MECMA:  O companie din China vrea să finanţeze cu 40% proiectul de la Cernavodă

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 octombrie 2012

Rodin Traicu: "Am avut discuţii concrete cu companii chineze pentru investiţii din energie"

"China Guangdong Nuclear Power Group", o companie din Republica Populară Chineză, intenţionează să asigure 40% din finanţarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, după cum a declarat, ieri, Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Oficialul a precizat: "Am discutat posibilitatea ca societatea chineză să investeas­că aproape 40% din necesarul investiţional pentru unităţile nucleare 3 şi 4, în partea clasică a centralei, adică echipamente electrice, circuite, turbine, generator. A fost o discuţie deosebit de importantă, mult mai importantă decât mă aşteptam. Tonusul nos­tru faţă de cele două reactoare a crescut simţitor".

Proiectul a fost evaluat iniţial la 4 miliarde euro, în această lună fiind postat pe site-ul Nuclearelectrica studiul de fezabilitate actualizat, care arată că necesarul investiţional pentru realizarea proiectului se ridică la 6,5 miliarde euro. Rodin Traicu a precizat, ieri, că, deşi această valoare "este fezabilă", ca urmare a creşterilor preţurilor echipamentelor, ea nu trebuia publicată pe site-ul menţionat, întrucât "studiul de fezabilitate nu este proprietatea Nuclearelectrica, ci a companiei de proiect - Energonuclear".

Iniţiat în 2007, proiectul ar fi trebuit să înceapă în anul 2010.

Din compania de proiect făceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma de proiect.

După retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, întrucât Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect.

Rodin Traicu afirma, în urmă cu câteva săptămâni, că Guvernul vrea să recheme în proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez.

Ieri, domnia sa a precizat că, deocamdată, Ministerul Economiei a primit răspunsuri de la două dintre cele patru companii. Iberdrola a declinat oferta, iar RWE a arătat că este interesată de această investiţie, dar că termenul solicitat de România este prea scurt pentru a lua o decizie.

"Aşteptăm un răspuns şi de la celelalte două companii", a mai spus Traicu.

China Huadian a câştigat licitaţia pentru construcţia unui grup energetic la Rovinari, investiţie de 1,1 miliarde dolari.

Altă companie chineză cu care reprezentanţii MECMA s-au întâlnit, zilele trecute, este China Guodian Engineering, căreia i-a propus să se implice în construcţia unui grup energetic de 400 MW la termocentrala Mintia, investiţie de circa 400 milioane dolari.

Un alt proiect în care ar putea fi atrasă compania chineză este realizarea unui grup energetic de 250 MW la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), estimat la aproximativ 250 milioane de dolari.

"Le-am propus şi implicarea în hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti şi au manifes­tat interes", a declarat Rodin Traicu într-o conferinţă de presă.

Domnia sa a mai spus că societatea China Huadian a câştigat o licitaţie pentru construcţia unui grup energetic nou la termocentrala Rovinari, cu o capacitate de 500-600 MW, investiţie de 1,1 miliarde dolari.

"Am stabilit data de semnare a memorandumului, şi anume la finele acestui an. În aprilie-mai 2013 va avea loc finalizarea companiei de proiect care va monta acest grup energetic", a precizat Traicu.

Potrivit secretarului de stat, MECMA a propus unei alte companii chineze, China Coal Group, să aibă aport la modernizarea unor mine de huilă din Valea Jiului şi din Drobeta-Turnu Severin, în vederea creşterii producţiei de cărbune pentru producţia de electricitate.

Domnia sa a explicat: "Ţinta este să ajungem la exploatarea a patru milioane de tone de huilă anual, de la 1,5 milioane tone pe an în prezent. Necesarul de investiţii pentru modernizarea minelor este de 16-30 milioane dolari, depinde de ce va arăta studiul de fezabilitate".

Ministerul de resort intenţionează să tragă această companie şi în proiectul de modernizare a minei Husnicioara (Mehedinţi), care asigură cărbunele pentru centrala Drobeta-Severin deţinută de RAAN.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a primit 200 milioane lei la ultima rectificare bugetară, pentru ieşirea din colaps a regiei, după cum a spus Rodin Traicu, adăugând: "RAAN a primit la rectificarea bugetară 200 milioane lei pentru apa grea produsă, ce urmează să fie livrată rezervei de stat. Astfel, va ieşi din colaps". Iniţial, în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2012, publicat în Monitorul Oficial din iulie, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin avea prevăzut pentru 2012 un profit brut de 33,713 milioane lei, profitul contabil rămas după deducerea impozitului fiind stabilit la 28,589 milioane lei, cu 24,3% mai mic faţă de cel din 2011.

RAAN, aflată sub autoritatea MECMA, are ca obiect principal de activitate producerea apei grele şi a produselor conexe, producerea de energie electrică şi termică pentru folosinţa industrială şi casnică, precum şi activităţi de inginerie tehnologică pentru obiective nucleare şi cercetări în domeniul nuclear având în componenţă sucursale de producere a apei grele, de producere a energiei electrice şi termice, de inginerie tehnologică pentru obiective nucleare şi de cercetări nucleare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb