Producătorul de vinuri de înaltă clasă "Rotenberg" a "sărit peste recolta de anul trecut", după cum ne-a declarat Mihail Rotenberg, proprietarul cramei din Ceptura: "Anul viticol 2010 a fost zero. Din cauza ploilor, a condiţiilor meteo etc., vinurile au ieşit prea tari, cu prea mult alcool şi nu am produs decât cele două tipuri de rose - < Rapsod > şi < Rotenberg >".
Nici anul acesta nu a fost unul excepţional, în opinia domnului Rotenberg, care ne-a precizat că recolta din 2011 a fost una "relativ slăbuţă": "Am cules foarte repede, încercând să facem vinuri cu o cantitate mai mică de alcool, de circa 13 grade. Alcoolul agresează nasul şi maschează calitatea".
Proprietarul cramei "Rotenberg" ne-a spus că, în această toamnă, a cules circa patru tone de struguri la hectar: "De obicei urmărim să obţinem cinci tone de struguri, iar în anii buni reuşim să avem o producţie de opt tone la hectar".
• Vinurile de înaltă clasă sunt mult mai căutate în reţelele de hypermarketuri decât în magazinele de specialitate
Vinurile de calitate superioară, care sunt vândute, de obicei, în HoReCa (hoteluri, restaurante, catering), au o căutare mult mai mare în reţelele de hypermarketuri decât în magazinele de specialitate, ne-a spus Mihail Rotenberg. Domnia sa ne-a precizat că, din acest an, vinurile "Rotenberg" de înaltă clasă sunt găsite şi pe rafturile unor hypermarketuri precum "Carrefour", "Metro" sau "Mega Image": "Clientela noastră, în speţă burghezii peste mijloc, îşi fac singuri cumpărăturile şi nu au timp să meargă în magazinele specializate. Ei cumpără din reţelele de hypermarketuri, iar vinurile pe care noi le producem au o căutare extraordinară în retail. Am vândut mai mult vin în < Metro > decât în toate magazinele de specialitate".
Marea parte a vinurilor produse în crama "Rotenberg" sunt comercializate pe piaţa autohtonă, singura ţară unde producătorul exportă fiind Franţa.
• "Rotenberg" a lansat, sâmbătă, două vinuri de top
"Rotenberg" a lansat, sâmbătă, vinurile de top "Clasic" şi "Primus", care se adresează în special colecţionarilor. Potrivit proprietarului cramei de la Ceptura, acestea vor fi scoase la vânzare până la finalul acestui an şi vor avea un preţ de listă de circa 90 de lei. Producţie a anului 2008, "< Primus > vrea să reediteze < Merlot Cramele Rotenberg 2006 > - un vin elegant şi mai aşezat, cu arome de vanilie şi cireşe coapte şi cu tonuri vegetale şi de condimente, considerat cel mai bun < Merlot > din România, de un juriu internaţional din domeniu", ne-a explicat domnul Rotenberg.
La finalul săptămânii trecute, Mihail Rotenberg a inaugurat oficial şi conacul de la cramă - un mic conac boieresc cu două săli de degustare.
Mihail Rotenberg are circa 25 de hectare de struguri "Merlot", situate în podgoria Dealu Mare, din judeţul Prahova. Domnia sa ne-a spus că producerea vinului este un hobby al său, nu o afacere din care urmăreşte să scoată profit.