaţia dolarului în Rusia, "chiar şi în cazul scenariului cel mai apocalitic", relatează agenţia EFE.

"Inclusiv în scenariul cel mai apocaliptic, dolarii cash vor continua să circule", a spus Nabiulina într-o conferinţă de presă, notează Agerpres.

Elvira Nabiulina a adăugat că, în prezent, populaţia rusă deţine în numerar dolari şi euro în valoare de 85 de miliarde de dolari.

"Băncile pot acum să vândă şi să cumpere aceste valute, drept pentru care circulaţia în numerar a acestora va continua", a menţionat oficialul Băncii Rusiei.

Rusia a suspendat în martie vânzarea de călătorii în străinătate timp de şase luni, în contextul puternicelor sancţiuni occidentale impuse în urma invaziei în Ucraina.

Această măsură le-a interzis băncilor să vândă valută cetăţenilor şi retragerile de peste 10.000 de dolari ale titularilor de conturi străine în băncile ruse.

Ca să scoată mai mulţi bani, posesorii de conturi trebuiau să retragă în ruble, la cursul oficial al zilei.

De asemenea, pe 18 aprilie, Banca Rusiei le-a permis băncilor să vândă dolari şi euro cetăţenilor, dar a precizat că este vorba despre valuta intrată după 9 aprilie, potrivit EFE.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 160 de euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat până la 166,47 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 16.27 atingea 193,21 euro.

--------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a coborât cu 0,6% în a doua parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 103,29 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a scăzut cu 1,1%, la 95,32 dolari barilul la ora locală 09.26.

--------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 0,5%, la 1.740,50 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 09.24, cea spot - cu 0,4%, la 1.725,52 dolari/uncie.

--------------

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a coborât cu 2,1% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,89 dolari/buşel la ora 08.44. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,7%, la 5,69 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Măsura nu e deloc surprinzătoare.

    Rubla s-a întărit mult în ultimele luni iar asta a scăzut inflația. 

    Scăzând inflația, banca centrală își permite să forțeze scăderea dobânzilor pentru a stimula economia. 

    PS: Rata actuală a Inflației din Rusia e mai mică decât în România. Iar o dată ce începe iarna, rata inflației din Germania și restul țărilor europene VA DEPĂȘI rata inflației din Rusia! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb