• Speculatorii profită de situaţie şi urcă cotaţiile SIF-urilor la maximele anului
Societăţile de investiţii financiare (SIF) au fost intens speculate pe Bursă săptămâna aceasta, în condiţiile în care reprezentanţii SIF-urilor au avut ieri o întâlnire cu Comisia pentru Buget, Finanţe, Activitate Bancară şi Piaţa de Capital, care a vizat părerea acestora cu privire la proiectul de lege privind eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri.
Mihai Fercală, preşedintele SIF "Transilvania", consideră că este inadmisibilă iniţiativa senatorilor de a se implica în schimbarea legislaţiei de la SIF-uri.
"O astfel de implicare din partea senatorilor este hilară, ţinea numai de acţionarii SIF-urilor să decidă asta, pentru că, până la urmă, suntem o societate privată", a declarat, pentru ziarul Bursa, domnul Fercală.
Cu toate acestea, domnia sa se îndoieşte că Senatul va promova o astfel de iniţiativă, mai ales că asta ar fi în detrimentul SIF-urilor, prin prisma vizibilităţii lor în rândul investitorilor străini, subliniind: "Dacă o astfel de iniţiativă s-ar îndeplini, la ce ne-am mai putea aştepta mâine? Dacă astăzi senatorii schimbă o lege, ar putea să o facă şi altă dată, în cazul altor companii".
În cursul zilei de ieri, proiectul de lege care vizează eliminarea pragului de deţinere de 1% de la cele cinci SIF-uri urma să primească avizul Comisiei Juridice, însă a fost amânat pentru o săptămână.
În prima parte a şedinţei bursiere de ieri, acţiunile SIF-urilor au urcat în medie cu peste 4%, iar indicele BET-FI a ajuns în zona maximelor din acest an, apropiindu-se de pragul de 25.000 de puncte, pentru ca în final creşterile să se domolească până la un nivel de circa 2,93% la închidere.
Cele mai mai creşteri au fost consemnate de SIF3 "Transilvania", care a urcat la 0,735 lei/acţiune, înregistrând cea mai mare apreciere din sectorul SIF, de 4,26%.
Potrivit brokerilor, cauza acestor creşteri pe SIF3 este calitatea sensibil mai ridicată a portofoliului de acţiuni, comparativ cu alte SIF-uri, văzută inclusiv prin prisma potenţialului pe care anumite participaţii din portofoliul SIF Transilvania îl au pe termen lung. SIF3 este cel mai mare investitor autohton în turism, având peste 30% din portofoliu în unităţi de cazare.
"Riscul de conflicte între managementul reprezentat de Mihai Fercală şi diferite grupuri de acţionari este mult mai mic decât la celelalte SIF-uri", ne-a spus Mihai Căruntu, şeful departamentului de Cercetare Piaţa de Capital din cadrul BCR. Domnia sa consideră că un interes mai mare pentru acţiunile SIF3 este justificat, în special în cazul investitorilor pe termen lung.
Profiturile nete cumulate ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au crescut în primele şase luni din acest an cu 72% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, situându-se la 546,2 milioane de lei.
Capitalizarea celor cinci SIF-uri este, în acest moment, de circa 3,3 miliarde de lei, spre deosebire de aproximativ 11,5 miliarde de lei, cât reprezenta valoarea de piaţa în luna iunie 2007, când atinsese maximul istoric.
SIF "Banat-Crişana" şi SIF "Oltenia" deţin, în prezent, cele mai mari active, fiecare cu o valoare de circa 2,13 miliarde de lei, respectiv 2,26 miliarde de lei.
1. Pragul va fi eliminat
(mesaj trimis de Hrt în data de 10.09.2009, 14:48)
Este hilara indarjirea cu care presedintii sif-urilor se tin de scaun. Pragul nu are ce sa caute.
Apropo de investitorii straini specificati de dl Fercala, multe fonduri "grele" ar fi atrase in Romania de eliminarea pragului. Si ar mai investi si in altceva...
Articolul este foarte bun si bine documentat.
Astept eliminarea pragului...