A venit prin dreapta şi s-a oprit la stop, în dreptul maşinii mele. Sâmbătă, 3 august. Era poliţist, în uniformă şi în maşina de poliţie. Nu l-aş fi băgat de seamă dacă nu aş fi observat că vorbea în telefonul mobil ţinut la ureche. Ceea ce - orice şofer ştie - este ilegal în timpul şofatului. Lista ultragiilor la adresa Codului Rutier nu s-a oprit aici. Fără să aştepte să se facă verde, poliţistul a intrat pe banda mea, de înainte, deşi el era înscris pe banda cealaltă, care mergea spre dreapta. Legile sunt pentru proşti în ţara asta, se pare...
În fiecare zi, vedem cum Poliţia se poartă ca în ţara lui Papură Vodă. Chiar duminică, 4 august, un poliţist pe motocicletă m-a depăşit cu 100 de kilometri pe oră, pe Calea Floreasca. Nu era în misiune, nu avea semnalele aprinse, doar că pentru el regulile erau opţionale. O televiziune a prezentat "Misiunea Omleta". Un echipaj de Poliţie din Timişoara a parcat maşina statului în zona pietonală şi s-a dus să înfulece, în timpul serviciului, la o terasă din zonă.
Să revenim însă la poliţistul de la stop, cel cu telefonul la ureche, pentru că povestea devine, cred, si mai interesantă. Imediat după ce a demarat, a aprins sirenele. Se ducea la o bere şi se grăbea? Nu ştiu. Regulamentar ar fi fost să facă asta dacă primea ordin. Altfel spus, dacă era în misiune. Problema e că... el vorbea la telefonul mobil. Deci singura modalitate prin care ar fi putut primi ordin să alerge la o misiune ar fi fost... prin telefon.
Acum observaţi problema... Trăim într-o ţară în care poliţiştii primesc şi dau ordine la telefonul mobil. De ce? Pentru a "fenta" dispeceratul. Vedeţi dvs., convorbirile prin dispecerat se înregistrează. Cele prin telefonul mobil, nu (cel puţin de obicei). Aşa că dacă ai o măgărie de făcut, cel mai simplu este să o transmiţi prin telefon. Prin dispecerat lasă urme.
Aşa ajungem la lucruri mult mai serioase decât un sergent care trece pe roşu în drum spre restaurant. Iată cazul adjunctului şefului Poliţiei Olt. Individul trebuia să o caute pe fata răpită la Caracal. Şi ce credeţi că face? Stă pe telefonul mobil. Mai precis, pe Whats-app. Cu un individ pe care presa l-a decris drept "interlop". Şi care trimite echipajele de Poliţie la trei adrese... ale unui clan rival.
Ocazie cu care am aflat că şi poliţiştii stăteau, între ei, pe Whatsapp. Aveau un grup unde comunicau. Inclusiv chestiuni de serviciu. De ce? Vă spun eu. Tot pentru că asta fentează dispeceratul. Whatsapp are avantajul de a furniza comunicaţii criptate, imposibil de decriptat pentru "servicii" gen SRI (despre aceştia, cu altă ocazie).
Poliţiştii, aşadar, comunică prin canale private. Ce ne arată asta? Că actul de autoritate publică a devenit act de voinţă privată. Adică poliţistul, din împuternicit al puterii publice, a devenit agentul propriilor interese. Cu alte cuvinte, face "ce vrea muşchii lui".
Asta a făcut poliţistul care a răspuns apelului disperat al fetei răpite de monstrul din Caracal. Din piatră să fi fost şi tot nu ai fi putut rămâne indiferent când auzeai vocea aceea din Infern. Ei bine... poliţistul de la 112 a reuşit şi această peformanţă macabră. A luat-o peste picior pe aceea care mai avea câteva minute de trăit.
Monştri din aceştia nu sunt excepţia, ci regula. Aceasta este consecinţa unui sistem care este dominat, la vârf, de infractori. Luaţi cazul aşa-zisei Academii de Poliţie. Un control recent a dezvăluit că 75% dintre aşa-zisele lucrări de doctorat erau plagiate. Adică marea majoritate. Iar plagiatul este o formă extrem de gravă de furt. Unii dintre aceşti hoţi de carieră sunt ofiţeri superiori, "profesori" la zisa "academie". Cancerul este însă şi mai profund. Unele lucrări de "dottorat" nu au putut fi verificate pentru că lipseau din arhive. Adică au fost subtilizate. De la Poliţie?... E o glumă?...
În aceste condiţii, ce fel de oameni credeţi că atrage Poliţia? O instituţie al cărei buget merge, în proporţie de 90%, pe salarii, cam 7% pe cheltuieli de funcţionare, şi doar 2 (doi) la sută pe intervenţii. Altfel spus, Poliţia a devenit un fel de parazit pe corpul Statului, de unde îşi extrage, prin puncţie, lichidul nutritiv. Iar vitamine sunt. Salariul mediu în Poliţie este circa 4200 de lei, la care se adaugă sporuri obscene. Spre exemplu, 1000 de lei lunar, pentru "hrană". Eu credeam că lumea se hrăneşte din salariu...
Din galeria devianţilor cu telefon, să nu uităm şi celebrul STS. Salariu mediu de 8000 de lei. Sporuri, nu ştiu, probabil că cerul e limita... "Modernizat" de firmele lui Ghiţă, STS nu este capabil nici acum să localizeze decent un apel de urgenţă. "Specialiştii" STS nu ştiau că o cartelă SIM dintr-un telefon, chiar vechi, poate fi forţată de operator să se autentifice succesiv în reţele 2G/3G/4G, pentru a măsura timpul de răspuns (timing advance), ceea ce măreşte precizia localizării, până la câţiva metri. Şi nici nu au apelat rapid alte numere, cu abonament, contactate de posesorul cartelei, pentru a-l identifica.
Cui îi pasă? Se răceşte friptura, dă drumul la sirenă, sergent!