Matei Filipescu (BCR): Piaţa românească de private equity este imatură

A.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 iunie 2012

Piaţa românească de private equity este slab dezvoltată, cu oportunităţi puţine de investiţii, a apreciat, ieri, Matei Filipescu, director Corporate Finance & Investment Banking din BCR, la primul Forum româ-nesc de antreprenori şi Fonduri Private Equity. "Piaţa din România mai are mult să se maturizeze. E clar că în România piaţa de private equity pierde din competitivitate. Oportunităţile sunt din ce în ce mai puţine. Oportunităţi există acum peste tot, nu doar în România. România nu mai este un tigru, cum era înainte de a intra în Uniunea Europeană", a spus Filipescu, citat de Agepres.

Acesta consideră că piaţa de capital românească nu este atractivă pentru investitori, iar companiile listate aici au şanse scăzute să atragă investitori de private equity. "Cu o piaţă de capital cu tranzacţii de cinci milioane de euro pe zi, nu o să avem nicio şansă să atragem fonduri de investiţii la bursă, faţă de bursa din Polonia, de exemplu, care are o capitalizare de 500 de milioane de euro", a spus Filipescu.

Directorul Diviziei Corporate Finance a KPMG, Cornel Fumea, a subliniat, pe de altă parte, că este foarte dificil să închei o afacere de mare valoare în România, în comparaţie cu Polonia, unde cele mai mici investiţii ale unui fond de private equity sunt de 70 milioane de euro.

"Pentru România, pragul unui un contract de private equity la valoarea de peste 25 de milioane de euro este foarte greu de depăşit", a arătat Fumea.

Fondurile de pe piaţa de private equity sunt fonduri de investiţii închise, cu capital de risc, care se ocupă cu achiziţionarea de acţiuni la companii private.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stimate domnule Filipescu,

    poate ar fi mai indicat sa stabiliti care este diferenta intre nivelul de tranzactionare si capitalizare, desi dumneavoastra banuiesc a va referi la acelasi parametru. Pe de alta parte private equity firmen nu cumpara dupa bursa, ci dupa o restructurare a afacerii in decurs de 3-5 ani le aduc pe bursa. Vizionarea peliculei Pretty woman va descrie exact cu ce se ocupa un astfel de model de afaceri. In ceea ce priveste piata de capital din Polonia va este binecunoscut faptul ca este inca proprietate publica. Poate si de aceea nimeni se pare ca nu isi pune intrebari cand o companie doreste sa se listeze pe segmentul reglementat si ia in calcul riscul de a nu prezenta un LC investitorilor in brosura de listare. Eventual este inca o modalitate de a creste valoarea actiunilor, desi nea Caragiale spunea ca o societate fara printzipuri inseamna ca nu exista, sau cel putin nu pentru oamenii de rand :-( 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb