Niciunul dintre cei responsabili de iniţierea grevei spontane de la metrou nu va fi anchetat disciplinar pe toată perioada dialogului actual pe care conducerea Metrorex îl are cu repezentanţii sindicatului se arată într-un comunicat de presă, remis ieri de compania de stat.
"Discuţiile cu sindicatul USLM s-au finalizat marţi, 30 martie, cu aceleaşi concluzii precum cele stipulate în procesul verbal de vineri, ziua acţiunii ilegale, care a dus la blocarea metroului. În cadrul discuţiilor, directorul general al Metrorex, Ştefan Paraschiv, a reiterat că, la acest moment nu se vor opera disponibilizări. Situaţia economică a companiei va fi pe agenda unei discuţii viitoare, însă ea rămâne neschimbată. Metrorex trebuie să îşi asaneze problemele financiare. (...) De asemenea, legea nu este subiect de negociere. Pe perioada discuţiilor cu sindicatul, acţiunea disciplinară internă la adresa participanţilor la acţiunea ilegală de blocare a metroului este suspendată, conform procesului verbal semnat la Prefectura Bucureşti. Acesta stipulează că perioada de discuţii are termen data de 05 aprilie. Celelalte acţiuni de natură penală şi cele menite să recupereze prejudiciul cauzat companiei înaintează firesc", se arată în comunicatul citat.
Amintim că metroul nu a funcţionat vineri, în Capitală, după ce câteva sute de angajaţi au protestat coborând pe căile de rulare din staţia Piaţa Unirii. Compania Metorex a anunţat la începutul acestei săptămâni că pierderile cauzate de acţiunea de protest considerată ilegală depăşesc 2,8 milioane de lei, iar societatea va face toate demersurile legale pentru recuperarea prejudiciului.
Totodată, au fost depuse trei plângeri penale - două la DIICOT (una formulată de Metrorex şi alta întocmită de Ministerul de Interne) şi una la DNA, trimisă de Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor - cu privire la evenimentele de vinerea trecută şi la modul în care liderii USLM au încălcat prin acţiunea lor legislaţia în vigoare privind declanşarea şi desfăşurarea conflictelor colective de muncă.