Membru al comisiei de licitaţie din Metrorex, trimis în judecată în dosarul privind achiziţia de trenuri

Adina Lateş
Anticorupţie / 15 decembrie 2015

Procurorii din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată a unui angajat Metrorex şi membru al comisiei de licitaţie, Valeriu Picu, şi a angajatului unei societăţi comerciale participante la licitaţie, Ovidiu Băncescu, sub aspectul comiterii infracţiunii de folosire şi instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Potrivit unui comunicat al DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

"La data de 26 iunie 2014, societatea comercială de transport cu metroul Bucureşti - METROREX S.A. a lansat procedura de achiziţie publică, pentru atribuirea acordului - cadru «Achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon», având ca obiect cumpărarea de cel mult 51 trenuri noi de metrou (a câte şase vagoane).

Valoarea estimata a contractului s-a stabilit la suma de 1.556.259.680 lei, sursa de finanţare urmând a se asigura din credit extern garantat de stat (B.E.I.) şi de la bugetul de stat.

Acordul - cadru urma a se perfecta cu un singur operator economic, pentru o durată de 84 luni.

Procedura de achiziţie este cea a licitaţiei deschise, valoarea estimată fiind de 1.556.259.680 lei, iar criteriul de evaluare a ofertelor este reprezentat de «oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic».

În acest context, în perioada octombrie 2014 - martie 2015, inculpatul Băncescu Ovidiu, reprezentant al uneia dintre societăţile participante la licitaţie, l-a determinat pe inculpatul Picu Valeriu, membru al comisiei de licitaţie, să furnizeze, în mod continuu, informaţii cu caracter confidenţial vizând desfăşurarea licitaţiei, reprezentanţilor uneia dintre societăţile participante la licitaţie. Aceste informaţii se refereau inclusiv la ofertele şi condiţiile celorlalţi contracandidaţi, având ca rezultat vicierea gravă a procedurii de licitaţie. Informaţiile confidenţiale erau oferite atât în scopul adjudecării licitaţiei de către firma respectivă, cât şi pentru ca inculpatul Picu Valeriu să continue să încaseze foloase (contravaloarea traducerilor solicitate de reprezentantul firmei, inculpatul Băncescu Ovidiu şi efectuate prin intermediul unei PFA aparţinând unei rude a angajatului Metrorex) .

Firma respectivă a fost desemnată câştigătoare, însă contractul de atribuire nu a fost încheiat din cauză că, în prezent, procedura este suspendată".

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb