MFP a publicat proiectul de OUG pentru modificarea Codului fiscal

S.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 noiembrie 2016

MFP a publicat proiectul de OUG pentru modificarea Codului fiscal

Ministerul îşi propune simplificarea, creşterea transparenţei bugetare şi modernizarea sistemului de administrare a taxelor

----------

Actualizare 12:30 Gabriel Biriş: "E clar, mai sunt încă multe de făcut..."

Fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş, a apreciat, după publicarea pe site-ul instituţiei a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, că "mai sunt încă multe de făcut" în ceea ce priveşte simplificarea sistemului de administrare a taxelor şi impozitelor.

Gabriel Biriş a scris, pe pagina sa de Facebook: "Ministerul finanţelor a publicat pe site proiectul de OUG pentru modificarea Codului fiscal. În mod evident, secţiunile privind de-offshore-izarea, momentul zero şi reforma titlurilor IV (impozit pe venit) şi V (contribuţii sociale) au dispărut complet.

Mă bucur să văd că au fost păstrate:

- modificarea definiţiei la stock options, astfel încât să permitem folosirea acestui instrument de stimulare a angajatului să facă performanţă nu numai la companii listate, ci şi la cele nelistate;

- permanentizarea «scutirii» de impozit pe profitul reinvestit, chiar extinderea şi la utilizarea software (predecesorii nu au înţeles că programele informatice nu se cumpără, se închiriază). Am folosit ghilimelele pentru că în realitate nu avem o scutire, ci o amânare a impozitului;

- modificările de la microîntreprinderi, astfel încât să nu mai avem situaţii ridicole cu companii care investesc zeci de milioane şi nu pot să deducă cheltuielile;

- regimul forfetar la TVA pentru agricultori, într-o formă chiar îmbunătăţită, proiectul incluzând acum o cotă forfetară de compensare;

- a fost eliminat ROI (registrul operatorilor intracomunitari).

În plus, au fost introduse deduceri pentru cheltuilile cu învăţământul profesional, ceea ce este foarte bine".

Fostul secretar de stat precizează că nu înţelege însă de ce au fost scoase modificările ce eliminau evaluarea "intenţiei şi capacităţii" contribuabilului de a derula operaţiuni taxabile. Potrivit lui Biriş, aceste prevederi încurcă pe toată lumea fără a rezolva mai deloc problema GAP-ului uriaş de TVA. "Drept e să spunem şi că prevederile nou introduse referitor la deducerea TVA în cazul re-întegistrarii rezolvă parţial problema triplei impozitări. Nu ajută însă deloc fiscul în a avea o reacţie rapidă în cazuri în care riscul de fraudă este evident şi imediat...", a scris Biriş.

Acesta atrage atenţia că a fost scoasă din OUG şi eliminarea obligaţiei comercianţilor en-gros de produse accizabile de a se înregistra.

Fostul secretar de stat a precizat: "Nu trebuie să uităm că la ieşirea din antrepozit 100% din acciză şi o bună parte din TVA este plătită, deci riscul de fraudă în acest sector (comercianţi en-gross) este chiar mai mic decât în alte domenii, ceea ce face ca înregistrarea să fie complet inutilă. Ambele măsuri fuseseră agreate de toată lumea, nu înţeleg de ce s-a renunţat la ele - doar ar fi simplificat şi scăzut costurile de administrare..."

"E clar, mai sunt încă multe de făcut", concluzionează Biriş.

Acesta a demisionat din funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor pe 8 septembrie, după scandalul modificării Codului fiscal.

Demisia lui Biriş s-a produs în contextul în care un proiect de ordonanţă privind modificarea Codului fiscal a ajuns în presă.

(M.K.)

-----------

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat un nou pachet de măsuri ce vizează modificări ale Codurilor fiscal şi de procedură fiscală şi ale altor acte normative, informează un comunicat al instituţiei.

Scopul propus este acela de simplificare a procedurilor atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, de susţinere a mediului de afaceri, a procesului investiţional, de eliminare a unor restricţionări şi inechităţi.

MFp precizează: "Concret, pentru persoanele fizice, Ministerul Finanţelor Publice propune măsuri legislative care să elimine comunicarea pe hârtie şi să extindă comunicarea online. Un exemplu este ridicarea popririi pe cale electronică, măsură ce va permite deblocarea în timp real a banilor în cazul persoanelor cărora li s-au indisponibilizat sume ce depăşesc nivelul creanţei pentru care s-a pus poprirea".

De asemenea, Ministerul Finanţelor propune modernizarea sistemului de administrare a impozitelor şi taxelor prin facilitarea depunerii online a declaraţiilor. Spre exemplu, este vorba despre declaraţiile 100 "Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat", 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit", 300 "Decont de taxă pe valoarea adăugată", 301 "Decont special de taxă pe valoarea adăugată", 394 "Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional".

În ceea ce priveşte creşterea transparenţei şi eficienţei în cheltuirea fondurilor publice, MFP are în vedere extinderea entităţilor publice care utilizează Sistemul naţional de verificare, monitorizare, raportare şi control al situaţiilor financiare, angajamentelor legale şi bugetelor entităţilor publice (Forexebug). Vor fi noi categorii incluse, precum organizaţiile non-guvernamentale ce lucrează cu fonduri publice.

Pentru persoanele juridice, ministerul propune măsuri de susţinere a procesului investiţional prin extinderea scutirii de impozit a profitului reinvestit şi asupra dreptului de utilizare a programelor informatice.

Pentru dezvoltarea sistemului de învăţământ profesional şi tehnic, MFP propune deducerea integrală a unor cheltuieli efectuate de operatorii economicii pentru elevi, precum şi neimpozitarea beneficiilor primite de aceştia.

Ministerul menţionează: "Prin noile măsuri, vor fi sprijiniţi micii agricultori care întâmpină dificultăţi în aplicarea regimului normal de TVA. Aceştia vor avea posibilitatea aplicării unui regim special care îi va degreva de cele mai multe sarcini administrative precum: ţinerea de evidenţe şi depunerea decontului de TVA. De asemenea, agricultorii vor beneficia de o compensare în cotă forfetară pentru acoperirea taxei nededuse, aferentă achiziţiilor. Astfel, preţul produselor/serviciilor agricole este degrevat de TVA. Compensarea se va acorda gradual, 1% în 2017, 4% în 2018 şi 8% din 2019".

În ceea ce priveşte persoanele care îşi redobândesc codul de TVA, Ministerul Finanţelor vizează asigurarea unui "tratament fiscal echitabil" prin repunerea în drepturi atât a acestora, cât şi a beneficiarilor care au efectuat achiziţii de bunuri/servicii în perioada anulării codului de TVA.

În plus, pentru reducerea sarcinilor administrative ale contribuabililor care realizează operaţiuni intracomunitare se elimină Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI). Totodată, declaraţiile informative 392A, 392B şi 393 se suspendă până la data de 31 decembrie 2019.

Proiectul de act normativ poate fi consultat aici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb