Medicamentele fără reţetă s-au scumpit cu până la 50%, de la începutul anului

(N.I.)
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 20 martie 2009

Medicamentele fără reţetă s-au scumpit cu până la 50%, de la începutul anului

Medicamentele care pot fi cumpărate fără reţetă, cunoscute şi sub denumirea de OTC-uri, s-au scumpit, de la începutul anului, cu până la 50%, au declarat reprezentanţi ai do­meniului farmaceutic din România. Media scumpirilor este, în raport cu preţurile din farmacii aferente lunii decembrie 2008, de aproximativ 20%.

Scumpiri de 50 de procente au înregistrat, de pildă, unele medicamente contra răcelii, printre care şi Coldrex. În varianta de pachet cu 10 pliculeţe, acesta costă acum, în medie, 30 de lei, faţă de 20 de lei în decembrie 2008, potrivit farmaciştilor, citat de NewsIn.

Majorări de preţ considerabile au înregistrat şi analgezicele. Astfel, pentru o pastilă de Nurofen, de exemplu, pacienţii plătesc, în prezent, în jur de 1,5 lei, faţă de 1,1 lei la sfârşitul anului trecut.

Distribuitorii şi importatorii susţin că scumpirile sunt cauzate, în principal, de căderea leului în raport cu euro. "Majoritatea OTC-urilor sunt importate şi diferenţa de curs valutar, adică 4,3 lei pentru un euro faţă de 3,8 lei cât era anul trecut, se vede şi pe raft", a explicat preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente, Robert Popescu.

Punctul de vedere este susţinut şi de companiile producătoare, unele dintre ele menţionând că nu au mărit preţul produselor farmaceutice vândute fără reţetă. "Noi nu am umblat la preţurile cu care pleacă OTC-urile de la companie, însă este posibil ca alte companii să fi mărit preţurile din cauza crizei economice cu care ne confruntăm. Însă principalul motiv pentru care pacienţii au ajuns să plătească mai mult pentru aceste OTC-uri este devalorizarea leului. Importatorii au fost nevoiţi să ajusteze preţurile la cursul valutar", a spus directorul de comunicare al companiei Sanofi-Aventis, Carmen Mihai.

Farmaciştii consideră normale creşterile de preţ la medicamentele vândute fără reţetă, în condiţiile deprecierii leului şi ale majorărilor practicate de unele companii producătoare, pentru anumite produse. "Preţurile medicamentelor fără reţetă nu s-au scumpit peste costul firesc al acestora, având în vedere că un euro a ajuns să fie 4,3 de lei. Grilele de adaos ale farmaciilor şi ale importatorilor nu s-au schimbat. Scumpirea vine în urma deprecierii leului şi eventual, în urma majorării preţurilor de către producător, în cazul anumitor produse", a precizat pre­şedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu.

Atât reprezentanţii companiilor farmaceutice cât şi cei ai importatorilor şi distribuitorilor de medicamente consideră că, în condiţiile în care nu există reglementări din partea autorităţilor, fiind vorba de piaţă liberă, preţurile medicamentelor din această categorie vor continua să crească, pentru a acoperi taxele şi a asigura supravieţuirea jucătorilor de pe piaţa farmaceutică.

Pe de altă parte, farmaciştii susţin că un medicament mai scump nu este, neapărat, şi mai eficient. "Pacienţii nu au competenţa de a hotărî ce medicamente sunt eficiente pentru afecţiunile lor şi de aceea consultaţia unui specialist este foarte importantă. Pacientul preferă să trateze durerea de măsea, de exemplu, cu un OTC scump, în locul unui antibiotic care poate costa patru sau cinci lei folia, deşi eficienţa lui este, evident, crescută", explică preşedintele Patronatului Farmaciştilor din România, Ioana Cacovean.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb