Noul sistem de operare Microsoft, Windows 10X, va afecta programul de dezvoltare al Windows 10 şi va fi lansat cu întârziere de 1-2 ani faţă de termenul anunţat iniţial de gigantul american.
Anul trecut, înainte de izbucnirea pandemiei, Microsoft promitea un nou sistem de operare, cu o nouă interfaţă, gândită inclusiv pentru dispozitivele cu două ecrane. Acesta trebuia să fie lansat, împreună cu un prim device cu două ecrane dezvoltat tot de Microsoft, anul acesta.
Pandemia a dat, însă, peste cap planurile companiei americane, iar viitorul Windows 10X nu va fi gata anul acesta. În schimb, va fi lansat în două valuri, în funcţie de dispozitivele pe care va rula.
Astfel, conform unor surse interne, versiunea de Windows 10X pentru dispozitive cu un singur ecran va fi lansată anul viitor. Un an mai târziu, în 2022, va fi lansată şi versiunea pentru device-uri cu două ecrane a aceluiaşi sistem de operare.
O altă modificare faţă de planul iniţial o reprezintă lipsa suportului pentru programele tradiţionale de Windows (Win32). Acestea nu vor rula în primele versiuni de Windows 10X. Vor putea fi folosite doar aplicaţiile native de Windows 10 şi cele web.
Suportul pentru programele clasice de Windows, conform aceloraşi surse, va fi inclus cel devreme în 2022, dacă nu şi mai târziu.
Pentru a merge totuşi mai departe cu dezvoltarea noului sistem de operare, Microsoft a trebuit să opereze modificări în planul de dezvoltare al lui Windows 10. Acesta nu va mai avea două update-uri majore pe an, ci doar unul singur.
Astfel, Windows 10X va fi actualizat în prima jumătate a anilor viitor, în vreme ce actualizările majore de Windows 10 vor fi livrate în a doua parte.
Nu este exclus ca, în funcţie de evoluţia pandemiei şi a ritmului de dezvoltare, planurile Microsoft în ceea ce priveşte cele două sisteme de operare să se modifice din nou.