Mediul de afaceri bulversat de Codul Fiscal şi anul acesta

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Politică / 9 ianuarie 2006

Introducerea începînd cu 1 ianuarie anul acesta a noului Cod Fiscal este unul dintre puţinele lucruri în acord cu legea care au fost făcute în ceea ce priveşte fiscalitatea anul trecut. Aceasta deoarece Codul Fiscal conţine o prevedere imperativă care spune că "orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege".

Dacă ar fi să ne luăm după "litera legii", abia începînd cu 1 ianuarie 2007 vom avea un nou Cod Fis-cal. Însă cum această prevedere nu i-a oprit pe ultimii miniştri de Finanţe să schimbe Codul Fiscal în timpul anului 2005, de ce nu am avea un nou Cod Fiscal şi la mijlocul acestui an?

Totuşi, dacă vor fi respectate prevederile şi principiile stabilităţii care au fost atît de mult aduse în discuţie, noul Cod Fis-cal va intra în vigoare doar din 2007, ne-a declarat avocatul Gabriel Biriş. "Ar putea exista însă şi anul acesta o derogare la fel cum a fost şi anul trecut, dar dacă există o derogare pentru doi ani consecutivi, ar putea la fel de bine ca prevederea să fie abrogată". Revenim însă în acest caz la problema stabilităţii legislative, care, crede domnul Biriş "ţine de decizia politică; dacă se doreşte stabilitate, e bine să nu mai fie încălcată această prevedere".

Impozitul pe valoarea tranzacţiei imobiliare încurajează evaziunea fiscală

O modificare pe care urma să o aducă noul Cod Fiscal este impozitarea cu 2% a valorii pe tranzacţiile imobiliare. Domnul Biriş crede că Ministerul Finanţelor Publice insistă pe această modificare ca să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat, pornind de la premisa că veniturile colectate sînt mici deoarece persoanele declară valori mai mici ale tranzacţiilor decît în realitate.

Avocatul Biriş crede că impozitarea cu 2% pe valoarea tranzacţiei este o greşeală întrucît încurajează atît vînzătorul, cît şi cumpărătorul să declare o valoare mai mică decît cea reală. Ceea ce ar trebui făcut este să se elimine excepţiile care lasă portiţe de scăpare de la impozitare: aportul în natură la capitalul social (folosit mai ales la vînzările către investitorii stră-ini), schimbul, donaţia.

"Sînt atît de multe, încît mă mir că a mai plătit cineva impozit pe tranzacţiile imobiliare", spune domnul Biriş.

A mai rămas de discutat doar preţul minim la ţigări

"Sîntem în această situaţie de incertitudine pentru că, aşa cum a declarat, premierul mai încearcă să îi convingă pe oficialii UE să accepte preţul minim la ţigări şi alcool", spune Gabriel Biriş. Domnia sa se declară revoltat de faptul că pentru acest lucru ministrul de finanţe şi primul ministru au bulversat mediul de afaceri şi au pus în pericol aderarea României la UE în 2007.

Declaraţia domnului Biriş pare întemeiată dacă ne gîndim că principalele repere ale fiscalităţii au fost stabilite, multe dintre ele cu reprezentanţii oamenilor de afaceri. Mihai Iones-cu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), ne-a precizat că anul trecut au existat patru etape în care s-au purtat discuţii între Ministerul Finanţelor Publice şi reprezentanţii mediului de afaceri şi că săptămîna aceasta va începe din nou dialogul. Vor creşte anumite taxe, în special cele locale, dar impozitul pe activele firmelor nu va fi introdus şi se va discuta un regim preferenţial pentru spaţiile cu destinaţie de producţie.

Şi Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) ne-a declarat că aşteaptă ca asociaţia pe care o conduce să fie chemată în continuare pentru discuţii, mai exact, să se stabilească ce variantă a Codului Fiscal va fi discutată. Domnul Pogonaru ne-a precizat că AOAR a purtat deja un dialog cu ministrul Finanţelor, Sebas-tian Vlădescu şi că s-a ajuns la un acord asupra principiilor de fiscalitate. "Ne preocupă în continuare strategia fiscală, ca o dovadă a predictibilităţii, nu ne rezumăm numai la a discuta Codul Fiscal", ne-a declarat domnul Pogonaru. Domnia sa ne-a declarat că a fost surprins de faptul că, după atîtea discuţii cu Ministerul Finanţelor Publice, la data de 1 ianuarie a intrat în vigoare tot codul lui Ionuţ Popescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb