Ministerul Energiei cere Consiliul Concurenţei să analizeze preţul cu care "Nuclearelectrica" cumpără uraniu canadian

S.A.
Piaţa de Capital #Energie / 28 decembrie 2016

Ministerul Energiei cere Consiliul Concurenţei să analizeze preţul cu care "Nuclearelectrica" cumpără uraniu canadian

Ministerul Energiei a solicitat marţi Consiliului Concurenţei realizarea unei analize privind preţul la care compania canadiană "Cameco" livrează minereu de uraniu către "Nuclearelectrica" (SNN), se arată într-un comunicat al ministerului.

Aceasta în contextul în care, anul trecut, "Nuclearelectrica" a reziliat contractul cu Compania Naţională a Uraniului pentru achiziţia minereului de uraniu, în favoarea companiei "Cameco", care a cerut un preţ mai mic, scrie Agerpres.

"Ministerul Energiei a sesizat Consiliul Concurenţei privind necesitatea efectuării unei analize a condiţiilor de piaţă pentru produsele obţinute din minereul de uraniu, inclusiv a aspectelor legate de modul de construcţie a preţurilor de comercializare, analiză care ar putea să prevină o practică anticoncurenţială, respectiv abuzul de poziţie dominantă din partea unui furnizor calificat al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica, respectiv Cameco Corporation", se arată în comunicatul ministerului.

Oficialii ministerului arată că există indicii potrivit cărora condiţiile de piaţă pentru furnizarea combustibilului nuclear necesar SNN sunt potenţial grevate de preţuri conjuncturale şi că nu sunt create premisele pentru asigurarea unei surse constante, la un preţ predictibil pe termen lung pentru acest produs.

Oficialii instituţiei mai spun: "Ministerul Energiei îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că existenţa unor potenţiale practici concurenţiale neloiale ar putea conduce în timp, pe de-o parte, la riscul de incapacitate de funcţionare a producătorului român de profil, Compania Naţională a Uraniului (CNU), şi, pe de altă parte, la riscul vizând siguranţa pe termen lung în furnizarea combustibilului nuclear pentru CNE Cernavodă. Acest fapt ar ameninţa funcţionarea ciclului nuclear integrat al ţării noastre, un avantaj cert al României în spaţiul European. În acelaşi timp, ar putea fi afectată şi competitivitatea pieţei naţionale de electricitate, pe termen lung, în contextul impactului asupra CNE Cernavodă".

Potrivit acestora, Guvernul României, prin Ministerul Energiei, a depus eforturi deosebite, în cursul anului 2016, pentru sprijinirea CNU, acordând inclusiv un ajutor de salvare în valoare de 62 de milioane de lei.

Ministerul precizează: "Pentru asigurarea funcţionării CNU pe termen lung, este imperios necesară asigurarea tuturor condiţiilor de concurenţă loială în piaţa de profil, care să confere participanţilor, inclusiv CNU, posibilitatea de a-şi valorifica de o manieră corectă avantajele competitive în relaţia cu beneficiarul final. Ministerul Energiei militează pentru păstrarea pe piaţă a produselor din uraniu ale capacităţilor naţionale de producţie în domeniu, în condiţii de eficienţă economică şi concurenţă comercială corectă, cu scopul de a oferi securitate şi stabilitate în aprovizionarea SNN cu materia primă necesară pentru fabricarea combustibilului nuclear şi pentru a menţine, în acest fel, ciclul nuclear integrat deschis al României".

Totodată, Ministerul Energiei doreşte evitarea unei situaţii de poziţie dominantă din partea unor terţi actori din piaţă, care s-ar putea manifesta prin practicarea unor preţuri de ruinare cu consecinţe deosebit de grave pentru asigurarea securităţii în aprovizionarea cu materie primă necesară fabricării combustibilului nuclear.

Oficialii ministerului au adăugat: "Reamintim că, în baza analizelor efectuate în contextul elaborării noii Strategii Energetice a României pentru perioada 2016-2030, cu tendinţe pentru 2050, rolul componenţei nucleare în asigurarea necesarului de energie al ţării este deosebit de important în special după anul 2025, ceea ce impune inclusiv salvgardarea condiţiilor unei pieţe funcţionale a materiilor prime de interes strategic".

În noiembrie, Daniela Lulache, directorul general al "Nuclearelectrica", declara că preţul cerut de "Cameco" este semnificativ mai mic decât cel cerut de CNU.

"Singura aşteptare pe care o avem de la CNU este să îşi onoreze contractele, iar preţul să fie cel de pe piaţă, nu putem accepta preţuri mai mari. Preţul cerut de Cameco este semnificativ mai mic decât cel ofertat de CNU. Cameco şi CNU sunt furnizorii calificaţi de unde putem cumpăra materia primă, care este un produs pe care nu îl putem cumpăra de la oricine de pe piaţă", a adăugat Lulache.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb