MEF oferă acţiuni "Transgaz" pentru proprietăţile confiscate de comunişti

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 26 august 2008

MEF oferă acţiuni "Transgaz" pentru proprietăţile confiscate de comunişti

Preţul oferit de Guvern pentru o acţiune "Transgaz" este cu 21,91% mai mare decât preţul de pe Bursă

Ministerul Economiei şi Finanţelor oferă acţiuni "Trans-gaz" (simbol TGN la Bursa de Valori Bucureşti) drept despăgubire pentru românii ale căror proprietăţi au fost confis-cate de regimul comunist şi care nu pot fi retrocedate în natură, potrivit unui comunicat transmis, ieri, de MEF.

Preţul stabilit de Guvern pentru o acţiune "Transgaz" este de 235,6657 lei, în condiţiile în care, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti, preţul mediu al unei acţiuni TGN era de 193,3 lei.

Marius Pandele, analist-şef la "Vanguard", ne-a explicat că preţul stabilit de Guvern pentru acţiunile TGN reprezintă preţul mediu ponderat pe primele şase luni de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti a transportatorului naţional de gaze. Domnul Pandele ne-a spus: "Această modalitate de despăgubire este o opţiune mai veche a Guvernului, utilizată şi în cazul acţiunilor "Transelectrica". Probabil că majoritatea celor vizaţi vor opta, însă, pentru despăgubirea prin bani, aşa că este prea devreme pentru a discuta des-pre o influenţă a acestei decizii asupra preţului acţiunilor TGN de pe Bursă". La aceasta se adaugă, potrivit analistului-şef de la Vanguard, "restricţia care limitează dreptul celor despăgubiţi de a vinde acţiunile primite pentru o perioadă de şase luni din momentul în care intră în posesia lor."

Adrian Iuraşcu, preşedintele "Forumului Civic Românesc", asociaţia-umbrelă care reuneşte 11 organizaţii de proprietari deposedaţi de regimul comunist, ne-a declarat că această măsură reprezintă o nouă "bâlbâială" a guvernului Tăriceanu, după ce a constatat eşecul reformei proprietăţii. Preşedintele "Forumului Civic Românesc" consideră că măsură Ministerului de Finanţe urmăreşte un scop electoral: "Guvernul vrea să dreagă busuiocul cu două luni înaninte de alegeri după ce a realizat că reforma proprietăţii s-a soldat cu un eşec".

Potrivit comunicatului MEF, oferta este valabilă pentriu o perioadă de 30 de zile de la data primirii de către persoanele vizate a înştiinţării trimise de guvern prin poştă.

Persoanele în măsură pot să îşi transmită acceptul pentru primirea ofertei de acţiuni "Transgaz" până la data limită de 20 septembrie. În cazul neacceptării ofertei sau transmiterii acceptului după expirarea termenului de 30 de zile, cererea subsciitorului nu va fi luată în considerare la stabilirea procentului de atribuire de acţiuni, se mai arată în comunicat.

Acţiunile "Transgaz" Mediaş sunt tranzacţionate la categoria întâi a Bursei de Valori Bucureşti de la 24 ianuarie 2008.

Compania deţine un capital social de 117.738.440 lei, împărţit în acţiuni cu valoarea nominală de 10 lei. Ministerul Economiei şi Finanţelor controlează 75,01% din transportatorul de gaze, iar "Fondul Proprietatea" are 14,99% din acţiunile TGN.

De la începutul anului, titlurile TGN au fost s-au ieftinit cu 28,85%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb