Mîndră-i corabia... dar unde-i cîrmaciul?

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 17 aprilie 2015

Cornel Codiţă

România aduce tot mai mult cu Olandezul Zburător. Fantomatica corabie a căpitanului Van der Decken, despre care nimeni nu ştie dacă pluteşte în derivă pe oceanele lumii sau navighează sub flamurile negre ale unui blestem care o ţine departe de liniştea oricărui port, pentru eternitate. Nimic din umorul strecurat prin satiră de Heine, în Memoriile Domnului Schnabelewopski; nimic din tumultul, pe ici pe colo zgomotos, al operei wagneriene cu acelaşi nume! Un singur punct comun, ceaţa persistentă şi lipsa rău prevestitoare a echipajului, în frunte cu căpitanul!

Acum, eu ştiu că România nu este un vapor, unde echipajul şi pasagerii se găsesc nu doar sub comanda, ci şi sub jurisdicţia Căpitanului, aşa cum îşi imaginează încă Traian Băsescu: care mişcă-n front, bîldîbîc peste bord, hrană la rechini! România nu este condusă dintr-un singur punct de comandă... asta-i vestea bună! În toată complexitatea ei, însă, există puncte nodale privilegiate, unde decizia luată, ori ratată, produce efecte mult mai mari, prin consecinţe, decît în altele. Ca să o luăm în ordinea aşteptărilor electorale, unul dintre aceste puncte este instituţia Preşedintelui României. Nu mă mai apuc acum să cîntăresc acţiuni pe aşteptări, că prea iese Jupînul rău în deficit! Trebuie să măsor, însă, acţiuni pe necesar, minimum necesar! Păi, necesar ar fi fost să avem pînă acum o clarificare a proiectului politic, dacă Preşedintele are unul şi, mai ales, a soluţiilor prin care Preşedintele urmează să-l transforme din proiect în realităţi. Una peste alta, ne-am ales pînă acum doar cu mutarea sintagmei România lucrului bine făcut de pe banerele de campanie, în puţinele, sibilinicele şi prea rarele discursuri oficiale ale Preşedintelui. Ba nu, am mai beneficiat şi de sintagma guvernul meu. Restul, vorba lui Hamlet, e tăcere! Dacă nu are un proiect politic, în sensul imediat, poate Preşedintele are un proiect constituţional, iar eu unul am fost dintre cei care au argumentat cît de important şi stringent este ca Preşedintele să preia iniţiativa unui asemenea proiect, lăsînd Parlamentului doar dezbaterea şi votul final, pe un text produs de experţi internaţionali, nu de parlamentarii locali. Preşedintele nu a dat nici un semn că ar fi interesat să ia ciolanul constituţional din gura dulăilor noştri parlamentari! În mod tot mai vădit, Preşedintele în funcţiune confundă acţiunea instituţională cu ciripitul pe net şi consultările politice de la Cotroceni cu tăierea nodului gordian. Cît despre discursul său oficial, acesta este deja saturat de conjugarea la modul optativ a verbului a trebui, ceea ce-l plasează, politic, în categoria derizorie a celor care ne-au tot spus, jumătate de secol şi mai bine, ce cred ei că ar trebui, dar de făcut n-au făcut nimic, ori nu de puţine ori, au făcut totul... pe dos!

Al doilea punct nodal este, desigur, instituţia Guvernului, găzduită de Palatul Victoria. De la ultimele alegeri prezidenţiale şi pînă acum, Guvernul României face doar două lucruri: dansează polca pe furate cu DNA-ul, trei de-ai lor, unul de-al nostru, iar în restul timpului anunţă tot felul de imaginare succese, trecute, prezente şi viitoare. Ultimele pe listă: succesul viitorului cod fiscal, pentru care nimeni nu a produs şi nici nu a pus la dispoziţia publicului schiţa vreunui studiu de impact, iar penultimul, succesul în combaterea corupţiei, aceea de care Guvernul însuşi este măcinat la rădăcină. În restul timpului şi în pauze, desigur, onor guvernache mai dă cîte un vraf de ordonanţe de urgenţă, care poartă toate un singur număr de înregistrare, ca să nu se mai plîngă atît de supra-solicitare funcţionarii de la Registratura Secretariatului General.

Ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, dar nici pe departe cel de pe urmă, ar trebui să fie Parlamentul României. Ce face Parlamentul României, în materie de decizii care influenţează starea naţiunii? Senatul se ia în gură cu Curtea Constituţională, DNA şi Ministerul de Justiţie, că prea şi-au luat-o în cap cu cererile de ridicare a imunităţii, în timp ce Camera se ocupă de reinventarea pensiilor speciale pentru aceia dintre aleşii neamului care vor păşi curînd în rîndurile fericite ale pensionarilor de stat, din România. De la suta de milioane în sus, ca să ajungă la toată lumea!!!

Mă întreb ce ar putea tulbura această linişte rău prevestitoare şi ceaţa persistentă în care s-au înveşmîntat principalele instituţii de guvernare din România? Dacă ar fi să luăm în serios poemul lui Wagner, ar trebui să o căutăm pe Senta, personajul feminin a cărei iubire-devoţiune, doar ea, poate să ridice jugul înrobitorului blestem!

De la ultimele alegeri prezidenţiale şi pînă acum, Guvernul României face doar două lucruri: dansează polca pe furate cu DNA-ul, trei de-ai lor, unul de-al nostru, iar în restul timpului anunţă tot felul de imaginare succese, trecute, prezente şi viitoare.

Opinia Cititorului ( 4 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Senta arrives, followed by Erik, who reproves her for deserting him, as she had formerly loved him and vowed constancy. When the stranger, who has been listening, hears these words, he is overwhelmed with despair, as he thinks he is now forever lost. He summons his men, tells Senta of the curse, and to the consternation of Daland and his crew declares that he is the "Flying Dutchman".

    As the Dutchman sets sail, Senta throws herself into the sea, claiming that she will be faithful to him... 

    1. Opera prezintă povestea unui căpitan olandez, care jurase că va naviga în jurul Capului Bunei Speranțe, chiar dacă aceasta îi va lua toata viața și chiar mai mult. Condamnat de diavol să navigheze la nesfârșit, are voie să debarce pentru scurt timp la fiecare șapte ani, căutând acea femeie a cărei dragoste adevărată îl va izbăvi de blestem. În timpul unei furtuni, căpitanul norvegian Daland reușește să își ducă nava într-un loc mai liniștit, când...

       

       

      O fata sunand dintr-un clopot 

       

       

       

      Poti simti o nevoie de a-i trezi pe cei din jurul tau, sau poate de a fi trezit tu insuti. Situatia este "adormita" in complexitatea rationala, tocmai atunci cand toata lumea ar trebui sa se ralieze si sa lucreze pentru atingerea obiectivului. Folosirea inocentei simple, receptive, va aduce situatia pe calea cea buna. 

      A da semnalul. A-i trezi pe toti la actiune.

    "România nu este condusă dintr-un singur punct de comandă... asta-i vestea bună!"

    De ce-o fi buna? 

    Consider ca-i o situatie cum nu se poate mai rea: actiunea acestor "puncte nodale privilegiate" si rezultatul ei este descrisa cum nu se poate mai bine in fabula Racul, broasca si o stiuca. 

    Este de neinteles incapatinarea asta in a ne opinti sa facem sa mearga ceva ce nu poate sa mearga.

    Executivul trebuie sa fie unul. Nu vrea Ponta sa se duca cu noul Cod Fiscal la presedinte, nu se duce.... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb