Materiile prime, puternic impulsionate de rezultatul summit-ului UE

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 2 iulie 2012

Materiile prime, puternic impulsionate de rezultatul summit-ului UE

Cotaţia petrolului a urcat cu aproape 10%, într-o zi

Preţul cuprului a câştigat 5%

Indicele materiilor prime, în cea mai mare creştere din ultimele 39 de luni

Preţul petrolului brut a înregistrat vineri, pe piaţa americană, cel mai important avans din ultimii trei ani, investitorii fiind optimişti în privinţa rezolvării crizei datoriilor din Europa, ca urmare a rezultatului summit-ului UE desfăşurat în zilele de 28 şi 29 iunie, la Bruxelles.

Participanţii la eveniment au stabilit relaxarea normelor de rambursare a împrumuturilor de urgenţă ce vor fi acordate băncilor din Spania şi a condiţiilor de susţinere a Italiei.

Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate cu livrare în august a urcat cu 7,27 dolari (9,4%) la New York Mercantile Exchange, ajungând la 84,96 dolari/baril. Avansul zilnic a fost cel mai mare din 12 martie 2009, când piaţa de profil creştea cu 11%, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora OPEC îşi va reduce cotele de producţie.

În trimestrul al doilea, preţul petrolului a pierdut 18% pe piaţa americană, iar de la începutul anului - 14%.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în august a crescut cu 6,44 dolari (7,1%) vineri, la 97,80 dolari/baril. Dar, în intervalul aprilie - iunie, cotaţia a coborât cu 20% pe piaţa londoneză, acesta fiind cel mai important declin consemnat după ultimul trimestru din 2008.

Avansul cotaţiilor petroliere a fost influenţat, în ultima zi a săptămânii trecute, şi de faptul că de la 1 iulie a intrat în vigoare embargoul Uniunii Europene pe achiziţiile de ţiţei din Iran. În condiţiile date, analiştii anticipează creşterea preţului petrolului, săptămâna aceasta.

Menţionăm că, vineri, preţul cuprului cu livrare în septembrie a urcat cu 5% la Comex New York, ajungând la 3,4965 dolari livra (o livră = aproximativ 500 de grame). Creşterea a fost cea mai importantă din 30 noiembrie 2011 până la momentul actual. În intervlul 25-29 iunie, preţul metalului de bază a crescut cu 5,5% - cea mai importantă apreciere din ianuarie până în prezent. În trimestrul al doilea, însă, cotaţia a scăzut cu 8,6 procente.

Preţul aurului cu livrare în august a urcat cu 3,5% vineri, la Comex, atingând 1.604,20 dolari uncia, iar cel al argintului - cu 5%, la 27,69 dolari uncia.

Indicele Standard & Poor's GSCI Spot, care măsoară dinamica a 24 de materii prime, a crescut cu 5,6% vineri, la 599,44 puncte. Avansul a fost cel mai important din ultimele 39 de luni. Această creştere a redus declinul consemnat de indicele menţionat în trimestrul al doilea la 13%.

Euro s-a apreciat cu 1,8% vineri, la New York, ajungând la 1,2666 dolari. Săptămâna trecută, moneda europeană a câştigat 0,8% faţă de cea americană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb