Mihai Rotenberg: "Cel mai rău lucru este să fii într-o piaţă de unul singur"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 27 august 2010

Mihai Rotenberg: "Cel mai rău lucru este să fii într-o piaţă de unul singur"

Pe Dealul Mare, la câţiva metri de crama "Rotenberg", se înalţă o construcţie nouă, care va adăposti cele două săli de degustare ale firmei "Rotenberg". Structurată pe parter şi etaj, clădirea are o suprafaţă de circa 250 de metri pătraţi. Investiţia urmează să fie finalizată în această toamnă.

Podgoriile "Rotenberg" se întind pe 25 de hectare, situate pe Dealul Mare, între localităţile Ceptura şi Fântânele. Via este plantată aproape toată cu "Merlot", după cum ne-a spus Mihai Rotenberg, proprietarul podgoriilor, iar viţa este, majoritatea, veche de peste 25 de ani, "ceea ce conferă strugurilor o calitate excepţională, în detrimentul cantităţii". Astfel, în crama domniei sale este produs vin de înaltă calitate, producţia fiind limitată la cinci tone pe hectar. "Am achiziţionat o ruină în centrul comunei Ceptura de Jos, numită Crama Veche. Am reconstruit-o, readucând-o la viaţă. Cele două beciuri suprapuse permit un flux tehnologic gravitaţional, în care vinul nu este agresat de pompe", ne-a descris domnul Rotenberg crama sa, adăugând:

"Vinurile noastre sunt în piaţă de un an, firma fiind activă de trei ani. Nu puteam să vindem imediat, pentru că vinul trebuia învechit. Sperăm să reuşim să vindem anul acesta ceea ce am produs în 2007, adică 40.000 de sticle. În 2009, am vândut 6000-7000 de sticle, iar la anul ar trebui să vindem aproape 100.000 de sticle, aceasta fiind capacitatea anuală de producţie". Crama "Rotenberg" produce "Merlot" roşu şi rose, având trei branduri "Rotenberg" - "de super lux". Aceste vinuri sunt scoase la vânzare la 80 de lei - preţul recomandat. "Vinul din 2006 deja nu-l mai vând, e prea scump şi vreau să-l dau numai în scopuri caritabile. Vinului din 2007 o să-i crească preţul către toamnă, pentru că o să avem mai puţine sticle şi trebuie să corectăm preţul prin raportul dintre cerere şi ofertă". Cererea pentru vinurile scumpe este mult mai bună decât cea pentru vinurile mai ieftine, ne-a spus Mihai Rotenberg, care îşi vinde vinul prin magazinele de specialitate şi HoReCa.

Referindu-se la cantitatea de vin de calitate pe care o produce, domnia sa ne-a precizat că, începând din 2006, în cramă au fost produse circa 280.000 de sticle: "Nu vreau să fac mai mult vin, vreau să fac mai mult vin scump şi mai puţin mai ieftin. În prezent produc patru tipuri de drojdii şi 16 tipuri de vin. Strategia mea este ca în anii grei de criză să-mi creez brandul, astfel încât în momentul în care criza o să treacă să decolez. Decolarea o să fie nu atât în cantităţi, cât în proporţia de vinuri scumpe şi vinuri medii din producţia mea. De multe ori ceea ce se plăteşte în vin este brandul. Este posibil să existe vi­nuri foarte bune dar să fie necunoscute, pentru că nu sunt promovate". Criza este, aşadar, în opinia domnului Rotenberg, un lucru, de obicei, bun. "Orice situaţie de dezechilibru pentru business este o situaţie în care poţi, fie să cazi, fie să creşti. De dezechilibru trebuie să ştii să te foloseşti", apreciază domnia sa, adăugând că, în vin, "criza va scutura foarte bine piaţa şi mă va ajuta să-mi creez mai bine brandul decât într-o situaţie stabilă".

În prezent, Mihai Rotenberg îşi procură butoaiele de la un dogar din judeţul Argeş, dar intenţionează ca, pe viitor, crama să aibă propriul ei dogar: "Vreau să-mi iau aici şi un dogar să facă butoaie în cramă. În prezent, ne facem butoaiele lângă Mioveni, în Argeş. Aproa­pe în fiecare an cumpăr butoaie", ne-a spus podgoreanul de la Ceptura, adăugând: "Pentru a face vinuri cu adevărat < mari >, toate elementele care influenţează calitatea vinului, şi anume strugurele, fermentarea şi butoiul în care se maturează vinul se află sub controlul nostru". Considerând că vinurile de calitate sunt produse în crame mici, sub atenta supraveghere a câtorva specialişti, la crama lui Mihai Rotenberg lucrează şase oameni, alte trei persoane ocupându-se de marketing şi contabilitate.

Referindu-se la piaţa pe care activează, proprietarul podgoriilor de pe Dealul Mare consideră că se află în plină dezvoltare şi că fără competiţie o piaţă nu poate fi dezvoltată: "Cred că cel mai rău lucru este să fii într-o piaţă de unul singur, pentru că nu poţi să o dezvolţi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb