• Comitetul Executiv al CCIR a decis şi "divorţul" de CCI Iaşi
Comitetul Executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a decis, în data de 7 septembrie, cu unanimitate de voturi, retragerea calităţii de membru al Camerei, deţinută de Mihail Vlasov pentru filiala Iaşi, şi încetarea calităţii de membru al tuturor organelor de conducere ale CCIR. Decizia Comitetului Executiv a fost argumentată pe baza numeroaselor încercări ale preşedintelui CCI Iaşi de preluare a conducerii CCIR, prin utilizarea unor "mijloace nestatutare". De asemenea, Mihail Vlasov mai este acuzat de foştii săi colegi că ar fi încercat să modifice statutul CCIR şi a obiectivelor acesteia, tensionînd relaţia Camerei atît cu instituţiile statutului, cît şi cu membrii comunităţii de afaceri.
Pe de altă parte, aşa cum se arată într-un comunicat de presă remis de CCIR, Mihail Vlasov "a acţionat, în perioada 2002 - 2006, într-un mod care a condus la afectarea imaginii instituţiei". Printre faptele date drept exemplu pentru susţinerea deciziei Comitetului Executiv aminitim instigarea, în aprilie 2005, de către Mihail Vlasov, a unui grup de angajaţi ai SC "Regent Security" SRL, care ar fi ocupat, pe motiv că au informaţii privind un eventual atac terorist, mai multe etaje şi birouri ale CCIR, interzicînd accesul angajaţilor în sediu.
În comunicatul de presă se mai arată că totul a culminat cu cele petrecute în ziua de 3 august 2006, cînd preşedintele CCI Iaşi "a împiedicat desfăşurarea în bune condiţii a Adunării Generale a membrilor CCIR şi a anunţat constituirea Uniunii Camerelor de Comerţ şi Industrie, organizaţie opusă CCIR".
• CCI Iaşi va funcţiona separat de CCIR
Victor Babiuc, preşedintele CCIR, ne-a declarat că, la reuniunea Comitetului Executiv din 7 septembrie, membrii acestuia au decis şi încetarea relaţiilor dintre Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi şi Camera centrală de la Bucureşti. Domnia sa ne-a mai spus că CCI Iaşi se va descurca singură de acum înainte, fiindu-i retras tot sprijinul de care beneficia anterior.
De asemenea, Radu F. Alexandru, vicepreşedinte al CCIR, ne-a declarat că "la CCI Iaşi situaţia este una paradoxală şi din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri părăsesc această structură care funcţionează fără suportul CCIR". Vicepreşedintele CCIR ne-a mai precizat că, la solicitarea unor reprezentanţi ai mediului de afaceri ieşean, CCIR va deschide, în viitorul apropiat, în acest oraş, o reprezentanţă unde se vor putea înscrie toţi cei care doresc acest lucru.
• Camera din Iaşi funcţionează după alte reguli
În altă ordine de idei, conducerea CCIR susţine, în acelaşi comunicat de presă, că o serie de reprezentanţi ai mediului de afaceri din Iaşi au sesizat Camera centrală asupra modului în care este exprimat votul în cadrul adunărilor Camerei ieşene. Potrivit unei scrisori adresată de aceştia conducerii CCIR, se pare că orice membru al asociaţiei îşi putea asigura un anumit număr de voturi în funcţie de suma pe care era dispus să o plătească. Astfel, contra unei taxe anuale de 624 dolari, un membru poate cumpăra cinci voturi în cadrul adunării, în timp ce, în schimbul unei taxe mai mici, în valoare de 312,5 dolari, acesta îşi poate asigura două sufragii.