Medici români, printre semnatarii Declaraţiei de la Haga a Forumului specialiştilor europeni în diabet

A.V.
Ziarul BURSA #Lifestyle / 18 octombrie 2019

Medici români, printre semnatarii Declaraţiei de la Haga a Forumului specialiştilor europeni în diabet

Sematarii propun acţiuni pentru eliminarea obstacolelor care împiedică, la nivel european, aplicarea noilor ghiduri clinice pentru managementul diabetului de tip 2 Diabetul afectează aproape 9% din populaţia Europei, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet

Conf. Dr. Cornelia Bala şi conf. Dr. Anca Mihaela Pantea Stoian au participat recent, în calitate de experţi, reprezentând România, la redactarea Declaraţiei de la Haga care se adresează reprezentaţilor sistemelor de sănătate din întreaga Europă, cu scopul de a facilita dezbaterile pe tema adaptării practicii medicale şi a politicilor publice referitoare la managementul diabetului de tip 2, în conformitate cu actualizările aduse de ghidurile internaţionale.

Misiunea asumată de semnatarii declaraţiei este de a se asigura că persoanele cu diabet sunt puse în prim plan atunci când sunt formulate planuri de acţiune la nivelul fiecărei ţări.

Cei unsprezece specialişti europeni semnatari ai declaraţiei au elaborat o analiză a obstacolelor care împiedică, la nivel european, aplicarea noilor ghiduri clinice pentru managementul diabetului de tip 2 şi au propus cinci direcţii principale de acţiune pentru eliminarea acestora, şi anume: implicarea tuturor factorilor de decizie în elaborarea unor recomandări practice, uşor de implementat, la nivelul fiecărei ţări; creşterea investiţiilor în platformele tehnologice; sprijinirea comunităţii medicale în acordarea îngrijirilor optime necesare pacienţilor cu diabet de tip 2; dezvoltarea unor instrumente de monitorizare eficientă a rezultatelor implementării ghidurilor; promovarea abordării multidisciplinare în managementul diabetului.

Doamna dr. Anca Mihaela Pantea Stoian a declarat: "A fost interesant şi încurajator să vezi că 16 ţări europene discută la unison, au teme şi temeri comune în ceea ce priveşte diabetul şi că, în final, nevoile sunt aceleaşi. Prima şi cea mai importantă temă a fost cea a existenţei unui Registru Naţional. Nu poţi face politici coerente în diabet dacă nu ştii totul despre pacienţi! În momentul în care avem o imagine clară referitoare la numărul de pacienţi cu diabet zaharat tip 1, tip 2 şi prediabet, educaţia acestora este un obiectiv esenţial. Un pacient needucat este necompliant. Un medic neinformat va avea inerţie clinică mare. Toate astea se reflectă in viaţa pacientului, care va avea complicaţii multiple. Priorităţile în diabet nu au culoare politică!".

Prezent la eveniment, conferenţiar Radu Gănescu, reprezentantul asociaţiei pacienţilor cronici din România - COPAC, a menţionat nevoile comune ale tuturor ţărilor de a-şi redefini politicile publice în funcţie de avansul înregistrat de cercetarea medicală, dar şi dificultăţile pacienţilor de a găsi informaţii de calitate şi soluţii pentru adaptarea la problemele curente legate de condiţia bolii. "Concluzia mea personală a fost că nimeni nu e perfect la nivel european, dar există posibilitatea de îmbunătăţire prin educaţie, informare şi voinţă politică", a spus Radu Gănescu.

Alături de susţinerea urgenţei investiţiilor în platforme tehnologice care să faciliteze integrarea tuturor celorlalte direcţii de informare şi acţiune în diabetul de tip 2, doamna dr. Cornelia Bala a subliniat rolul decisiv al Declaraţiei, acela de a fi "un instrument de lucru pe baza căruia să înceapă acţiuni concrete, adaptate realităţilor din fiecare ţară".

Conform estimărilor specialiştilor, numărul persoanelor care suferă de diabet de tip 2 va creşte în principal din cauza dietei nesănătoase, a lipsei de activitate fizică şi a obezităţii. Persoanele care suferă de diabet prezintă un risc crescut de dezvoltare a unei serii de complicaţii - afecţiuni cardiace, cerebrale, arteriale, renale, oftalmologice şi neurologice, cu implicaţii majore economice, sociale şi personale.

Diabetul afectează 58 de milioane de europeni, ceea ce reprezintă aproape 9% din populaţia Europei, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), care estimează că, până în 2045, numărul acestora va creşte cu 16%, ajungând la 67 de milioane. În 2017, diabetul a provocat mai mult de 477.000 de decese în Europa (9% din mortalitate la nivel european) în rândurile persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb