Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va relua licitaţia de selecţie a unei bănci care va depozita fondurile europene destinate agriculturii, în urma deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNCS) de a anula licitaţia lansată în luna martie, a declarat ieri Daniel Şerbănescu, membru în Comisia de Evaluare a Ofertelor din MADR. În urma contestaţiei înaintate de Romexterra - una dintre cele şapte bănci care au depus oferte - din cauza neacceptării scrisorii de garanţie de către Ministerul Agriculturii, CNSC a decis să anuleze pentru a doua oară licitaţia organizată de MADR pentru selecţia băncii care va depozita fondurile europene destinate agriculturii.
"În scut timp vom lansa o nouă licitaţie, dar după ce vom simplifica procedurile cuprinse în caietul de sarcini şi criteriile de selecţie. Toate băncile care au participat la licitaţie au venit cu comision zero, iar din acest motiv - comisionul cel mai mic - nu va mai fi un criteriu de selecţie", a spus Şerbănescu. Acesta a precizat că vor fi modificate şi specificaţiile din contract referitoare la perioada de depozitare a fondurilor europene.
"Vom încheia contractul pe o perioadă de numai un an, nu cum era iniţial, pe patru ani, pentru că avem confirmarea că Ministerul Finanţelor va reuşi într-un an să implementeze la Trezoreria Naţională un soft pentru derularea operaţiunilor de schimb valutar", a explicat reprezentantul MADR. Săptămâna viitoare, MADR va pune la punct toate detaliile, astfel încât licitaţia să poată fi lansată în cel mai scurt timp.
"Intenţionăm ca până la mijlocul lunii iulie să avem şi un contract semnat" , a mai spus Daniel Şerbănescu.
Romexterra a depus contestaţie de mai bine de două luni şi jumătate, dar decizia CNSC a fost anunţată abia miercuri la MADR. MADR a fost obligat să suspende licitaţia demarată în 11 martie 2008, până când CNSCS urma să ia o decizie. CNSC a mai emis, la finele lunii octombrie 2007, o altă decizie de anulare a primei licitaţii organizate de MADR în acest sens pentru că nicio bancă nu s-a încadrat în termenii stabiliţi. Decizia CNSC a venit în urma unei contestaţii depusă de Raiffeisen Bank, deşi BCR fusese banca declarată câştigătoare în urma licitaţiei organizate de MADR. România va primi de la Uniunea Europeană, pentru perioada 2007- 2013, fonduri în valoare de peste 12 miliarde de euro, pentru plăţile directe pe suprafaţă şi pentru dezvoltare rurală. Nivelul estimativ al intrărilor de fonduri pentru agricultură pentru perioada 2008-2011 din cele trei fonduri se ridică la 5,86 miliarde de euro.