MFP face precizări cu privire la sumele care vor alocate suplimentar

F.A.
Politică / 15 octombrie 2012

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) face precizări cu privire la sumele necesare a fi alocate suplimentar prin bugetul pe anul 2012 la unele poziţii de cheltuieli, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Referitor la finanţarea spitalelor, ordonatorii principali de credite repartizează creditele bugetare aprobate prin legea bugetară anuală după reţinerea a 10% din prevederile aprobate acestora, pentru asigurarea unei execuţii bugetare prudente.

Repartizarea sumelor reţinute în proporţie de 10% se face în semestrul al doilea, după examinarea de către Guvern a execuţiei bugetare pe primul semestru. Prin Ordonanţa Guvernului nr.13/2012 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2012, la finele lunii august au fost deblocate sumele reţinute în proporţie de 10% sectorului de sănătate şi au fost repartizate suplimentar spitalelor.

Prin Legea nr.293/2011 privind bugetul de stat pe acest an a fost alocată suma de 665.694 mii lei pentru finanţarea drepturilor asistenţilor personali şi a indemnizaţiilor persoanelor cu handicap grav. Conform prevederilor art.5 alin.(7), din aceeaşi lege, pentru finanţarea drepturilor salariale ale asistenţilor personali, precum şi a indemnizaţiei persoanelor cu handicap grav, autorităţile administraţiei publice locale alocă pe lângă sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi sume din veniturile proprii ale bugetelor locale .

Având în vedere aceste prevederi, rezultă că finanţarea drepturilor salariale ale asistenţilor personali, precum şi a indemnizaţiei persoanelor cu handicap grav, se suportă atât din bugetul de stat, cât şi din bugetul local, fără ca legea să stabilească proporţiile respective.

Deoarece pe parcursul execuţiei bugetare s-au primit numeroase solicitări de suplimentare a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea drepturilor asistenţilor personali şi a indemnizaţiilor persoanelor cu handicap grav, ca urmare a nerealizării veniturilor proprii de către autorităţile administraţiei publice locale, prin Ordonanţa Guvernului nr.13 din luna august 2012 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2012, s-a luat măsura suplimentării acestor sume la nivel de ţară cu 100.000 mii lei.

Repartizarea acestor sume pe oraşe, comune, municipii şi sectoare, s-a făcut la nivel local, în funcţie de numărul de persoane cu dizabilităţi şi a asistenţilor personali.

Ca urmare a analizării situaţiilor primite în lunile septembrie şi octombrie de la autorităţile locale cu privire la numărul persoanelor menţionate mai sus, a reieşit faptul că sumele alocate cu această destinaţie nu acoperă necesarul pentru finanţarea acestor cheltuieli până la finele anului 2012.

Având în vedere cele prezentate, în contextul în care autorităţile locale estimează o nerealizare a veniturilor proprii programate, se vor suplimenta de la bugetul de stat sumele alocate pentru finanţarea acestor cheltuieli, cu ocazia rectificării bugetare ce se va efectua în această lună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb