Astăzi au fost lansate oficial Programul INTERREG V-A România-Bulgaria 2014-2020 şi primul apel de proiecte, decizia fiind aprobată în 25 martie 2015, de forul decizional al Programului - Comitetul de Monitorizare.
Un buget de 208,1 milioane de euro este acum disponibil în cadrul primului apel de proiecte, cu termene de depunere 30 iunie 2015 (pentru proiecte de tip "soft"), respectiv 30 septembrie (pentru proiecte de tip "hard") pentru intervenţii în aria eligibilă.
Apelul de proiecte vizează primele trei axe prioritare ale programului: domeniile transport, mediu şi situaţii de urgenţă.
Axa prioritară 1 - o regiune conectată are ca obiective specifice o mai bună planificare, dezvoltare şi coordonare a sistemelor de transport transfrontalier, pentru conectarea reţelei de transport TEN-T şi creşterea siguranţei transportului pe apă.
Pentru Axa prioritară 2 - o regiune verde, obiectivele specifice sunt să îmbunătăţească utilizarea sustenabilă a resurselor naturale şi a patrimoniului cultural, dar şi să susţină managementul durabil al ecosistemelor din zona de graniţă.
Axa prioritară 3 - o regiune sigură vizează managementul comun al riscului la graniţa dintre cele două ţări.
Programul Interreg V-A Romania-Bulgaria este printre primele programe care lansează apeluri de proiecte, venind, astfel, în sprijinul potenţialilor beneficiari români şi bulgari pentru a elabora propuneri de proiecte care să aducă un plus de valoare zonei de graniţă eligibile.
Regulile pentru prezentul apel de proiecte, cu detalii privind beneficiarii şi cheltuielile eligibile, caracteristicile proiectelor soft / hard, durata maximă de implementare şi alocările pe proiecte sunt descrise în Ghidul solicitantului (document aflat în consultare, în limba engleză, limba oficială a programului).
Programul INTERREG V-A România-Bulgaria 2014-2020 a fost aprobat de Comisia Europeană în 12 februarie 2015.
Cu un buget total de 258,4 milioane de euro (215,7 din Fondul European de Dezvoltare Regională), Programul este disponibil pentru 7 judeţe din România (Constanţa, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi) şi 8 districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich). Zona de graniţă va fi îmbunătăţită prin proiecte comune, cu impact transfrontalier.
Scopul programului este de a aduce împreună oamenii, comunităţile şi economia din zona de graniţă româno-bulgară, pentru a contribui la dezvoltarea comună, în colaborare, a regiunii, utilizând în mod durabil resursele şi avantajele umane, naturale şi de mediu.
Toate documentele aprobate sunt disponibile pe site-ul Programului.
În cadrul acestuia, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este Autoritate de Management, Autoritatea Naţională este reprezentată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice din Bulgaria, iar Secretariatul Comun este asigurat de Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru graniţa România-Bulgaria.
MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe operaţionale cu cofinanţare din fonduri europene: Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Capacitate Administrativă şi 12 programe de cooperare teritorială europeană (6 programe pentru care MDRAP este autoritate de management sau autoritate comună de management şi 6 programe pentru care este autoritate naţională).
Principiile de implementare a acestor programe se referă la cooperarea între statele participante (toate proiectele trebuie să fie dezvoltate şi implementate în comun), la competitivitatea deschisă (în cadrul unor licitaţii de propuneri de proiecte comune) şi la dezvoltarea şi implementarea în parteneriat, între aplicanţi/beneficiari provenind din statele participante la program a proiectelor selectate spre finanţare.