Preşedintele Traian Băsescu a intrat într-o spirală a declaraţiilor şi dezvăluirilor. După ce a anunţat că i-a propus lui Victor Ponta funcţia de premier, deşi nu are o impresie foarte bună despre acesta, preşedintele şi-a întărit oferta către opoziţie, aceea de a renunţa la finalul mandatului său în schimbul ajutorului oferit de aceasta pentru modificarea Constituţie. Anunţul pare unul desprins de la mica publicitate, un schimb reciproc avantajos.
Traian Băsescu a declarat că este "dispus la ajustarea mandatului prin voinţă proprie" dacă se modifică Constituţia, arătând şi că organizarea referendumului referitor la amendarea legii fundamentale concomitent cu alegerile locale, anunţată de Emil Boc, a fost intenţia sa: "Trebuie să vă spun: eu încerc disperat aproape orice să ating acest obiectiv. De ce? Nu pentru mine, pentru că eu nu aş beneficia de îmbunătăţirea acestei Constituţii, în orice caz. Mandatul meu nu se poate desfăşura decât pe Constituţia existentă, însă, aşa cum rezultă din stenogramă, sunt dispus la ajustarea mandatului prin voinţă proprie, dacă nu se întâmplă un lucru extrem de grav pentru democraţia românească: trecerea peste votul a 85% dintre cei care au participat la referendumul din noiembrie 2009".
Faptul că preşedintele a arătat că organizarea referendumului referitor la modificarea Constituţiei concomitent cu alegerile locale, propusă la începutul acestei săptămâni de liderul PDL, Emil Boc, a fost intenţia sa, nu mai reprezintă o noutate, ultimele declaraţii demon-strând, dacă mai era nevoie, că multe din iniţiativele PDL îi aparţin: "Nu vă ascund că asta a fost intenţia mea. Problema este dacă PDL va avea o capacitate de negociere suficientă în relaţia cu PNL şi PSD, să-i convingă să vină să dea acest vot, pentru că în Parlament legea de aprobarea a revizuirii Constituţiei nu trece decât cu 66%. Oricum, cu sau fără UDMR, coaliţia nu poate trece revizuirea Constituţiei. Problema este cum te duci la alegeri. Te duci cerând votul, să-ţi dea putere electoratul, iar pe de altă parte, tu te duci în faţa acestui electorat spunând: < Nu am vrut să răspund rezultatului referendumului de reducere a numărului de parlamentari >".
De asemenea, el a subliniat că va rămâne adeptul trecerii la Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, aşa cum s-a votat la referendumul din noiembrie 2009 şi va continua şi în campania electorală din acest an să susţină acest obiectiv. Preşedintele a mai subliniat şi că propunerea USL privind reducerea numărului de parlamentari la 300, cu Parlament bicameral format din 100 de senatori şi 200 de deputaţi, plus cei 18 parlamentari ai minorităţilor naţionale, reprezintă un "mare fals", pentru că acordă prea mare importanţă aleşilor celor 18 minorităţi, în condiţiile în care unii dintre ei sunt aleşi cu numai 300 de voturi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2012, 07:50)
jenant
2. fără titlu
(mesaj trimis de mos ion roata în data de 21.03.2012, 08:48)
IO,n-am inteles ,o fi bagat niscaiva otrava in aista momeala ?