MedLife, inclus în indicele BET, înaintea companiilor cu tradiţie din sectorul farmaceutic
ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie 2017
Componenţa principalului indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), BET, s-a diversificat, odată cu includerea, în indice, a titlurilor MedLife (M), ce activează în sectorul prestării serviciilor medicale.
Numărul emitenţilor incluşi în indice a urcat, luni, de la zece la doisprezece, după adăugarea acţiunilor companiilor MedLife şi Conpet (COTE).
Astfel, titlurile MedLife, abia listate în decembrie, au prins un loc în coşul principalului indice al BVB, înaintea companiilor cu tradiţie din sectorul farmaceutic, precum "Antibiotice" (ATB), "Biofarm" (BIO) sau "Zentiva" (SCD).
• Brokerii: Diversificarea sectorială şi încurajarea listării altor companii private, principalele avantaje ale includerii MedLife în indice
Bianca Moldovan, Equity Analist în cadrul SSIF BRK Financial Group, consideră că includerea titlurilor MedLife în componenţa indicelui BET va avea un efect important de diversificare. Domnia sa ne-a spus: "Până acum, indicele BET era compus, exclusiv, din societăţi aparţinând domeniilor financiar-bancar şi energetic. În cadrul fiecăruia din cele două sectoare de activitate, corelaţia între societăţi este destul de mare. Astfel, includerea unei companii dintr-un sector diferit de activitate, inexistent până acum în componenţa indicelui, aduce beneficii în ceea ce priveşte diversificarea, cu precădere investitorilor pasivi, care replică evoluţia indicelui".
De aceeaşi părere este şi domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, care a subliniat: "Este important ca bursa şi, prin extensie, indicele ei principal, să reprezinte cât mai multe sectoare din economia naţională. Suntem de părere că includerea unor noi companii de top din ramurile lor şi, astfel, lărgirea reprezentativităţii BVB, respectiv a BET, este de bun augur".
Ronnie Khreis, analist în cadrul firmei de brokeraj Intercapital Invest, argumentează că, pe lângă diversificare, includerea MedLife în componenţa BET, poate încuraja şi alte listări ale companiilor private. Domnia sa, ne-a declarat: "Includerea unei companii precum MedLife în indicele BET, care este liderul unui sector nou pentru BVB, este un punct pozitiv pentru piaţa locală, atât prin diversificarea indicelui BET, cât şi prin încurajarea altor IPO-uri private. Prin mărirea numărului de componente, indicele BET oferă o imagine mai clară a evoluţiei per ansamblu a bursei locale. Dacă ne uităm la pieţele externe importante, majoritatea au un număr mai mare de companii incluse în indicii de referinţă. MedLife se află în top 12 companii după capitalizarea free float-ului, dacă excludem cele cinci SIF-uri. În plus, prin prisma faptului că este liderul unui sector cu perspective pozitive, precum şi că se află printre cele mai tranzacţionate 15 companii de la noi, includerea MedLife în indicele de referinţă a bursei este justificată".
• Brokerii: Creşterea generală a pieţei şi activitatea de extindere a societăţii, cele mai importante motive pentru aprecierea preţului MedLife
Cotaţia acţiunii MedLife a crescut cu aproape 8,5% faţă de preţul de listare de 26 lei/acţiune, ajungând la 28,20 lei, la finalul zilei de luni.
În aceeaşi perioadă, indicele BET-Plus, al celor mai lichide 34 de companii de la BVB, a avut o apreciere de aproximativ 13,30%, iar indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu peste 10%.
"Titlurile MedLife au câştigat 9,62% (n.r. raportat la preţul mediu de 28,5 lei/unitate) de la listare până în prezent (n.r. până luni), raportat la preţul IPO-ului, de 26 lei/acţiune. Evoluţia este foarte bună pentru o perioadă de timp relativ scurtă, de trei luni. În acelaşi timp, trebuie să ţinem cont că per total, bursa de la Bucureşti a avut o performanţă remarcabilă în acest interval, indicele de referinţă BET, câştigând 13,28%. Dacă ne raportăm la preţul de la IPO, cu discount de 5%, de care au beneficiat investitorii de retail, aprecierea titlurilor MedLife este de 15,38%, peste cea a indicelui BET", ne-a mai declarat Ronnie Khreis.
Pe de altă parte, Bianca Moldovan este de părere că strategia de extindere a societăţii a determinat, în mare parte, creşterea acţiunilor prestatorului de servicii medicale: "Evoluţia preţurilor MedLife de la listare a fost influenţată, în mare măsură, de activitatea de extindere a societăţii de la începutul anului. Preţul minim, de 25,5 lei/acţiune, a fost atins în data de 2 februarie, fiind preţ de inflexiune. De aici, pe fondul anunţului cu privire la deschiderea unei hiperclinici şi a unui laborator în Braşov, preţul a început să crească, fiind susţinut şi de următoarele acţiuni întreprinse de MedLife în vederea extinderii".
Pe lângă preţ, un alt element important în evaluarea tendinţei este volumul. Astfel, un trend sănătos se dezvoltă pe un volum mare şi în creştere. Analizând din această perspectivă evoluţia titlurilor companiei, se observă că, după IPO, preţul a cunoscut o perioadă de depreciere apărută pe un volum în creştere, pentru ca, începând cu prima jumătate a lunii februarie, cotaţia să se aprecieze pe un volum mic. Prin urmare, interesul participanţilor din piaţă a fost mai mare în perioada de scădere, decât în cea de creştere.
Spre deosebire de MedLife, companiile sectorului farmaceutic, care sunt listate de mult timp la BVB, au înregistrat profit şi au distribuit dividende în mod constant, nu fac parte din indicele BET.
Conform site-ului bursei, "Antibiotice" a debutat la BVB în aprilie 1997, "Biofarm", în noiembrie 1996, şi "Zentiva", în august 1998.
Capitalizarea bursieră a ATB era, pe 20 martie, de aproximativ 380 de milioane lei, pentru BIO de 272,9 milioane lei, iar, în cazul SCD, de 829,7 milioane lei. Tot luni, capitalizarea M avea valoarea de 566,6 milioane lei.
De asemenea, se observă că, pentru perioada 2013 - 2015, companiile farmaceutice au distribuit dividende în mod constant. (Vezi tabel).
Spre deosebire, în această perioadă, MedLife nu a distribuit dividend, iar în doi din ulitmii patru ani compania a înregistrat pierdere. De altfel, în prospectul de listare se menţionează că, pentru a menţine tendinţa curentă de creştere a profitabilităţii, prestatorul de servicii medicale nu intenţionează să propună distribuirea dividendelor către acţionari, atât timp cât randamentul de creştere va fi comparabil cu cel înregistrat în perioada acoperită de situaţiile financiare istorice 2013 - 2015.
Titlurile MedLife au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti pe data de 21 decembrie 2016, şi începând din 20 martie 2017, fac parte din indicele BET, având o pondere de 0,91%.
1. Interese
(mesaj trimis de Mr. X în data de 22.03.2017, 06:39)
Nu veseti ca sunt interese?
Medlife in BET e vizibila si seva vinde in continuare. Daca o iei la bani marunti, nu face nici jumate din pret
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2017, 08:13)
Vai mămica ei de companie
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2017, 16:28)
Pai daca sunt rezonante AMERICANE in nume, daca nu si afacerea propriuzisa, cum sa nu bage ai nostrii la inaintare "loc vizibil" o atare podoaba, cum a facut si ministrul cu toata sleahta lui cu "Dracula Parc" ce are origini si rezonante de peste ocean prin autorul romanului despre vampir.
2. Treburi necurate
(mesaj trimis de Radu în data de 22.03.2017, 10:04)
Nou laborator inseamna cateva camere dotate cu un echipament standard pentru analize. Firma e tare fiindca a reusit sa atraga fonduri, fiindca isi face reclama, fiindca are un sistem bine pus la punct de programare a consultatiilor. Altfel, are multi doctori dar cu program foarte redus, destui doctori slabi care ii jecmanesc pe pacienti si pentru consultare, si pentru ecografiere in cadrul aceleiasi consultatii, si pentru analize, si foarte ciudat, si pentru interpretarea analizelor, pentru care se mai plateste inca o data. Adica servicii medicale la fel de slabe ca ale firmelor concurente. Celelalte firme cotate la bursa din acest domeniu macar produc medicamente....
3. Numai imagine si interese
(mesaj trimis de Cristi în data de 22.03.2017, 10:49)
Compania este puternic indatorata. Listarea s-a facut prin iesirea unui actionar deci banii nici macar nu s-au dus in companie.
Se forteaza cresterea , probabil de cei implicati in IPO (fonduri de pensii , bancile care au facut listarea , intermediari) desii pe niste indicatori de bun simt (PER , P/B) compania este incredibil de scumpa...