MIHAI IONESCU, ANEIR: "Promovarea exporturilor s-a blocat de când a trecut în subordinea Guvernului"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 10 aprilie 2014

"Promovarea exporturilor s-a blocat de când a trecut în subordinea Guvernului"

Activitatea de promovare a exporturilor s-a blocat, după ce s-a hotărât trecerea ei în subordinea Guvernului, ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Domnia sa ne-a precizat: "De când Guvernul a anunţat că va lua în subordine promovarea exporturilor, toată lumea stă în stand-by, mecanismele nu mai funcţionează, banii s-au blocat, nu se mai fac decontări, exportatorii nu mai participă la evenimentele internaţionale. Mulţi au credite la bănci şi riscă să dea faliment. Toţi aşteaptă să fie emisă Hotărârea de Guvern care va reglementa modul de organizare a acestei activităţi. Intenţionăm să mergem la premier şi să discutăm pe această temă, întrucât participarea la târguri şi expoziţii nu este un moft, ci modalitatea prin care încheiem contracte. Altfel, deficitul se adânceşte, pierdem pieţe, pentru că nimeni nu ne caută acasă. Avem procese cu organizatori importanţi de târguri, atât din Europa, cât şi din Asia".

La rândul său, Mihai Păsculescu, prim-vicepreşedintele FEPAIUS, susţine că producătorii din sectorul textilelor au pierdut, în acest an, cel puţin două evenimente internaţionale, renunţând să participe la acestea întrucât procedurile necesare sunt mult prea greoaie.

Domnul Păsculescu ne-a menţionat: "Nu ştie nimeni ce va fi şi cum va funcţiona acest nou departament. Toţi producătorii sunt în incertitudine, situaţia fiind una de blocaj".

În luna martie, a intrat în vigoare o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care prevede că Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, organ de specialitate cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, îşi schimbă denumirea în Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor.

Acesta este condus de un secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, mai arată Ordonanţa.

Organizarea şi funcţionarea Departamentului respectiv urmează să fie aprobate printr-o hotărâre a Guvernului, promovată în condiţiile legii.

În acest context, exportatorii, şi aşa îngrijoraţi de situaţia existentă din domeniu, sunt sceptici asupra prognozelor pe export pentru anul acesta.

Încă de la finalul anului trecut, Mihai Ionescu ne-a spus: "Există un mare semn de întrebare pentru 2014, întrucât societăţile nu au putut merge la târgurile şi expoziţiile internaţionale după ce a fost desfiinţat Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS)".

De la acea vreme, toţi producătorii noştri s-au plâns, la unison, de efectul pe care l-a avut desfiinţarea Centrului pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS) fără ca Executivul să ia, în prealabil, măsuri de înlocuire a respectivei structuri, care să preîntâmpine implicaţiile generate pe plan intern şi internaţional.

"Programul de susţinere a exporturilor se află de atunci în comă indusă", după cum spun exportatorii.

În prezent, serviciile pentru organizarea participării firmelor autohtone la târgurile şi expoziţiile internaţionale, ce reveneau CRPCIS, sunt efectuate de serviciul Achiziţii din cadrul Ministerului Economiei (ME).

"La ME este o birocraţie enormă, cu zeci de semnături, personalul nu este specializat şi durează foarte mult doar până când are loc licitaţia pentru firma organizatoare. Nici ministerului nu-i convine, dă din colţ în colţ, s-a trezit peste noapte cu alte atribuţii pe cap", ne-au mai spus sursele citate.

Acestea susţin că măsura adoptată este de-a dreptul catastrofală, modificarea organizaţională generând modificări de proceduri în derularea programului de promovare şi susţinere a exporturilor, care este un program legiferat în ţara noastră.

"Toate procedurile care au avut loc pe parcursul acestui an se vor regăsi în scăderea comenzilor", ne-au mai spus exportatorii.

Ritmul de creştere al exporturilor a fost depăşit de cel al importurilor, în ianuarie 2014 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, pentru prima dată în ultimii şase ani, pe zona extracomunitară, după cum ne-a spus Mihai Ionescu. Domnia sa ne-a precizat că acest trend a continuat şi în februarie, conform datelor transmise de autoritatea vamală. Domnia sa se arată rezervat în ceea ce priveşte perspectivele pentru acest an, subliniind: "Nu ştim dacă în 2014 vom mai putea ajunge la rezultatele de anul trecut, despre creştere nici nu încape vorbă. Pentru 2014, deşi solicitaserăm dublarea fondurilor pentru promovarea comerţului românesc, suma de 38 de milioane de lei pe care am avut-o la dispoziţie în 2013 în acest sens a fost redusă cu 10 milioane de lei. Cu banii pe care îi avem la dispoziţie, nu vom putea onora decât o treime din necesarul exportatorilor pentru participarea la evenimentele internaţionale".

Tendinţa de creştere mai accentuată a importurilor faţă de exporturi continuă, potrivit lui Mihai Ionescu, reprezentantul ANEIR subliniind că situaţia din domeniul exporturilor este dramatică.

Institutul Naţional de Statistică (INS) estimează că, în luna februarie, exporturile au însumat 19,5 miliarde lei (4,33 miliarde euro), în creştere cu 15,1% la valori exprimate în lei (12% la valori exprimate în euro), importurile ajungând la 20,9 miliarde lei (4,65 miliane euro), mai mult cu 17,1% la valori exprimate în lei (14% la valori exprimate în euro, compartativ cu aceeaşi perioadă din 2013.

Deficitul balanţei comerciale s-a cifrat, în februarie 2014, la 1,4 miliarde lei (circa 3 miliarde euro), adâncindu-se cu 489,5 milioane lei (106,4 milioane euro) faţă de cel din luna similară a anului trecut.

În primele două luni ale anului în curs, exporturile au însumat aproximativ 37 miliarde lei (în jur de 8 miliarde euro), iar importurile - 39,8 miliarde lei (8,8 miliarde euro), în creştere cu 12% la valori exprimate în lei (9,2% la valori exprimate în euro), respectiv 12,2% la valori exprimate în lei (9,4% la valori exprimate în euro), faţă de perioada similară din 2013.

Deficitul comercial, în perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2014, a fost de 2,5 miliarde lei (566 milioane euro), mai mare cu 323 milioane lei (58,8 milioane euro) decât cel înregistrat în lunile ianuarie-februarie 2013.

În aceeaşi perioadă, valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 26,6 miliarde lei (5,9 miliarde euro) la expedieri şi de 29,7 miliarde lei (6,59 miliarde euro) la introduceri, reprezentând 71,4% din total exporturi şi, respectiv, 74,6% din total importuri.

Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri s-a ridicat la 10,65 miliarde lei (2,36 miliarde euro) la exporturi şi la circa 10 miliarde lei (2,24 miliarde euro) la importuri, reprezentând 28,6% din total exporturi, respectiv 25,4% din total importuri.

Ponderi importante în structura comerţului extern au fost deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (41,4% la export şi 34,6% la import) şi alte produse manufacturate (32,8% la export şi 29,7% la import).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Impostorii care schimba mereu organigramele ministerelor si ale secretariatului general al guvernului au,probabil,scoala lui Ceausescu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb