MEMBRII CONSILIULUI ASF, LA DNA Comisarii ASF, martori în dosarul "Carpatica"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 martie 2014

Comisarii ASF, martori în dosarul "Carpatica"

Daniel Dăianu: "ASF are nevoie de o schimbare a arhitecturii organizaţionale"

Întreaga conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a fost chemată la audieri, la DNA, cei citaţi având calitatea de martori în dosarul "Carpatica", potrivit lui Daniel Dăianu, preşedintele interimar al ASF.

La sediul DNA, s-au prezentat, ieri, Daniel Dăianu şi vicepreşedintele ASF, Corneliu Moldoveanu, pe lista celor chemaţi numărându-se şi Mircea Ursache, Ion Giurescu şi fostul ministru Marian Sîrbu.

"Nu este normal să se facă presiuni şi sper să nu fi făcut presiuni (n.r. asupra angajaţilor Autorităţii). ASF trebuie să respecte regulile", a spus Daniel Dăianu înainte de a intra la audieri.

Întrebat cu privire la limitele angajamentului de confidenţialitate pe care angajaţii ASF ar fi fost puşi să îl semneze şi care ar fi inclus şi prevederea ca aceştia să nu divulge informaţii nici măcar organelor de anchetă, Daniel Dăianu a declarat: "Orice contract de acest gen are şi limite. Nu cred că include şi interdicţia de a divulga informaţii organelor de anchetă". Totodată, domnia sa a precizat că este posibil ca nu toţi angajaţii ASF să fi semnat acest contract, având în vedere că aceştia provin din trei entităţi diferite, care s-au reunit sub umbrela ASF.

Potrivit surselor judiciare, mai mulţi angajaţi ASF care au semnat un angajament de confidenţialitate au fost audiaţi la DNA, de la începutul lunii martie, pentru a spune dacă au fost supuşi la presiuni din partea fostului şef al instituţiei Dan Radu Ruşanu pentru semnarea documentului.

În opinia preşedintelui interimar, ASF are nevoie de o schimbare a arhitecturii organizaţionale, o parte dintre problemele autorităţii fiind generate de organizarea vechilor entităţi ce au fost comasate în ASF - CNVM, CSA şi CSSPP.

Daniel Dăianu a precizat, de asemenea, că salariile angajaţiilor ASF au fost reduse, iar bugetul pe anul 2014 nu prevede niciun fel de bonus sau primă pentru angajaţi.

Domnia sa a sublinat că nu face parte din presupusul grup favorizat de Radu Ruşanu, dar a punctat că ştia că în Parlament exista o legislaţie care trebuia să fie modificată din cauza unor probleme legate de incompatibilităţi şi chiar conflicte de interese privind eligibilitatea persoanelor angajate în ASF.

Dăianu a precizat că problemele din piaţa asigurărilor sunt de natură structurală, companiile de asigurări având şi ele obligaţia de a-şi face ordine în treburile interne, deoarce ASF nu este singura care poate face curăţenie în această piaţă.

Dan Radu Ruşanu a fost reţinut, pe 25 februarie, în dosarul "Carpatica", după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul său, pentru favorizarea infractorului şi influenţare a declaraţiilor.

În săptămâna anterioară reţinerii, procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Dan Radu Ruşanu, în acest dosar, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor SC Carpatica. În dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb