Noul director al SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, ieri, după ce a depus jurământul în Parlament, că noua lege a lustraţiei, adoptată de Camera Deputaţilor, nu îl afectează. Întrebat despre amendamentul adoptat ieri în plenul Camerei, prin care erau eliminaţi din Legea lustraţiei reprezentanţii corpului diplomatic comunist, Meleşcanu a răspuns: "Nu am urmărit şedinţa Camerei în care s-a adoptat legea, dar nici textul care a plecat de la Senat nu mă afecta, nu ridica probleme".
Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, Legea lustraţiei, plenul votând mai multe amendamente faţă de forma venită de la Senat. Deputaţii au scos de sub incidenţa legii foştii activişti din conducerea UTC, dar şi reprezentanţii corpului diplomatic comunist.
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda, a cerut, ieri, în plen, eliminarea din legea lustraţiei a textului privind lustrarea persoanelor care au deţinut calitatea de şefi ai misiunilor diplomatice sau consulare în străinătate, arătând că este vorba de o eroare materială. Acest lucru a stârnit critici din partea liderului deputaţilor PSD, Mircea Duşa, care a arătat că nu se poate modifica aşa un raport în plen, ci trebuie retrimis la comisie. Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, a încercat să supună la vot eliminarea acestui text, însă a fost oprit de deputatul UDMR Marton Arpad, care a spus că o eroare materială nu se poate supune la vot. Ca urmare, proiectul legii lustraţiei a fost supus la votul final fără acest text. Legea lustraţiei a fost adoptată cu 167 voturi "pentru" şi 4 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional.