MELEŞCANU: "Obiectivul nostru în relaţiile cu Republica Moldova rămâne integrarea europeană a ţării vecine"

A.C
Politică / 6 februarie 2018

Teodor Meleşcanu

Teodor Meleşcanu

Obiectivul strategic al României în relaţiile cu Republica Moldova rămâne integrarea europeană a statului vecin, aceasta fiind "singura opţiune care poate să aducă prosperitate, siguranţă şi libertate cetăţenilor indiferent de vârstă, etnie, de limba vorbită sau confesiunea religioasă" a declarat, astăzi, ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, la o declaraţie de presă comună cu omologul său moldovean, Tudor Ulianovschi.

"Relaţia cu Republica Moldova rămâne o relaţie prioritară, de prim rang pentru România, pentru întreaga clasă politică şi societatea noastră, cu atât mai mult cu cât în acest an marcăm Centenarul", a spus şeful diplomaţiei române, potrivit Agerpres.

El a evidenţiat că "stabilitatea şi prosperitatea Republicii Moldova sunt esenţiale pentru România", iar integrarea europeană este "singura opţiune" a ţării de a accesa aceste elemente.

Meleşcanu a detaliat că a vorbit cu omologul său despre consolidarea prezenţei investiţionale a României în Republica Moldova şi despre perspectivele interconectării energetice, conform sursei citate.

"Reafirm întreaga disponibilitate a României de a sprijini obiectivele propuse de Republica Moldova pe agenda sa europeană prin dialog politic şi prin programe de asistenţă", a punctat Meleşcanu.

Şeful diplomaţiei române a vorbit şi despre iniţiativa autorităţilor din câteva localităţi moldovene de a strânge semnături pentru unirea cu România, gest despre care preşedintele moldovean Igor Dodon a spus că ar începe un "război civil".

Meleşcanu a adăugat: "În ceea ce priveşte relaţiile dintre România şi Republica Moldova, într-adevăr obiectivul nostru principal este acela în a ne uni eforturile în asigurarea parcursului european al Republicii Moldova. Declaraţii la nivel local privind unirea cu România, din punctul nostru de vedere reprezintă doar expresia unei dorinţe a apropierii cetăţenilor din Republica Moldova de cei din România fără a avea nicio implicaţie din punct de vedere juridic. Din acest punct de vedere cred că referirile la război civil sunt total eronate şi disproporţionate".

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a declarat: "Preţuim foarte mult atitudinea României atât la nivel guvernamental cât şi la nivel al societăţii în general. Această atitudine rămâne neschimbată şi nu este promovată în funcţie de anumiţi factori conjuncturali".

El a spus că în viitor va fi organizată o nouă reuniune comună a guvernelor român şi moldovean "ca un instrument strategic al acestei colaborări".

Totodată, el a punctat că România este "principalul partener comercial al Republicii Moldova". "Ne dorim ca investiţiile româneşti în economia Republicii Moldova să sporească considerabil", a afirmat ministrul moldovean de Externe.

Ulianovschi a afirmat că "orientarea europeană a Republicii Moldova rămâne un obiectiv prioritar fundamental de neschimbat" al politicii interne şi externe din ţara sa, deoarece "el exprimă cum nu se poate mai bine aspiraţiile societăţii şi valorile pe care aceasta le împărtăşeşte".

Ulianovschi a vorbit şi despre reformele "concrete şi palpabile" în domeniul justiţiei din Republica Moldova şi a menţionat mecanismele de verificare a integrităţii judecătorilor.

Totodată, oficialul moldovean a vorbit despre obiectivul de integrare europeană al ţării sale. "Este înregistrată o iniţiativă de a introduce în Constituţia Republicii Moldova obiectivul şi dezideratul de integrare europeană, pentru a consolida această prioritate", a detaliat Ulianovschi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb