Un grup de acţionari Electroputere Craiova (EPT), cu o deţinere de 1,5%, a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să oblige acţionarul majoritar al companiei, Al-Arrab Contracting, să le facă o ofertă de retragere, întrucât are o deţinere de 95,53%. Minoritarii susţin că Al Arrab şi-a schimbat acţionariatul, ulterior privatizării Electroputere. Omul de afaceri Fathi Taher a fost implicat în privatizarea Electroputere, ocupând chiar şi funcţia de preşedinte al CA al companiei.Grupul de acţionari, reprezentat de Florin Dumitrescu, precizează, în scrisoarea către ASF, că în fapt Al-Arrab Contracting controlează şi direcţionează întreaga activitate a societăţii conform interesului său şi al grupului din care face parte cu afectarea intereselor legitime ale celorlalţi acţionari.
Minoritarii consideră că emitentul Electroputere nu mai întruneşte condiţiile şi criteriile unei societăţi deschise ce poate fi tranzacţionată la Bursă în spaţiul Uniunii Europene fără a se aduce atingere intereselor acţionarilor minoritari, precizând că acţionarul majoritar Al Arrab Contracting a fost cumpărat în totalitate de către Al Rajhi Holding Group.
Grupul care s-a adresat ASF mai arată că Electroputere are 18.000 de acţionari minoritari.
Autoritatea le-a răspuns acţionarilor că Al Arrab Contracting a ajuns la deţinerea de peste 95% din Electroputere în urma unor "tranzacţii exceptate", neavând obligaţia lansării uei oferte publice adresate celorlalţi acţionari - a obţinut 62,82% prin privatizare, de la AVAS, în 2007, cotă care a crescut în urma majorării de capital din 2008. Totuşi, ASF informează că, de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra acţiunilor achiziţionate de la AVAS (actualmente Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului) nu au intervenit modificări în ceea ce priveşte controlul în cadrul Al Arrab Contracting Co.
Grupul de minoritari prezintă, însă, un document potrivit căruia, în 2005, Al Rajhi Holding Group a cumpărat o cotă din Al Arrab, după care, în 2011, a ajuns la 100%.
Reprezentanţii AAAS ne-au transmis că Al Arrab Contracting nu a notificat AAAS despre o preluare a acestuia de către Al Rajhi Holding Group.
AAAS menţionează că Al Arrab nu a respectat două clauze din contractul de privatizate, ceea ce a generat litigii între cele două părţi.
AAAS precizează că, în urma nerespectării de către cumpărător a obligaţiei prevăzute la art. 13.1 din contractul de vânzare cumpărare de acţiuni, privind realizarea până la 13.11.2010 a investiţiei în valoare de 1,43 milioane de euro, cumpărătorul a fost notificat privind plata penalităţilor în suma de 286.969,6 euro, calculate conform contractului: "Cumpărătorul nu a achitat penalităţile notificate şi AAAS a formulat acţiune în instanţă pentru obligarea cumpărătorului la plata acestor penalităţi. Şi în subsidiar obligând la daune interese reprezentând prejudiciul cauzat statului român (reprezentat de AAAS) ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor asumte de cumpărător ce urmează a fi stabilite de instanţă printr-o expertiză fiind evaluate provizoriu la valoarea de 1000 euro (snr. evaluarea provizorie efectuându-se numai în vederea stabilirii competenţei materiale a instanţei)".
Totodată prin sentinţa civilă nr. 1326/17.03.2015, pronunţată de Tribunalul Bucureşti, instanţa a admis acţiunea formulată de AAAS în contradictoriu cu Al Arrab şi a obligat compania la plata sumei de 286.969,6 euro, reprezentând despăgubiri.
Apelul formulat de Al Arrab a fost respins ca nefondat, pe 10.02.2016, prin decizia Curţii de Apel Bucureşti, conform AAAS, care adaugă că sentinţa a fost trimisă Direcţiei Creanţe în vederea executării silite. Al-Arrab a formulat recurs, care a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. AAAS menţionează: "La data de 29.04.2017, a fost comunicat instituţiei noastre raportul asupra admisibilităţii în principiu a recursului, urmând a se stabili şi a fi citaţi pentru primul termen de judecată".
Urmare a nerespectării de către cumpărător a obligaţiei din contractul de vânzare -cumpărare privind realizarea întocmai a Planului de afaceri, AAAS a formulat acţiune în instanţă, pe rolul Tribunalului Bucureşti, acţiune care se află pe rolul Tribunalului Bucureşti, cu următorul termen 16.06.2017.
"Electroputere" Craiova a fost fondată în 1949 şi produce echipamente pentru domeniul energetic şi transportul feroviar. În 1990 s-a divizat în 7 societăţi comerciale, iar în 1994 acestea s-au reunit în actualul holding, SC "Electroputere" SA.
Al-Arrab Contracting Company Limited a plătit către AVAS 2.340.288,96 euro pentru cele 78.009.632 acţiuni, reprezentând 62,8259% din capitalul social al Electroputere Craiova.
1. degeaba......
(mesaj trimis de circotasul în data de 15.05.2017, 00:19)
a fost odata un zvon...cum ca serviciile lucreaza cu arabi acoperiti sa puna mana pe zecile hectare de teren pe care firma la detine in craiova,de la privatizare si pina in prezent nu a fost interes pentru a continua activitatea uzinelor Electroputere , oare citi functionari ai statului mai lucreaza pentru statul roman?
2. bravo pt ziarul bursa
(mesaj trimis de circotasul în data de 15.05.2017, 00:28)
oare vom avea in zilele urmatoare si alte articole despre privatizarea Electroputere Craiova.? ! vor avea si alti curajul sa scrie!? de ce a acumulat uzina datorii imense! catre cine! cine este in spatele banci care crediteaza firma! la ce au fost folositi bani respectivi ! mai era un zvon cum ca,,,,nationalitatea si documantele de identitate ale persoanelor din conducerea firmei sunt....
3. scurt istoric
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2017, 06:27)
Raspunsul jafului Electroputere l-a dat unul dintre demnitarii Craiovei la momentul privatizarii. Radu Berceanu l-a criticat pe Hrebenciuc pt jongleia cu arabii la Electroputere prezicand dezastrul. Au mutat uzina la Pascani (GFR) si la Cluj (Remarul) dar cum acolo lucreaza numai amatori fara cunostinte necesare n-au reusit sa faca ceva de "isprava". In afara de greii afacerii, Stoica, Taher sau Hrebenciuc, cel mai important pion, cel care a miscat "hartiile" este Badea Nicolae, "seful" de la Dinamo.
2-3 jeguri care s-au imbogatit furand ceea ce apartinea Craiovei, Romaniei intarziand dezvoltarea tarii si saracirea sau exilarea in strainatate a multor mii de cetateni romani care au mizat pe aceasta companie prin ne-acceptarea privatizarii atunci cand General Electric, Bombardier sau oameni de afaceri si profesionisti locali sau aratat interesati.
Cam asa s-a distrus toata Romania si ne intrebam de ce suntem la "mii de ani lumina" in spatele economiilor europene dezvoltate sau de ce avem 3-5 milioane de romani auto-exilati prin strainatate.
Multumesc Bursa pt ca-i pasa.
4. JAF
(mesaj trimis de Theraflu în data de 15.05.2017, 14:51)
2 mioane de euro pentru zecile de hectare de teren intravilan,cladiri, hale industriale, brand, stoc de marfa si materii prime etc, etc. A costat cat 40 de hectare de teren agricol in Olanda. Sa se anuleze privatizarea si sa se recupereze prejudiciul de cei care au vandut asa prost.