MIHAI PRECUP, SECRETAR DE STAT ÎN MINISTERUL FINANŢELOR: "BVB poate să joace un rol important în finanţarea unor proiecte ale statului, cu o componentă verde"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 aprilie 2022

"BVB poate să joace un rol important în finanţarea unor proiecte ale statului, cu o componentă verde"

"Lucrăm la cadrul legal pentru emisiunea de obligaţiuni verzi suverane"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) poate să joace un rol important în finanţarea unor proiecte de investiţii majore ale statului, cu o componentă verde în spate, a spus ieri Mihai Călin Precup, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, cu ocazia evenimentului ce a marcat lansarea oficială a primului ghid de raportare a rezultatelor de mediu, social si de guvernanţă (ESG) pentru companiile listate, organizat de BVB.

Mihai Precup a afirmat: "Recent am anunaţat că lucrăm la cadrul legal pentru emisiunea de obligaţiuni verzi suverane. Suntem foarte încrezători pentru că, văzând succesul ultimelor emisiuni de titluri de stat, credem că Statul Român şi Ministerul Finanţelor se bucură de încredere din partea populaţiei şi încercăm să mergem şi înspre această zonă verde, pentru a ridica bani în vederea susţinerii investiţiilor sustenabile, a investiţiilor ce au o componentă verde în spate. Mai există şi fonduri din partea Guvernului dedicate aceastei direcţii şi vrem să încurajăm industria. Cu atât mai mult cu cât vedem că, la nivel internaţional, de vreo cinci ani, piaţa obligaţiunilor verzi a avut o creştere fulminantă, iar investitorii au un apetit deosebit în această direcţie".

Secretarul de stat a subliniat că, în zona investiţiilor verzi, sustenabile, instrumentele financiare s-au diversificat foarte mult.

"Credem că prin instrumentele oferite, Bursa de Valori Bucureşti poate să joace un rol important în finanţarea unor proiecte de investiţii majore ale statului, cu o componentă verde în spate. De asemenea, credem că în contextul războiului, a provocărilor pe care le avem la graniţele României, investiţiile în energie şi investiţiile sustenabile sunt de actualitate poate mai mult decât oricând. În aceste condiţii, cu atât mai mult vrem să venim cu listarea de obligaţiuni verzi la Bursa de Valori Bucureşti", a spus Mihai Precup.

Nu în ultimul rând domnia sa şi-a exprimat speranţa ca la următoarea emisiune de titluri de stat Fidelis, care probabil se va derula în următorul trimestru, CEC-ul să facă parte din sindicatul de intermediare.

"La ultima emisiune Fidelis am avut patru bănci intermediare, dar îmi doresc ca în următorul trimestru, când sper să facem următoarea emisiune, să avem şi CEC Bank printre intermediari. Este cea mai mare bancă deţinută de stat, are o extindere naţională largă şi poate să joace un rol important, să ajungă la gospodării şi să stimuleze procesul de informare financiară (...)", a afirmat Mihai Precup.

Prin ultima emisiune de titluri de stat Fidelis, denominate în lei şi euro, cu maturităţi situate între unu şi trei ani, şi dobânzi anuale între 1,2% şi 5,5%, statul a strâns de la populaţie circa două miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb