MĂSURILE AUTORITĂŢILOR ÎN PANDEMIA DE CORONAVIRUS / KLAUS IOHANNIS:  Executivul pregăteşte o rectificare bugetară extraordinară

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 26 martie 2020

Executivul pregăteşte o rectificare bugetară extraordinară

Guvernul pregăteşte o rectificare bugetară menită să acopere cheltuielile din sănătate cauzate de pandemia Covid-19 şi să asigure sumele necesare plăţii şomajului tehnic pentru angajaţii care vor fi trimişi acasă în această perioadă de companiile care îşi suspendă activiatea, a anunţat preşe­dintele Klaus Iohannis, în urma întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban, ministrul finanţelor publice - Florin Cîţu, ministrul de interne - Marcel Vela, ministrul Apărării Naţionale - Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor - Lucian Bode, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - Virgil Popescu, ministrul Sănătăţii - Victor Costache şi ministrul Muncii - Violeta Alexandru.

Aproape jumătate de Guvern s-a deplasat, ieri, la Cotroceni, pentru a-l informa pe preşedintele ţării despre măsurile pe care Executivul doreşte să le ia în perioada următoare. După ce, în prealabil, cu o zi înainte, şeful statului s-a întâlnit cu premierul şi alţi trei miniştri.

Klaus Iohannis a precizat că în şedinţa de guvern de astăzi, Cabinetul Orban va aproba o ordonanţă de urgenţă prin care se va acorda posibilitatea, la cererea debitorilor, de amânarea a plăţii ratelor şi dobânzilor bancare, pe termen de maxim 9 luni.

Preşedintele ţării a spus: "Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale. Am înţeles că şi românii au probleme imense, şi firmele au probleme foarte mari. Criza sanitară se va termina la un moment dat şi vrem ca România să fie în situaţia de a reporni imediat economia.

Două chestiuni aş vrea să spun, două măsuri convenite cu premierul şi miniştrii.

Prima: se conturează o rectificarea bugetară extraordinară pe două paliere. E nevoie de alocări mai mari pentru sănătate, e prima prioritate şi e nevoie de oameni şi de bani. A doua chestiune se referă la românii care nu mai pot merge la serviciu şi e nevoie de bani pentru a veni în sprijinul lor. A doua măsură mare: guvernul este pregătit ca mâine (n.r.-astăzi) să dea OUG care permite amânarea plăţii ratelor la bancă pentru persoane fizice, dar şi pentru firme. La cererea clienţilor, plata ratelor se poate amâna cu până la 9 luni, adică la finalul anului. Suntem convinşi că până atunci economia îşi va reveni".

După cum se poate observa din discursul preşedintelui, la întâlnirea de ieri de la Cotroceni nu s-a discutat concret despre nicio măsură reală privind sprijinul firmelor şi companiilor româneşti pe perioada actualei stări de urgenţă generată de pandemia Covid-19.

Dacă s-ar fi stabilit o măsură importantă pentru mediul de afaceri, Klaus Iohannis nu ar fi ezitat să o anunţe, aşa cum a făcut-o şi în alte declaraţii sau conferinţe de presă.

Faptul că încă nu s-a ajuns la un acord privind modul concret de pompare a fondurilor în economia reală, în mediul privat şi nu doar în asistenţa socială este redat şi de poziţiile publice luate ieri de Confederaţia patronală Concordia, de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi de Coaliţia pentru Dezvoltarea României, organizaţii care susţin că măsurile luiate până acum de guvernul Orban sunt neclare şi insuficiente.

Ar mai fi de remarcat similitudinea comunicării între perioada în care România se afla în criză economică, pe vremea preşedinţiei lui Traian Băsescu şi perioada de acum, sub preşedintele Klaus Iohannis. În 2009-2010, măsurile de austeritate erau anunţate, înainte de a fi luate de guvernul Boc, de preşedintele ţării, iar acum Klaus Iohannis anunţă ce va face guvernul Orban, înainte ca premierul să ia decizia.

Se poate spune că în ambele cazuri este vorba despre subminarea poziţiei sau personalităţii premierului în funcţie. Deţinătorii acesteia par de acord ca, în vremuri tulburi, să paseze răspunderea pe umerii "tătucului" de la Cotroceni.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De ce cu o zi înainte te ai INTILNIT numai cu premierul și cu 3 miniștri spune e public. Ati pus tara la cale. Acum este momentul cel mai bun de FURAT BANII ÎMPRUMUTATII PE SPINAREA NOASTRĂ, SA VA ACOPERIȚI GĂURILE FĂCUTE DE VOI NEȘTIUTE DE NOI, DE DAT CONTRACTE GRASE SLUGILOR VOASTRE CARE ADUC OSANALE ȚIE ȘI O SA SUSȚINĂ PARTIDUL FINANCIAR ȘI CU MULTA PROPAGANDA NAZISTA, FASCISTA, HITLERISTA. De epidemie tu și guvernul tău ați știut din decembrie nu va faceți ca nu ați știut. Nu ați avut interes dar sa împrumutați banii ați avut interes. De ce nu ați cumpărat echipamentele necesare pentru spitale și sa preveniți catastrofa care va urma. O sa fiți fericiți cind o sa numărați miile de cadrave. URA cu care urăști romanii și SETEA DE A FACE RĂU ROMANILOR se potolește cu a trebuit sa se calce peste cadavre ca să schimbi guvernul și sa ai vreau guvernul meu (sunt cuvintele tale cu care te ai lăudat) și numărul mare de cadavre care o sa crească de la o zi la alta. De asta ni s au îmbolnăvit PERSONALUL Medical. Astea sunt rezultatele cind ești împotriva unui popor și l trădezi. Poporul suferă și își duce crucea ca SINISTRU, ODIOSUL, CRUDUL TIRAN sa fie satisfăcut și multumit

    1. Boi ca mine nu gasim, ca ca tine este plin...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb