MEDIUL DE AFACERI: Impozitarea veniturilor din IT nu rezolvă problemele ţării

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #IT / 4 iunie 2019

Impozitarea veniturilor din IT nu rezolvă problemele ţării

Pârvan: "Piaţa de IT este, încă, dezechilibrată din punctul de vedere al repartiţiei specialiştilor în teritoriul ţării"

Jianu: "Declaraţia lui Ludovic Orban conform căreia IT-iştii ar trebui impozitaţi este doar una politică, cu care nu suntem de acord"

Problema impozitării veniturilor din domeniul IT a stârnit, în ultimele zile, discuţii aprinse la nivelul taberelor politice şi în mediul de afaceri. Acest subiect a revenit în atenţia opiniei publice după ce liderul PNL, Ludovic Orban, a spus sâmbătă la Mediaş că nu consideră normal faptul că IT-iştii de la noi din ţară sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit.

În replică, i-au răspuns, fostul preşedinte Traian Băsescu, Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale, precum şi colegi de partid ca Florin Cîţu sau Rareş Bogdan.

Reprezentaţi ai mediului de afaceri consideră că declaraţiile liderului PNL sunt corecte, din punct de vedere principial, însă susţin că o impozitare a veniturilor angajaţilor din domeniul IT nu ar ajuta România să îşi rezolve problemele cu forţa de muncă şi nici economia ţării.

Pârvan, PIAROM: "Nu neimpozitarea veniturilor IT-iştilor este problema României"

Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), ne-a declarat, ieri: "Principial, declaraţia domnului Orban este corectă, dar, din păcate, aceasta nu este prima problemă a României şi a pieţei forţei de muncă de la noi. Principiul egalităţii de impozitare nu poate fi contestat de nimeni, dar, cu toate acestea, noi, cei care susţinem aceste facilităţi fiscale, prin prisma efectului favorabil pe care l-au avut, credem că nu este cazul abordării şi realizării unei astfel de modificări fiscale, ci din contră, suntem de părere că trebuie găsite soluţii pentru muncitorii calificaţi din diferite domenii. Să luăm ca exemplu muncitorii care lucrează pe maşini cu comandă numerică, unde din cauza lipsei de atractivitate a salariilor, pierdem şi ultimii specialişti pe care îi mai avem şi suntem nevoiţi să importăm forţă de muncă pentru a putea acoperi necesităţile".

Preşedintele PIAROM a subliniat faptul că piaţa de IT din România este, încă, dezechilibrată din punctul de vedere al repartiţiei specialiştilor în teritoriul ţării, adăugând: "Nu aceasta (n.r. impozitarea veniturilor în IT) este prima măsură pe care ar trebui să o ia orice guvern.

Piaţa de IT este, încă, dezechilibrată din punctul de vedere al repartiţiei specialiştilor în teritoriul ţării, iar un studiu realizat de noi arată că 85% din contractele în domeniu sunt concentrate în cinci judeţe ale ţării, în timp ce ultimele zece judeţe au, fiecare, câteva sute de contracte de muncă. În ceea ce priveşte IT-iştii, problema este că nu avem destui şi că nu avem o politică de informatizare a administraţiei publice locale şi centrale".

Jianu, CNIPMMR: "Ponderea în PIB a industriei IT şi a industriilor creative depăşeşte în acest moment ponderea agriculturii"

Declaraţia lui Ludovic Orban privind impozitarea veniturilor IT-iştilor, este una cu caracter politic, contrazisă de efectele din practică pe care le-a avut această facilitate fiscală, este de părere Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CBIPMMR).

Domnia sa ne-a declarat, ieri: "Singurul comentariu pe care îl pot face, din acest punct de vedere, este că aceasta este o declaraţie politică. Dânsul şi PNL răs­pund politic pentru astfel de declaraţii pentru că dacă ne uităm în practică, vedem că neimpozitarea veniturilor angajaţilor din IT a adus doar beneficii economiei româneşti, de la menţinerea angajaţilor în domeniu în ţară şi plata unor salarii mai mari pentru aceştia, tocmai pentru că nivelul contribuţiilor a fost diminuat pentru acele facilităţi, până la faptul că economia României a crescut aşa încât ponderea în PIB a industriei IT şi a industriilor creative depăşeşte în acest moment ponderea agriculturii, spre exemplu, ceea ce arată, că de fapt măsura a avut, şi are în continuare, impact. Sigur că, într-o notă mai largă, noi trebuie să ne uităm la impozitarea forţei de muncă în ansamblul ei, pentru că sunt probleme în ansamblul economiei româneşti, din acest punct de vedere, dar altfel este doar o declaraţie politică cu care noi nu suntem de acord".

Petrescu, MCSI: "PNL dă dovadă de o crasă neglijenţă pentru un sector care înregistrează una dintre cele mai mari valori adăugate"

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, este de părere că digitalizarea ţării ar trebui să fie subiectul unui acord agreat de toate părţile implicate, şi nu ţinta unor "declaraţii iresponsabile".

Domnia sa a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook: "PNL nu se dezice: propune tăierea salariilor IT-iştilor. Digitalizarea României ar trebui să fie subiectul unui acord transpartinic, nicidecum ţinta unor declaraţii iresponsabile ale liderului PNL Ludovic Orban care, odată ieşit din febra electorală, îndeamnă la tăiat veniturile IT-iştilor prin renunţarea la scutirea impozitului pe venituri, în vechea tradiţie ce a consacrat PNL-ul în tăierea de salarii. PNL, prin vocea lui Ludovic Orban, dă dovadă de o crasă neglijenţă pentru un sector care înregistrează una dintre cele mai mari valori adăugate, prin expertiza a 100.000 de specialişti a căror contribuţie însumează o pondere de aproximativ 6% în PIB-ul României, egală cu cea a agriculturii ca magnitudine, fiind expresia unei economii competitive, performante, aşa cum ne dorim pentru România, pe modelul celor mai avansate economii din Europa şi din lume. Mai mult, plus valoarea IT-iştilor are efecte multiplicatoare în creşterea competitivităţii pe orizontală, pe întreg spectrul economiei româneşti, de la turism la transport, de la energie la agricultură, de la industrii creative la educaţie şi sănătate. Scutirea de impozitare a veniturilor specialiştilor în IT (a cărei plajă de aplicabilitate s-a lărgit din decembrie 2017 la iniţiativa PSD, de la 75.000 de IT-işti la 100.000) reprezenta un mecanism dovedit benefic pentru economie, care poate fi rezumat astfel: cifra de afaceri a industriei estimată pentru 2019 este de peste 5 miliarde de euro, aproape 6% contribuţie la PIB. Din 2013 până astăzi, dimensiunea pieţei s-a dublat, iar din 2003 a crescut de cinci ori (de la 1 miliard de euro la 5 miliarde de euro). Contribuţia în PIB a industriei a evoluat de la 0.5% în 2003 la aproape 6% astăzi. Economia digitală românească trebuie să-şi mărească ritmul de creştere în linia potenţialului pe care îl are spre beneficiul tuturor firmelor şi cetăţenilor români, recuperând astfel decalajul faţă de cele mai digitalizate economii europene, iar declaraţiile şi acţiunile decidenţilor politici nu au voie să perturbe această dinamică pozitivă. Din pacate, prin declaraţiile lui Ludovic Orban, asistăm la o avanpremieră a politicilor liberale marcate de tăieri de salarii, pensii şi stimulente pentru industrie pe care PNL nu ar ezita să le pună în practică, dacă ar avea ocazia".

Traian Băsescu: "Mai bine ar fi abrogate Legea Redevenţelor şi OUG 114"

Nici fostul preşedinte Traian Băsescu nu susţine ideea impozitării veniturilor salariaţilor din IT, susţinând că ar fi mult mai potrivit dacă Legea Redevenţelor şi OUG 114, care "lovesc cumplit economia românească" ar fi abrogate.

Domnia sa a scris, zilele trecute, pe pagina sa de Facebook: "Ludovice, te rog nu-l înlocui pe Dragnea! Ţi-a dat ţie prin cap să impozitezi salariaţii din industria IT. Ludovice, datorită importanţei acestei categorii de specialişti, veniturile lor n-au fost impozitate nici în perioada de criză economică. Acest lucru a făcut ca toate marile companii IT din lume să dezvolte în România mari centre de cercetare, de realizare programe industriale, centre regionale de mentenanţă etc. etc. absorbind integral forţa de muncă specializată produsă de toate marile universităţi ale ţării. Ludovice, în afară de un imens prestigiu adus ţării, această indus­trie, concentrată în câteva blocuri de birouri din România, generează o contribuţie la PIB care, în curând, va egala contribuţia întregii agriculturi autohtone. Ludovice, dacă te pui cu taxele pe ei, fetele şi băieţii aceştia au câte un scaun şi un calculator pe care într-o noapte le iau sub braţ şi au plecat în alte zări pentru că, partea esenţială, creierul, este la purtător. Ludovice, ţara nu mai suportă încă un Dragnea care le ştia pe toate atât de bine încât, prin Legea Redevenţelor şi prin celebra OUG 114, a reuşit să alunge investitorii şi a blocat începerea investiţiilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Nu vrei tu să laşi industria IT în pace şi să promiţi că abrogi cele două acte normative care lovesc cumplit economia românească? Ludovice, nu te lăsa ameţit de aburii victoriei la europarlamentare că rişti să-ţi pierzi permisul de conducere. PS: în UE, deficitul de specialişti IT este de 1 milion de oameni".

ANIS: "Facilităţile fiscale au făcut şi menţin industria IT românească competitivă"

Ca răspuns la declaraţiile lui Ludovic Orban, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) a postat pe pagina sa de Facebook: "Reiterăm faptul că facilităţile fiscale au făcut şi menţin industria IT românească competitivă, într-o cursă cu alte ţări care oferă programatorilor impozit pe venit 0, precum Ucraina, Polonia sau Belarus. Deficitul de forţă de muncă din IT la nivelul UE este atât de mare, încât, o astfel de măsura ar putea avea ca rezultat o reducere masivă a specialiştilor din ţară, deci un impact economic major. Facem apel la oamenii politici să analizeze cu atenţie dinamica acestui sector, înainte de a transmite semnale de instabilitate într-un sector deja puternic afectat de modificări fiscale, introduse fără studii de impact şi îl invităm pe dnul Preşedinte Orban la un dialog cu reprezentanţii industriei de software".

Amintim că Ludovic Orban a afirmat: "Nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care oamenii au fost încurajaţi să se ducă spre zona de IT, dar acum nu mi se pare normal, vă spun sincer. Un angajat dintr-o forjă sau un şofer de TIR care muncesc în condiţii extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit şi altul care încasează venituri semnificative şi altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuţie, de ce să nu plăteas­că impozit? Orice venit trebuie impozitat. Nu poţi să creezi facilităţi fiscale care îmbracă forma unor privilegii".

La rândul său, fostul ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale a scris, tot pe Facebook, facând referire la declaraţiile lui Ludovic Orban: "Păi, au câştigat alegerile pe mâna lor! Să o facă, zic"!

Senatorul PNL Florin Cîţu este de părere că declaraţia făcută de şeful său a creat multa emoţie.

"Ce vrea PNL este să ne aşezăm şi să discutăm dacă în societate ne mai putem permite să avem unii români mai speciali ca alţii. Domnul preşedinte a dat un exemplu cu IT, putea să folosească, nu ştiu, construcţii, angajaţii sezonieri, chiar şi Biserica, cea care nu plăteşte impozite pe tot, plăteşte pe proprietate, dar nu plăteşte pe toate veniturile, deci sunt mai multe categorii în societate care sunt scutite", a spus Cîţu, citat de RFI. Senatorul precizează că PNL vrea taxe mai puţine, mai mici, dar pe care să le plătească toată lumea la fel.

-----------------------

Rareş Bogdan, ales eurodeputat pe lis­tele PNL, consideră declaraţia lui Orban ca fiind una riscantă, potrivit ziardecluj.ro: "Nu ştiu, vorbiţi cu preşedintele, cel care a făcut această declaraţie. Nici nu ştiam de declaraţia asta, acum aflu. Este extrem de ris­cant, pentru că şi aşa avem o mulţime de «creiere» care au plecat. Sunaţi-l pe domnul Orban şi întrebaţi-l. Nu exis­tă, în programul de guvernare al PNL, o astfel de măsură. Probabil el are toate explicaţiile necesare".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. OAMENI BUNI , GANDITI-VA BINE !!! NU E CINSTIT , SI NU E DREPT , CA OAMENII ASTIA , UNII DINTER EI , CU SALARII ECHIVALENTE , DE CATEVA MII DE EURO , PE LUNA , SA BENEFICIEZE DE TOT FELUL DE SCUTIRI LA PLATA , IN TIMP CE 1 500 000 - 2 000 000 DE ROMANI, CARE SE CHINUIE PE SALARIUL MINIM , SA FIE IMPOZITATI , SI PARAIMPOZITATI , AJUNGAND ACASA DUPA 1 LUNA DE MUNCA , MULTI LUCRAND AFARA , IN FRIG , SI IN PLOAIE , IARNA IN ZAPADA , SI SA PRIMESACA 1 100- 1 500 LEI NET !!! STIU FOARTE BINE CA IN ROMANIA , SANT MAI MULTE ROMANII , CU OAMENI ALFA , FOARTE PRIVILEGIATI , SI OAMENI FOARTE NAPASTUITI , DE CARE NU-I PASA NIMANUI !!! PE ACESTIA DIN URMA , AI VANEAZA CEL MAI TARE FISCUL ROMANESC , DECAT PE '''''' CEILALTI '''''' !!! MAI E DE MIRARE CA AU PLECAT ATATIA OAMENI , DIN TARA ASTA !!! NEDREPTATEA ESTE PE FATA !!! VAD CA CINSTITII LUCRATORI IN IT , SE MAI SI SUPARA !!! MAI BINE AR MODERNIZA SERVERELE COMUNISTE INVECHITE , ALE ANAF -ULUI , SA NU NE MAI BLESTEMAM ZILELE , INCERCAND SA DEPUNEM DECLARATIILE FISCALE AN DE AN , SI PE URMA SA PRIMIM ACASA SOMATII DE PLATA , CUM CA NU LE - AM DEPUS !!! DE CE ??? CA SANT PREA VECHI , SI NU INREGISTREAZA DEPUNEREA SI APOI PLATA EFECTUATA , TOT ON-LINE !!! SI CULMEA CULMILOR !!! TOT NOUA , N-I SE CERE , SA VENIM DIN NOU LA SEDIILE ANAF , CU CERERE SCRISA , CA AM PLATIT , SI CU DOVADA PLATII !!! SANTETI NEBUNI LA CAP , FRATILOR ???

    1. Din pacate dumneavoastra ar trebui sa reluati orele de gramatica, problema este sistemica si tot contribuabilul este pus in dificultate. Aici dati dovada de gelozie, va macina faptul ca exista oameni competenti si calificati!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb