Google nu acordă nici un premiu în valoare de 1.000.000 euro, iar câştigul anunţat de milioane de mesaje spam este unul total neadevărat, a anunţat joi compania într-un comunciat remis Agenţiei Agerpres.
Recent, milioane de mesaje spam au invadat adresele de email, anunţând un presupus premiu de 1.000.000 de euro din partea Google. Autorii mesajului încearcă să îi determine pe toţi destinatarii să completeze un formular până pe 2 decembrie şi să ofere informaţii personale pentru începerea transferului de bani. Informaţiile personale sunt solicitate în numele unui pretins preot Wilson Paul, care are o adresă de gmail.com.
Informaţiile personale cerute includ prenumele, data de naştere, numele de familie, sexul, adresa, naţionalitatea, profesia, numărul de telefon şi numărul de fax, avertizează Google. "Informaţiile personale sunt furate şi victimele pot fi îndemnate să plătească onorarii iarăşi şi iarăşi pentru a primi presupuşii bani. E-mail-urile de acest gen trebuie să fie şterse imediat!", avertizează Ralf Benzmuller, managerul laboratoarelor G Data Security.
Infractorii trimit e-mail-uri cu false notificări de câştiguri legate de
Limbajul şi gramatica folosite în e-mailul de culegere de date (phishing) se situează sub medie, având o mulţime de greşeli. Mesajul pare a fi tradus din engleză în germană cu un program de traducere automată. Pentru a sugera siguranţă, în ciuda slabelor puncte lingvistice, falsificatorii numesc câteva companii cunoscute la nivel internaţional, care ar fi implicate în programul
G Data s-a pretins a fi unul dintre câştigători, i-a contactat pe falsificatori şi i s-a cerut să trimită câteva sute de euro într-un cont Western Union. Se pretindea că aceşti bani vor folosi ca onorariu pentru a începe întregul proces de tranzacţie. E-mail-urile pe care G Data le-a primit au fost expediate de către un server din Africa de Sud. Acest incident sprijină presupunerea că acest e-mail este aşa-numitul < Nigeria scam >. Adresele de e-mail ale expeditorilor sunt de multe ori anonime şi în mod evident ciudate, ca de exemplu: online12345@providerXYZ.com
Sfatul G Data este ca oricine primeşte astfel de e-mail-uri să le şteargă imediat!